Τετάρτη, 23 Απριλίου, 2025
23.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι συμβαίνει στα κόπρανα όταν σταματάμε να τρώμε κρέας;

ΑρχικήΝέαΥγείαΤι συμβαίνει στα κόπρανα όταν σταματάμε να τρώμε κρέας;
spot_img

Η εξάλειψη του κρέατος και η ενσωμάτωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες μπορεί να οδηγήσει σε πιο μαλακά κόπρανα, επιπλέον αέρια και αυξημένη όρεξη.

Όταν κόβουμε το κρέας από τη διατροφή μας συμβαίνουν μερικές εκπληκτικές αλλαγές στο σώμα μας, ακόμη και στα κόπρανά μας, αφού επηρεάζονται σημαντικά οι κινήσεις του εντέρου.

- Advertisement -

Μερικές αλλαγές που μπορεί να διαπιστώσουμε είναι ότι πρέπει να πηγαίνουμε στην τουαλέτα πιο συχνά και να αντιμετωπίζουμε προσωρινή αύξηση των αερίων καθώς και φούσκωμα.

Αλλαγές στα κόπρανα

Μια «φυσιολογική» κένωση βασίζεται στο χρώμα , τη συνοχή και τη συχνότητα των κοπράνων σας. Αυτό διαφέρει ελαφρώς από άτομο σε άτομο. Ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης περισσότερων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως αντί για κρέας, μπορεί να κάνει τα κόπρανα πιο μαλακά. Αυτό συμβαίνει επειδή οι φυτικές ίνες απορροφούν το νερό στα έντερα – προσθέτοντας όγκο στα κόπρανα και καθιστώντας τα μεγαλύτερα και μαλακότερα κατά τη διαδικασία της πέψης.

Πιο συχνές κενώσεις του εντέρου

Οι φυτικές ίνες παίζουν ρόλο στο πόσο συχνά πηγαίνουμε στην τουαλέτα. Επειδή το κρέας είναι χαμηλό σε φυτικές ίνες αλλά υψηλό σε πρωτεΐνες και λίπος, η τακτική κατανάλωση του τείνει να επιβραδύνει την πέψη και τις κινήσεις του εντέρου.

Η κατανάλωση λιγότερου κρέατος και περισσότερων τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες μπορεί να διατηρήσει το πεπτικό σύστημα να λειτουργεί ομαλά και συχνά. Έρευνες υποδεικνύουν ότι τα άτομα που ακολουθούν δίαιτα χωρίς κρέας έχουν πιο συχνές εκκενώσεις από τα άτομα που τρώνε τακτικά κρέας .

Λιγότερη καταπόνηση

Το κόκκινο κρέας και άλλα επεξεργασμένα κρέατα μπορεί να είναι σκληρά για το πεπτικό σύστημα λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά. Εάν έχετε συνηθίσει να δυσκολεύεστε στην τουαλέτα, η αποχή από το κρέας θα μπορούσε να κάνει τις κενώσεις σας ευκολότερες συνολικά.

Οι αλλαγές στα κόπρανα συνήθως θεωρούνται απολύτως φυσιολογικές όταν αλλάζετε σκόπιμα τις διατροφικές σας συνήθειες. Ωστόσο, επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν έχετε προβλήματα με τα κακά (όπως διάρροια ή δυσκοιλιότητα) που επιμένουν μετά από μερικές εβδομάδες.

Άλλα πιθανά πεπτικά συμπτώματα

Η αποκοπή του κρέατος από τη διατροφή σας μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλα πεπτικά συμπτώματα. Για παράδειγμα, μπορεί να παρατηρήσετε:

  • Αύξηση αερίων και φούσκωμα: Τα αέρια είναι μια κοινή παρενέργεια της κατανάλωσης περισσότερων φυτικών τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, ειδικά αν κάνετε αυτή την αλλαγή γρήγορα. Το σώμα δεν αφομοιώνει τις φυτικές ίνες, επομένως ζυμώνονται από βακτήρια στο παχύ έντερο, παράγοντας αέρια.
  • Λιγότερη καούρα: Ορισμένες έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση κρέατος με μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠΝ), όπως η καούρα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η υψηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά στο κρέας (και σε άλλα ζωικά προϊόντα διατροφής) μπορεί να αυξήσει την παραγωγή οξέος του στομάχου.
  • Αισθάνεστε πιο πεινασμένοι: Επειδή το κρέας είναι γεμάτο πρωτεΐνες, τείνει να είναι αρκετά χορταστικό. Το σώμα αφομοιώνει την πρωτεΐνη πιο αργά, οδηγώντας σε αύξηση των ορμονών που καταστέλλουν την πείνα και σε μείωση των ορμονών που αυξάνουν την όρεξη. Εάν αφαιρέσετε το κρέας χωρίς να το αντικαταστήσετε πλήρως με άλλη τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, μπορεί να μην αισθάνεστε χορτάτοι ή ικανοποιημένοι μετά τα γεύματα.

Έρευνες υποδεικνύουν ότι τα άτομα που ακολουθούν μια vegan διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες έχουν πιο συχνές κενώσεις από τα άτομα που καταναλώνουν κρέας.

Λάβετε υπόψη ότι μια υγιεινή vegan δίαιτα που αποτελείται από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους θα συμβάλει σε υγιή περιττώματα , ενώ μια δίαιτα γεμάτη με vegan junk food, επεξεργασμένη ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα.

Συμβουλές για τη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου

  • Πηγαίνετε στην τουαλέτα την ίδια ώρα κάθε μέρα: Η προσκόλληση σε ένα κανονικό μοτίβο μπορεί να σας βοηθήσει να εκπαιδεύσετε το σώμα σας να «ξέρει» πότε να πάει.
  • Επιδιώξτε να κάνετε κακώσεις 15-45 λεπτά μετά το γεύμα: Η πράξη του φαγητού διεγείρει τη δραστηριότητα της κινητικότητας του εντέρου, επομένως μπορεί να θέλετε να προγραμματίσετε να πάτε στην τουαλέτα λίγο μετά το πρωινό ή το μεσημεριανό γεύμα.
  • Μην καταστέλλετε τις κινήσεις του εντέρου: Είναι σημαντικό να κατευθυνθείτε στην τουαλέτα μόλις νιώσετε την επιθυμία να πάτε. Κρατώντας τα κόπρανα σας μπορεί να στεγνώσουν καθώς κάθονται στο παχύ έντερο, καθιστώντας το ακόμη πιο δύσκολο στην απομάκρυνση.
  • Πίνετε άφθονο νερό: Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνετε 2-3 λίτρα νερό καθημερινά. Η ενυδάτωση υποστηρίζει υγιείς, φυσιολογικές κινήσεις του εντέρου.
  • Ασκηθείτε τακτικά: Το να παραμένετε σωματικά δραστήριοι τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα διατηρεί το πεπτικό σας σύστημα σε κίνηση.
  • Πίνετε καφέ το πρωί: Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση καφέ μόλις ξυπνήσετε μπορεί να ενθαρρύνει τις πρωινές κενώσεις του εντέρου πιο γρήγορα.
  • Εξετάστε τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (OTC): Τα συμπληρώματα μαγνησίου, τα μαλακτικά κοπράνων και τα διεγερτικά καθαρτικά μπορούν να βοηθήσουν στη δυσκοιλιότητα.
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οδοντόκρεμες μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα – Δοκιμή σε 51 γνωστές μάρκες

Μια νέα έρευνα που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψε ότι πολλές εμπορικές οδοντόκρεμες είναι μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα.

Aκτινοβολημένα τρόφιμα: Είναι ασφαλή ή πρέπει να τα αποφεύγουμε; – Πώς τα ξεχωρίζουμε

Η ακτινοβόληση τροφίμων είναι μια μέθοδος επεξεργασίας τροφίμων με ιονίζουσα ακτινοβολία που αποσκοπεί στην εξόντωση παθογόνων βακτηρίων

Ευρωπαϊκό μπλόκο σε ελληνικά μύδια λόγω μόλυνσης με κολοβακτηρίδια – Ειδοποίηση RASFF

Η γνωστοποίηση στην Ευρώπη έγινε από την Ιταλία μέσω RASFF, στις 18/04/2024, ύστερα από ελέγχους που έγιναν από κτηνιάτρους στην Puglia
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα