Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τιμές τροφίμων: Πάνω από 20.000 οι έλεγχοι σε εταιρείες και περισσότερα από 1.500 τα πρόστιμα

ΑρχικήΝέαΤιμές τροφίμων: Πάνω από 20.000 οι έλεγχοι σε εταιρείες και περισσότερα από 1.500 τα πρόστιμα
spot_img

Πάνω από 800 οι κωδικοί προϊόντων που έχουν μπει στη μόνιμη μείωση τιμής.

«Ο τρίτος σημαντικός κρίκος της αλυσίδας, εκτός από τους ελέγχους και τις στοχευμένες παρεμβάσεις, είναι οι παρεμβάσεις για την αύξηση, στο εισόδημα των πολιτών», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην εκπομπή ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ , στον ΣΚΑΙ, μιλώντας για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Υπογράμμισε γενικότερα ότι το ζήτημα της ακρίβειας «είναι πράγματι το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και πολύ περισσότερο αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και αντιμετωπίζουν με περισσότερες δυσκολίες καθημερινά αυτό το εισαγόμενο πρόβλημα. Η κυβέρνηση κάνει πολλά πράγματα γι’ αυτό. Κανένα από μόνο του δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά όλα μαζί βελτιώνουν την κατάσταση και μειώνουν τις συνέπειες. Ήδη, η πρωτοβουλία -για την οποία είναι από πάνω το υπουργείο, ο υπουργός Ανάπτυξης ο κ. Σκρέκας- της σταθερής μείωσης της τιμής τουλάχιστον 5% για έξι μήνες φαίνεται ότι αποδίδει. Οι κωδικοί έχουν ξεπεράσει τους 850. Είχαμε πει να πάμε στους 500, τώρα πάμε για 1.000. Αυτοί πρέπει να έχουν αποδεδειγμένα χαμηλή τιμή τουλάχιστον 5%. Είναι τα περιβόητα καρτελάκια τα οποία βλέπουμε, συνεχώς, όλο και περισσότερο στα σουπερμάρκετ για έξι μήνες. Την ανάρτηση των τιμών των οπωροκηπευτικών και βέβαια -πέραν όλων αυτών των στοχευμένων παρεμβάσεων- οι πάρα πολλοί έλεγχοι οι οποίοι γίνονται. Έχουν περάσει πλέον τα 8 εκ. τα πρόστιμα σε μια διαδικασία, που ήταν άγνωστος όρος στη χώρα μας από την προηγούμενη κυβέρνηση μέχρι το 2019».

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε επίσης στο πολυσυζητημένο «1+1;» απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Τόνισε πως ενδεχομένως παρεξηγήθηκαν αυτά που είπε ο υπουργός ή δεν ερμηνεύτηκαν σωστά και τόνισε πως δεν υπάρχει θέμα κατάργησης προσφορών 1+1 ή οποιασδήποτε άλλης προσφοράς.

Είπε αναλυτικά: «Πάμε να δούμε για το 1+1. Γιατί, ξέρετε, πουλάνε πολύ και οι τίτλοι ότι “αδειάστηκε ο υπουργός”. Κατ’ αρχάς και ο υπουργός, ο κ. Σκρέκας, στην πραγματικότητα είπε αυτό το οποίο απάντησα και εγώ χθες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και είναι αυτό που ισχύει. Δεν υπάρχει θέμα κατάργησης προσφορών 1+1 ή οποιασδήποτε άλλης προσφοράς. Ούτως ή άλλως δεν είμαστε και στον πολιτικό χώρο εμείς, που θα καταργούσαμε, θα αφαιρούσαμε από τα καταστήματα τη δυνατότητα να κάνουν με ένα τρόπο μια προσφορά. Εμείς τι κάνουμε; Εμείς αυτό το οποίο κάνουμε είναι να ελέγχουμε την αγορά, αν οι προσφορές είναι πραγματικές προσφορές – εν προκειμένω η 1+1 – και δεν είναι παραπλανητικές. Και θα σας πω ένα απλό παράδειγμα: 1+1 αποσμητικό δώρο. Μάλιστα. Όταν η τιμή μονάδας έχει 4,20 ευρώ και το 1+1 έχει 7 ευρώ, αυτό δεν είναι 1+1.

Ίσως παρεξηγήθηκαν αυτά που είπε ο υπουργός, δεν ερμηνεύτηκαν σωστά, δεν έχει σημασία, σημασία έχει τι ισχύει.

Αλίμονο αν καταργούσαμε μια δυνατότητα προσφοράς. Μακάρι να έχουμε και περισσότερες προσφορές. Ένα μέρος του ελέγχου είναι εικονικές εκπτώσεις, ένα άλλο μέρος είναι αν πραγματικά οι προσφορές είναι προσφορές, ένα άλλο μέρος του ελέγχου είναι αν γίνεται σεβαστός ο νόμος που ψηφίσαμε εμείς, η δική μας κυβέρνηση, του Κυριάκου Μητσοτάκη, για το πλαφόν στο μέγιστο περιθώριο κέρδους και πολύ λογική και αναγκαία ερώτηση για τη συζήτηση: «Πιάνουν τόπο τα πρόστιμα;» Η πρώτη απάντηση είναι ότι υπάρχουν έσοδα. Ok, τα έσοδα είναι αρκετά, το μεγαλύτερο μέρος αυτών, μάλιστα, έχει βεβαιωθεί, έχει εισπραχθεί, περίπου πέντε εκατομμύρια. Το δεύτερο επιχείρημα υπέρ των προστίμων, πέραν του ότι πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος, είναι στις περιπτώσεις των προϊόντων που επεβλήθησαν πρόστιμα, έχουμε μείωση τιμής έως και 25%. Το 1+1 θα συνεχίσει να υπάρχει και θα συνεχίσουν και οι έλεγχοι».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στα πρόστιμα ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε πως «στις περιπτώσεις που έχουν ανακοινωθεί είναι πολλαπλάσιο του οφέλους από την παράνομη δραστηριότητα. Θα σας πω ένα παράδειγμα, μπήκαν πρόστιμα σε δύο γνωστές εταιρείες, το ανακοίνωσε το υπουργείο, τα είπα κι εγώ χθες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, μεγάλα πρόστιμα. Μία εκ των δυο εταιρειών, την επόμενη ακριβώς ημέρα, έβαλε 50 νέους κωδικούς σε σταθερά χαμηλή τιμή, τουλάχιστον 5%, για έξι μήνες. Έχουν γίνει πάνω από 20.000 έλεγχοι, είναι μία καθημερινή διαδικασία, δύσκολη διαδικασία. Δεν είναι μία διαδικασία, που μαγικά λύνεις ένα μεγάλο εισαγόμενο πρόβλημα που υπάρχει σε όλον τον κόσμο. Από αυτούς τους είκοσι και πλέον χιλιάδες ελέγχους, έχουν επιβληθεί πάνω από 1500 πρόστιμα. Δεν «τσουβαλιάζουμε» τις εταιρείες, δεν σημαίνει ότι από κάθε έλεγχο προκύπτει ένα πρόστιμο. Στόχος μας είναι να μην κοροϊδεύει κανείς τους καταναλωτές. Πόσα χρόνια ακούμε ότι γίνονται εκπτώσεις, ξεκινάει black Friday, για παράδειγμα και ξαφνικά το ψυγείο από εκεί που είναι 500 πάει 900 και με την έκπτωση είναι 520! Πόσα χρόνια το ακούμε, πότε μπήκαν τα πολλά πρόστιμα; Τώρα».

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο