Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
7.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το αλκοόλ σκοτώνει 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

ΑρχικήΝέαΤο αλκοόλ σκοτώνει 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
spot_img

Τα στοιχεία που ανέλυσε στη σελίδα του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Το αλκοόλ σκοτώνει 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ένας αριθμός που παραμένει «απαράδεκτα υψηλός» παρά μια ελαφρά μείωση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια.

Η τελευταία έκθεση του ΠΟΥ για το αλκοόλ και την υγεία δείχνει ότι το αλκοόλ προκαλεί σχεδόν έναν στους 20 θανάτους κάθε χρόνο παγκοσμίως, που συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων τροχαία δυστυχήματα, βία, και μια πληθώρα ασθενειών και διαταραχών.

Σύμφωνα με την έκθεση, 2,6 εκατομμύρια θάνατοι αποδόθηκαν στο αλκοόλ το 2019 – με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία – ποσοστό που αντιστιχεία στο 4,7% των θανάτων παγκοσμίως εκείνο το έτος. Τα τρία τέταρτα των θανάτων αυτών αφορούν άνδρες.

«Η χρήση ουσιών βλάπτει σοβαρά την ανθρώπινη υγεία, αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και ψυχικών ασθενειών και οδηγεί κάθε χρόνο σε εκατομμύρια θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί», υπογραμμίζει ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε ανακοίνωσή του.

Στην έκθεση, επισημαίνει «μια ορισμένη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και συναφών ασθενειών από το 2010 παγκοσμίως».

Εντούτοις, «τα προβλήματα υγείας και τα κοινωνικά προβλήματα που προκαλεί η κατάχρηση αλκοόλ παραμένουν απαράδεκτα υψηλά», ανέφερε ο Τέντρος, ο οποίος τόνισε ότι οι νέοι πλήττονται δυσανάλογα.

Το υψηλότερο ποσοστό θανάτων που αποδίδεται στο αλκοόλ το 2019 ήταν στην ηλικιακή ομάδα 20-39 ετών, το 13% των θανάτων.

Το αλκοόλ προκαλεί μια σειρά από ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της κίρρωσης ήπατος και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Από τους 2,6 εκατομμύρια θανάτους που σχετίζονται με το αλκοόλ το 2019, η έκθεση υποδεικνύει ότι 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από μη μεταδοτικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων 474.000 από καρδιαγγειακά νοσήματα και 401.000 από καρκίνο.

Επιπλέον 724.000 θάνατοι προέρχονται από τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένων τροχαίων και αυτοτραυματισμών.

Η κατάχρηση αλκοόλ κάνει επίσης τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε μολυσματικές ασθένειες όπως η φυματίωση, το AIDS και η πνευμονία.

Περίπου 209 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονταν υπό εξάρτηση από το αλκοόλ το 2019, ήτοι το 3,7% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Παράλληλα, η ατομική ετήσια κατανάλωση μειώθηκε ελαφρά, στα 5,5 λίτρα το 2019 σε σύγκριση με 5,7 λίτρα εννέα χρόνια νωρίτερα, σύμφωνα με την έκθεση.

Ωστόσο, το ύψος της κατανάλωσης κατανέμεται άνισα σε όλο τον κόσμο, με περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού ηλικίας άνω των 15 ετών να απέχει πλήρως.

Η Ευρώπη καταγράφει τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης, με 9,2 λίτρα αλκοόλ ετησίως κατά μέσο όρο, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ με 7,5 λίτρα.

Η χαμηλότερη κατανάλωση εντοπίζεται σε κυρίως μουσουλμανικές χώρες στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, τονίζει η έκθεση.

Κατά μέσο όρο, ένας πότης κατανάλωνε 27 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα το 2019, σύμφωνα με την έκθεση.

Αυτό ισοδυναμεί περίπου με δύο ποτήρια κρασί, δύο μπύρες ή δύο σφηνάκια σκληρό ποτό.

«Αυτό το επίπεδο και η συχνότητα κατανάλωσης συνδέονται με υψηλότερους κινδύνους πρόκλησης πολλών ασθενειών, καθώς και με θνησιμότητα και αναπηρίες» που τις συνοδεύουν, προειδοποιεί ο ΠΟΥ.

Το 2019, το 38% των συστηματικών καταναλωτών παραδέχτηκε ότι είχε εμπλακεί σε επεισόδια υψηλής ποσότητας κατανάλωσης αλκοόλ, που ορίζεται ως η κατανάλωση τουλάχιστον 60 γραμμαρίων καθαρού αλκοόλ σε μία ή περισσότερες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα.

Παγκοσμίως, το 23,5% των ατόμων ηλικίας 15-19 ετών θεωρούνται τακτικοί πότες.

Ωστόσο, το ποσοστό εκτινάσσεται σε πάνω από 45% για άτομα αυτής της ηλικίας που ζουν στην Ευρώπη και σχεδόν 44% για όσους ζουν στην Αμερική.

Δεδομένης της κλίμακας του προβλήματος, ο ΠΟΥ επισημαίνει την επείγουσα ανάγκη βελτίωσης της πρόσβασης σε ποιοτική θεραπεία για τις διαταραχές χρήσης ουσιών.

Το 2019, το ποσοστό των ατόμων που ήρθαν σε επαφή με υπηρεσίες απεξάρτησης ναρκωτικών κυμαινόταν από λιγότερο από 1% έως το πολύ 35%, ανάλογα με τη χώρα που εξετάστηκε στη μελέτη.

«Το στίγμα, οι διακρίσεις και οι παρανοήσεις για την αποτελεσματικότητα των θεραπειών συμβάλλουν σε αυτά τα σοβαρά κενά στη διαθεσιμότητα θεραπειών», δήλωσε ο Βλάντιμιρ Πόζνιακ, επικεφαλής του τμήματος αλκοόλ, ναρκωτικών ουσιών και εθιστικών συμπεριφορών στον ΠΟΥ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο