Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το δηλητήριο της μέλισσας προκαλεί τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων του μαστού

ΑρχικήΕπιστήμηΤο δηλητήριο της μέλισσας προκαλεί τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων του μαστού
spot_img

Η μελιτίνη που υπάρχει στο δηλητήριο της μέλισσας μπορεί να καταστρέψει εντελώς τις μεμβράνες των καρκινικών κυττάρων μέσα σε 60 λεπτά.

Η ευρωπαϊκή μέλισσα ( Apis mellifera ) είναι η πηγή πολλών προϊόντων που χρησιμοποιούνται ιατρικά από τον άνθρωπο, όπως το μέλι, η πρόπολη και το δηλητήριο για χιλιάδες χρόνια. Το δηλητήριο που απελευθερώνουν οι μέλισσες στο σώμα μας είναι τοξικό για ένα ευρύ φάσμα όγκων – συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος, του πνεύμονα, των ωοθηκών και του παγκρέατος – σύμφωνα με εργαστηριακές δοκιμές. Μία μελέτη για τις επιπτώσεις στον καρκίνο του μαστού αποκαλύπτει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Οι μοριακοί καθοριστικοί παράγοντες της αντικαρκινικής δραστηριότητας του δηλητηρίου της μέλισσας παρέμεναν ελάχιστα κατανοητοί, ιδιαίτερα στον καρκίνο του μαστού, τον πιο κοινό καρκίνο στις γυναίκες παγκοσμίως. Η κατανόηση της μοριακής βάσης και της δράσης του δηλητηρίου της μέλισσας κατά των καρκινικών κυττάρων είναι το κλειδί για την ανάπτυξη και τη βελτιστοποίηση νέων αποτελεσματικών θεραπευτικών μέσων από ένα φυσικό προϊόν που είναι ευρέως διαθέσιμο και οικονομικά αποδοτικό για παραγωγή σε πολλές κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

Το ενεργό συστατικό του δηλητηρίου της μέλισσας είναι η μελιτίνη. Επιστημονική μελέτη αποδεικνύει ότι το δηλητήριο της μέλισσας και το κύριο συστατικό της μελιτίνη προκαλούν δυναμικά τον κυτταρικό θάνατο, ιδιαίτερα στους επιθετικούς υποτύπους καρκίνου του μαστού με τριπλά αρνητικό και εμπλουτισμένο με HER2. 

«Το δηλητήριο ήταν εξαιρετικά ισχυρό», δήλωσε η Δρ Ciara Duffy, η οποία ηγήθηκε της έρευνας. «Βρήκαμε ότι η μελιτίνη μπορεί να καταστρέψει εντελώς τις μεμβράνες των καρκινικών κυττάρων μέσα σε 60 λεπτά».

Το δηλητήριο της μέλισσας και η μελιτίνη καταστέλλουν την ενεργοποίηση του EGFR και του HER2 παρεμβαίνοντας στη φωσφορυλίωση αυτών των υποδοχέων στην πλασματική μεμβράνη των κυττάρων καρκινώματος του μαστού. Μελέτες μετάλλαξης αποκαλύπτουν ότι μια θετικά φορτισμένη C-τερματική αλληλουχία μελιτίνης μεσολαβεί στην αλληλεπίδραση της πλασματικής μεμβράνης και στην αντικαρκινική δραστηριότητα. Η μηχανική ενός μοτίβου RGD ενισχύει περαιτέρω τη στόχευση της μελιτίνης σε κακοήθη κύτταρα με ελάχιστη τοξικότητα στα φυσιολογικά κύτταρα. Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα, η χορήγηση μελιτίνης ενισχύει την επίδραση της docetaxel στην καταστολή της ανάπτυξης όγκου του μαστού σε ένα μοντέλο αλλομοσχεύματος.

Η δράση του δηλητηρίου της μέλισσας εναντίον του καρκίνου του μαστού έχει ερευνηθεί και αποδειχθεί και σε άλλες μελέτες μία από τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα