Το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που χρησιμοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα των ΗΠΑ για να αποδείξουν σε πειραματική μελέτη, ότι μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη και την υποτροπή του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο καρκίνος του παχέος εντέρου (CRC) είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 10% όλων των περιπτώσεων καρκίνου και είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με καρκίνο, σε όλο τον κόσμο. Οι διαθέσιμες θεραπείες CRC επιτυγχάνουν μέτρια αποτελέσματα και αποτυγχάνουν να αποτρέψουν την επανεμφάνισή της. Ωστόσο επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο μείωσε τη συχνότητα εμφάνισης του CRC.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κομμάτια γυαλιού σε μπύρες Heineken – Επείγουσα ανάκληση
Και στις ΗΠΑ, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος και η δεύτερη κύρια αιτία θνησιμότητας που σχετίζεται με τον καρκίνο. Σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές επιδημιολογικές μελέτες υποδεικνύουν τη χαμηλή συχνότητα εμφάνισης CRC και άλλων καρκίνων στους μεσογειακούς πληθυσμούς, η οποία αποδίδεται στη συχνή πρόσληψη μεσογειακής διατροφής πλούσιας σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.(EVOO).
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση επικίνδυνου χυμού ντομάτας – Περιέχει θραύσματα από την αποκόλληση της εσωτερικής επένδυσης της κονσέρβας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σταφίδες με αδήλωτα θειώδη στην αγορά – Ποιοι κινδυνεύουν
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πόσο ζουν οι μέλισσες; Και πόσο μακριά ταξιδεύουν; – Νέα έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα
Το Oleocanthal OC είναι ένα μονοφαινολικό βιοδραστικό σεκοϊριδοειδές που απαντάται φυσικά στο EVOO. Για την OC έχουν αναφερθεί αντικαρκινικές δραστηριότητες έναντι αρκετών κακοηθειών, συμπεριλαμβανομένων in vitro δραστηριοτήτων έναντι ορισμένων κυτταρικών σειρών CRC. Παρά τα επιδημιολογικά δεδομένα που δείχνουν τη δυνατότητα των φαινολικών EVOO για τον έλεγχο του CRC σε πληθυσμούς της Μεσογείου, καμία μελέτη μέχρι στιγμής δεν έχει αξιολογήσει την in vivo αντι-CRC αποτελεσματικότητα του OC, του πιο άφθονου, ισχυρού και βιοδραστικού φαινολικού στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καρκινογόνα ορυκτέλαια σε τρόφιμα: Επιστολή στον Έλληνα ΥπΑΑΤ Κ. Τσιάρα από την Οργάνωση Foodwatch
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το τρόφιμο που λείπει από το πρωινό σας και μπορεί να βοηθήσει την υγεία των μαλλιών – Ειδικός εξηγεί
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πόσο καλό (ή κακό) κάνει το κόκκινο άπαχο κρέας – Νέα μελέτη
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, είχε στόχο να εντοπίσει και να αξιολογήσει τις ενεργές φαινολικές ουσίες της ελιάς κατά του CRC. Οι ερευνητές από τη σχολή Βασικών Φαρμακευτικών και Τοξικολογικών Επιστημών, Κολλέγιο Φαρμακευτικής, στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα των ΗΠΑ, χρησιμοποίησαν για τη μελέτη τους Premium Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο (The Governor) που παράγεται στην Κέρκυρα από το οποίο εξήγαγαν τις φαινολικές ενώσεις.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η αποκρουστική αλλαγή στο σώμα άνδρα που έκανε την δίαιτα των σαρκοφάγων: Έτρωγε μόνο βούτυρο, τυρί και κόκκινο κρέας
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι φαινολικές ενώσεις στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (EVOO) S-(-)-ολεοκανθάλη (OC) είχαν το πιο δραστικό αποτέλεσμα με αντιπολλαπλασιαστική δράση in vitro έναντι μιας ποικιλίας κυτταρικών σειρών CRC.
Οι καθημερινές από του στόματος θεραπείες με 10 mg/kg OC επί 15 ημέρες κατέστειλαν το 72,5% του βάρους των όγκων των μεταλλαγμένων κατά KRAS κυττάρων HCT-116-Luc σε αρσενικά ποντίκια. Η συνεχιζόμενη καθημερινή από του στόματος χρήση OC μετά τη χειρουργική αφαίρεση του πρωτοπαθούς όγκου για επιπλέον 40 ημέρες κατέστειλε σημαντικά την τοπική υποτροπή του όγκου και απέτρεψε πλήρως την υποτροπή του όγκου.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η OC και τα φαινολικά της ελιάς αποτελούν δυνητικές διατροφικές παρεμβάσεις χρήσιμες για τον έλεγχο του CRC και την πρόληψη της υποτροπής του. Αυτή η μελέτη επικύρωσε την αμιγή OC και την ακατέργαστη μορφή PPFR που προέρχεται από EVOO ως πιθανούς οδηγούς για τον έλεγχο της εξέλιξης και των υποτροπών του CRC. Τα αποτελέσματα της μελέτης συσχετίστηκαν καλά με τις επιδημιολογικές μελέτες που υποδεικνύουν τη χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης CRC στους μεσογειακούς πληθυσμούς, λόγω της προοδευτικής πρόσληψης φαινολικών EVOO στη διατροφή τους και ανοίγουν προκλινικές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη και τη χρήση των OC και PPRF ως διατροφικές παρεμβάσειςσε καταστάσεις CRC.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ