Τετάρτη, 26 Μαρτίου, 2025
16.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σταφίδες με αδήλωτα θειώδη στην αγορά – Ποιοι κινδυνεύουν

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣταφίδες με αδήλωτα θειώδη στην αγορά - Ποιοι κινδυνεύουν
spot_img

Οι αντιδράσεις στα θειώδη μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με το επίπεδο ευαισθησίας του ατόμου.

Ακόμη και τα υγιεινά τρόφιμα, ενώ αναγνωρίζεται ότι είναι διατροφικά ευεργετικά, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία μας. 

- Advertisement -

Οι σταφίδες πωλούνται μερικές φορές με την πρόσθετη ένδειξη «περιέχουν θειώδη». Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων η υψηλή πρόσληψη θειωδών μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα. 

Γιατί βάζουν θειώδη στη σταφίδα;

Ο ενδεδειγμένος τρόπος συντήρησης αλλά και “καλλωπισμού” (που της δίνει ένα έντονα ξανθοκίτρινο χρώμα) είναι το πέρασμα της σταφίδας με θειώδη Ε2220 σε επιτρεπτά για τον ανθρώπινο οργανισμό όρια. Αυτό γίνεται ως επί το πλείστον από τα εργοστάσια  επεξεργασίας, καθαρισμού και συσκευασίας της σταφίδας αμέσως μετά τη συλλογή της από τον αμπελώνα.

Τα θειώδη ναι μεν έχουν την ιδιότητα της συντήρησης της σταφίδας και της προσδίδουν ένα έντονο ξανθό χρωματισμό, παράλληλα όμως συγκρίνοντας της γεύση της φυσικής σταφίδας (χωρίς θειώδη-συντηρητικό) παρατηρούμε ότι τρώμε ένα περισσότερα φυσικό και πιο γλυκό προϊόν. Σύμφωνα με πολλούς γευσιγνώστες και ειδικούς του είδους τα θειώδη στη σταφίδα αλλοιώνουν τη γεύση και την κάνουν περισσότερο όξινη στον ουρανίσκο μας. 

Γιατί πρέπει να αναγράφεται η προσθήκη θειωδών στην ετικέτα;

Οι αντιδράσεις στα θειώδη μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με το επίπεδο ευαισθησίας του ατόμου. Τα άτομα που είναι ευαίσθητα στα θειώδη μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όπως δερματίτιδα, κνίδωση, έξαψη, χαμηλή αρτηριακή πίεση, κοιλιακό άλγος και διάρροια. Μπορεί να εμφανιστούν απειλητικές για τη ζωή ασθματικές αντιδράσεις και αναφυλαξία. Τα παιδιά με χρόνιο άσθμα και ασθματικοί που εξαρτώνται από στεροειδή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρά συμπτώματα εάν τρώνε τροφές που περιέχουν θειώδη.

Ανακλήσεις σταφίδας με αδήλωτα και υπερβολικά σε ποσότητα θειώδη

Αυτές τις ημέρες τρέχει η ανάκληση της σταφίδας με την εμπορική επωνυμία «Paras Premium Golden Raisins» στις ΗΠΑ για αδήλωτα θειώδη. Όποιος έχει σοβαρή ευαισθησία στα θειώδη θα μπορούσε να έχει σοβαρή αντίδραση εάν φάει αυτό το προϊόν. Η εταιρεία ανάκλησης είναι η Apna Wholesale του Hicksville, Νέα Υόρκη.

Η κατανάλωση 10 χιλιοστόγραμμα θειωδών ανά μερίδα έχει αναφερθεί ότι προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις σε ορισμένους ασθματικούς. Αναφυλακτικό σοκ μπορεί να συμβεί σε ορισμένα ευαίσθητα σε θειώδη άτομα όταν καταναλώνουν 10 χιλιοστόγραμμα ή περισσότερα θειώδη. Η ανάλυση των “Paras Premium Golden Raisins” διαπίστωσε ότι περιείχαν 56,8 χιλιοστόγραμμα θειωδών ανά μερίδα.

Στοιχεία του προϊόντος που ανακαλείται

Οι σταφίδες Parnas Premium Golden Raisins πωλούνται συσκευασμένες σε διαφανείς πλαστικές σακούλες των 8 ουγκιών και των 14 ουγκιών. Πωλήθηκαν στις πολιτείες της Νέας Υόρκης και της Μασαχουσέτης. Ο αριθμός UPC για το μέγεθος 7 ουγγιών είναι 818051014811 και ο αριθμός UPC για το μέγεθος 14 ουγγιών είναι 818051014828.

Η ανάκληση προκλήθηκε όταν δειγματοληψία από Επιθεωρητές Τροφίμων του Υπουργείου Γεωργίας και Αγορών της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και η επακόλουθη ανάλυση από το προσωπικό του Εργαστηρίου Τροφίμων αποκάλυψε την παρουσία θειωδών στο προϊόν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ανάκλησης όποιος αγόρασε αυτό το προϊόν και έχει άσθμα ή είναι ευαίσθητος στα θειώδη, δεν πρέπει να το καταναλώσει. Μπορεί είτε να το απορρίψει είτε να το επιστρέψει στο κατάστημα αγοράς για πλήρη επιστροφή χρημάτων.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο είναι το τυρί που έχει μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό της γρίπης των πτηνών

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης του Πανεπιστημίου Cornell

Γάλα σόγιας: Επίσημη προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο – Σύσταση να μην χρησιμοποιούνται προϊόντα σόγιας σε εστιατόρια!

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας συνιστούν την αποφυγή προϊόντων σόγιας από τη μαζική εστίαση
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα