Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αποτυπωμάτων Άνθρακα Τροφίμων που δημιουργήθηκε από την εταιρεία τεχνολογίας τροφίμων Nutritics.
Η Nutritics χρησιμοποίησε την τεχνολογία Foodprint που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσει τα εθνικά πιάτα και των 24 χωρών που συμμετέχουν στο διαγωνισμό ποδοσφαίρου του Euro αυτό το καλοκαίρι, υπολογίζοντας το αποτύπωμα άνθρακα κάθε γεύματος.
Με την προσομοίωση ολόκληρου του τουρνουά η Ελβετία κατέληξε να είναι η νικήτρια έκπληξη, κερδίζοντας την Αγγλία στον τελικό. Το ελβετικό Rosti, ένα κέικ πατάτας, θριάμβευσε έναντι του κλασικού αγγλικού Fish and Chips. Το σκωτσέζικο εθνικό πιάτο Haggis είχε το δυσμενέστερο αποτύπωμα άνθρακα από όλα τα τρόφιμα που ανέλυσε η ομάδα επιστημόνων της Nutritics.
Σε ένα τουρνουά γεμάτο ανατροπές, η προσομοίωση της Nutritics είδε επίσης μια σειρά από μεγάλα ονόματα να αποκλείονται στη φάση των ομίλων, όπως η Γαλλία με το Pot-au-Feu (ένα στιφάδο από μοσχάρι), η οικοδέσποινα Γερμανία με το Bratwurst, το Βέλγιο με το Moule Frites και η Κροατία με το Cevapi (ένα ψητό κιμά).
Το ανθρακικό αποτύπωμα ενός γεύματος λαμβάνει υπόψη τις συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται για τη δημιουργία κάθε πιάτου, συμπεριλαμβανομένης της καλλιέργειας, της επεξεργασίας, της μεταφοράς, της αποθήκευσης, του μαγειρέματος και της απόρριψης.
Η Κλερ Τσάλμερς, ανώτερη διευθύντρια της Nutritics, δήλωσε: «Μέσω ενός συνδυασμού των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης και των επιστημονικών δεδομένων μας, μπορέσαμε να εντοπίσουμε με ακρίβεια και ταχύτητα τα πιο βιώσιμα εθνικά πιάτα».
«Μπορεί το ποδόσφαιρο να επιστρέψει στην πατρίδα του αυτό το καλοκαίρι, αλλά ανεξάρτητα από το πώς θα τα πάνε τα “Τρία Λιοντάρια” (Αγγλία), οι φίλαθλοι μπορούν να παρηγορηθούν γνωρίζοντας ότι μια μερίδα Fish and Chips στο δρόμο για το σπίτι από την παμπ είναι μια από τις πιο βιώσιμες επιλογές τροφίμων που μπορούν να κάνουν».