Η κατανάλωση γλυκαντικών χαμηλών θερμίδων μέσω ροφημάτων, αυξήθηκε κατά 36% σε μια δεκαετία, σύμφωνα με έρευνα
Η κατά κεφαλήν ποσότητα των γλυκαντικών χαμηλών θερμίδων που καταναλώνονται μέσω ροφημάτων και ποτών, έχει αυξηθεί διεθνώς, κατά 36% την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με μια ανασκόπηση των δεδομένων πωλήσεων της παγκόσμιας αγοράς από το 2007 έως το 2019 από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Deakin της Αυστραλίας. Σύμφωνα με την έρευνα όμως, στις χώρες υψηλού εισοδήματος όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία η ποσότητα γλυκαντικών που καταναλώνεται μέσω ποτών έχει μειωθεί κατά 22% σε αντίθεση με τις χώρες μεσαίου εισοδήματος όπως η Ινδία και η Κίνα καθώς σε αυτές τις χώρες η ποσότητα των προστιθέμενων σακχάρων από τις πωλήσεις ποτών έχει αυξηθεί κατά 50%!
Τα γλυκαντικά με λίγες ή καθόλου θερμίδες περιλαμβάνουν τεχνητές ποικιλίες όπως η ασπαρτάμη και η ακεσουλφάμη-Κ, καθώς και φυσικές επιλογές όπως η στέβια και τα φρούτα του μοναχού.
Οι ερευνητές όπως αναφέρει το Food Dive, υποστηρίζουν ότι τα μη θρεπτικά γλυκαντικά, παρά το ότι είναι χαμηλά σε θερμίδες, έχουν συνδεθεί με προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις και μπορούν να διαταράξουν το μικροβίωμα του εντέρου. Θα μπορούσαν επίσης να εκπαιδεύσουν τους καταναλωτές να επιζητούν περισσότερο γλυκές γεύσεις και κυρίως τα παιδιά.
Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι πρόσφατα ο ΠΟΥ με μία ανακοίνωση προκάλεσε “σεισμό” στον κλάδο των γλυκαντικών προτείνοντας «να μην χρησιμοποιούνται γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη ως μέσο για τον έλεγχο του βάρους ή τη μείωση ασθενειών (μη μεταδοτικών)» υποστηρίζοντας ότι τα βραχυπρόθεσμα οφέλη των γλυκαντικών δεν αντισταθμίζουν τις πιθανές μακροπρόθεσμες ανεπιθύμητες ενέργειες με τη μορφή αυξημένου κινδύνου θανάτου και ασθένειας.
Τα γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων έχουν παρουσιαστεί ως ένας τρόπος για τους καταναλωτές να μειώσουν τη ζάχαρη. Ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα μη θρεπτικά γλυκαντικά βρίσκονται συχνά σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι σχεδιασμένα να είναι «υπερ-γευστικά». Αυτή η δυναμική είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τα παιδιά.
Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα δεν συνδέονται μόνο με σοβαρές παθήσεις υγείας όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος, αλλά και με πρόωρο θάνατο. Ωστόσο, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα τρόφιμα που περιέχουν μη θρεπτικά γλυκαντικά αντί για ζάχαρη φαίνεται να έχουν «φωτοστέφανο υγείας» μεταξύ των καταναλωτών. Υποστηρίζουν ότι αυτό δεν είναι μόνο παραπλανητικό, αλλά θα μπορούσε επίσης να εμποδίσει τους ανθρώπους να τρώνε θρεπτικά ολόκληρα τρόφιμα.