Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι κάθε ώρα οθόνης στο κρεβάτι συνδέεται με 24 λιγότερα λεπτά ύπνου και 59% υψηλότερο κίνδυνο αϋπνίας.
Σκρολάρεις ατελείωτα στα social media ενώ είσαι στο κρεβάτι; Μια νέα μελέτη Νορβηγών ερευνητών που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Psychiatry, διαπίστωσε ότι αυτή η συνήθεια μπορεί να συνδέεται με ορισμένες πολύ σοβαρές συνέπειες για τον ύπνο και τη γενική υγεία.
Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 45.000 συμμετέχοντες ηλικίας 18 έως 28 ετών οι οποίοι εξετάστηκαν σχετικά με τη χρήση της οθόνης στο κρεβάτι και τις συνήθειες ύπνου τους. Σύμφωνα με τα αποτέλεσματα, κάθε ώρα παραμονής στην οθόνη στο κρεβάτι συνδέεται με 24 λεπτά μικρότερη διάρκεια ύπνου και υψηλότερο κίνδυνο αϋπνίας .
Αν και η αιτία και το αποτέλεσμα δεν είναι απολύτως σαφές, τα άτομα που έχουν αϋπνία ή κοιμούνται λιγότερο διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν μια σειρά από χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιακές παθήσεις , υψηλή αρτηριακή πίεση , διαβήτη και άλλα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Βάζουμε έως και 30.000 μικροπλαστικά ετησίως στον οργανισμό μας μόνο από τις… τσίχλες! Νέα μελέτη
«Οι μειώσεις ωρών ύπνου με την πάροδο του χρόνου μπορούν να συμβάλουν σε σωρευτικά χρέη ύπνου , αυξάνοντας τον κίνδυνο κόπωσης, μειωμένης γνωστικής λειτουργίας και φτωχότερης ψυχικής υγείας», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Børge Sivertsen, PhD , ανώτερος ερευνητής στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας. «Για τους νεαρούς ενήλικες, που ήδη τείνουν να έχουν ανεπαρκή ύπνο, η απώλεια σχεδόν μισής ώρας ύπνου τη νύχτα θα μπορούσε να είναι σημαντική για εβδομάδες ή μήνες».
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Συναγερμός για τις έτοιμες σαλάτες – Γιατί πρέπει να τις πλένουμε ακόμη κι αν γράφουν “έτοιμη για σερβίρισμα”;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Άνοιξαν “ύπουλα” τα πρώτα σουπερμάρκετ ASDA και MORRISONS στην Ελλάδα – Δείτε φωτογραφίες
Μέτρηση του αντίκτυπου του χρόνου οθόνης στο κρεβάτι
Παρόλο που έχει γίνει και παλαιότερα έρευνα που συνδέει τον χρόνο οθόνης αργά το βράδυ με τον φτωχότερο ύπνο, αυτή η νέα μελέτη εξέτασε συγκεκριμένα τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τις οθόνες τους και εάν αυτό είχε κάποια επίδραση στην ποιότητα του ύπνου τους.
Ο Σίβερτσεν και η ομάδα του ανέλυσαν δεδομένα από μια διαδικτυακή έρευνα που ονομάζεται Μελέτη για την υγεία και την ευημερία των φοιτητών του 2022. Η έρευνα συγκέντρωσε πληροφορίες σχετικά με τη χρήση της οθόνης στο κρεβάτι, χωρίζοντάς τις σε έξι διαφορετικές δραστηριότητες:
- Παρακολούθηση ταινιών ή τηλεοπτικών εκπομπών
- Έλεγχος μέσων κοινωνικής δικτύωσης
- Σερφάρισμα στο διαδίκτυο
- Ακούγοντας μουσική, ηχητικά βιβλία και podcast
- Παίζοντας βιντεοπαιχνίδια
- Κάνουν αναγνώσεις για τα μαθήματά τους
Κατά τη συμπλήρωση της έρευνας, οι συμμετέχοντες έδωσαν πληροφορίες σχετικά με πόσες νύχτες την εβδομάδα και πόσο χρόνο είχαν αφιερώσει σε κάθε δραστηριότητα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νεκρός 7χρονος από την κατανάλωση του αγαπημένου φαγητού όλων – Το λάθος που κόστισε τη ζωή του
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το Ελληνικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που κέρδισε τη δεύτερη θέση στα 100 καλύτερα προϊόντα του κόσμου!
Επιπλέον, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν την ώρα του ύπνου και την ώρα που σηκώνονταν και πόσο καιρό τους πήρε για να κοιμηθούν. Έδωσαν επίσης πληροφορίες σχετικά με το πόσο συχνά αντιμετώπισαν συμπτώματα αϋπνίας , όπως δυσκολία στον ύπνο, προβλήματα ύπνου ή κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η μέτρηση της αϋπνίας και του συνολικού χρόνου ύπνου ξεχωριστά ήταν ένα από τα δυνατά σημεία της μελέτης, δήλωσε ο Michael Grandner, PhD , κλινικός ψυχολόγος και διευθυντής του προγράμματος έρευνας για τον ύπνο και την υγεία στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.
Αφού αξιολόγησαν τον ύπνο των συμμετεχόντων, τα συμπτώματα αϋπνίας και τις νυχτερινές συνήθειες της οθόνης, ο Sivertsen και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι κάθε ώρα κοιτάζοντας μια οθόνη στο κρεβάτι συνδέεται με 24 λιγότερα λεπτά ύπνου. Για παράδειγμα, αν κάποιος περνούσε δύο ώρες βλέποντας τηλεόραση στο κρεβάτι, πιθανότατα θα κοιμόταν 48 λεπτά λιγότερο κατά μέσο όρο.
Ο κίνδυνος αϋπνίας των συμμετεχόντων αυξήθηκε κατά 59% για κάθε επιπλέον ώρα οθόνης στο κρεβάτι.
Αφαιρέστε τις οθόνες στο κρεβάτι για να τονώσετε τον ύπνο σας
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν να απενεργοποιείτε όλα τα ηλεκτρονικά είδη τουλάχιστον 30 λεπτά πριν πάτε για ύπνο.
Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε οθόνες το βράδυ, μην το κάνετε στο κρεβάτι. Επιπλέον, εάν βρεθείτε ξαπλωμένος στο κρεβάτι και δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, σηκωθείτε για λίγο από το κρεβάτι μέχρι να νιώσετε κουρασμένοι. Αυτό σημαίνει ότι θα πάτε για ύπνο λίγο αργότερα, αλλά θα δημιουργήσει μια πιο υγιεινή ρουτίνα ύπνου.