Δευτέρα, 7 Απριλίου, 2025
8.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το τρόφιμο με τα περισσότερα μικροπλαστικά που καταλήγουν στον εγκέφαλο – Τι έδειξαν αναλύσεις ερευνητών μετά από νεκροψίες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤο τρόφιμο με τα περισσότερα μικροπλαστικά που καταλήγουν στον εγκέφαλο - Τι έδειξαν αναλύσεις ερευνητών μετά από νεκροψίες
spot_img

Καμπανάκι κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για τα μικροπλαστικά που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο.

Νέες πληροφορίες έδωσαν ερευνητές σχετικά με τα μικροπλαστικά που συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου στον εγκέφαλο. Τα μικροπλαστικά – μικροσκοπικά κομμάτια αποικοδομημένων πολυμερών που είναι πανταχού παρόντα στον αέρα, το νερό και το έδαφος – έχουν εγκατασταθεί σε όλο το ανθρώπινο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος, των νεφρών, του πλακούντα και των όρχεων, τον τελευταίο μισό αιώνα.

- Advertisement -

Οι ερευνητές των Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού έχουν βρει μικροπλαστικά στον ανθρώπινο εγκέφαλο και σε πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις από ό,τι σε άλλα όργανα. Ακόμη χειρότερα, η συσσώρευση πλαστικού αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου: Τα τελευταία 8 χρόνια έχουν αυξηθεί κατά 50%! Τα ευρήματα θα πρέπει να προκαλέσουν συναγερμό, είπαν οι επιστήμονες.

Αυτό το εύρημα είναι αποτέλεσμα αναλύσεων δειγμάτων από ιστούς εγκεφάλου, ήπατος και νεφρών από 28 ανθρώπους που πέθαναν το 2016 και από 24 που πέθαναν το 2024 στο Νέο Μεξικό. Η συγκέντρωση μικροπλαστικών ήταν πολύ υψηλότερη στον εγκεφαλικό ιστό. Ήταν επίσης υψηλότερη στα δείγματα ήπατος και νεφρών από το 2024, σε σύγκριση με εκείνα του 2016. Όλα τα δείγματα συλλέχθηκαν από τον μετωπιαίο φλοιό, την περιοχή του εγκεφάλου πάνω και πίσω από τα μάτια. Επίσης παρατηρήθηκε ότι μεγάλο μέρος του πλαστικού φαίνεται να είναι πολύ μικρότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, σε κλίμακα νανομέτρων, περίπου δύο έως τρεις φορές το μέγεθος των ιών.

Περιπλέκοντας τα πράγματα, ο εγκεφαλικός ιστός από άτομα που είχαν διαγνωστεί με άνοια είχε έως και 10 φορές περισσότερο πλαστικό στον εγκέφαλό τους από όλους τους άλλους. Ωστόσο, ενώ υπάρχει σαφής συσχέτιση, ο σχεδιασμός της μελέτης δεν μπορεί να δείξει εάν τα υψηλότερα επίπεδα πλαστικού στον εγκέφαλο προκάλεσαν τα συμπτώματα της άνοιας ή απλώς να συσσωρεύτηκαν περισσότερο λόγω της ίδιας της διαδικασίας της νόσου.

Η τεχνική ανίχνευσε και ποσοτικοποίησε 12 διαφορετικά πολυμερή, το πιο κοινό από τα οποία ήταν το πολυαιθυλένιο, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως για συσκευασίες και δοχεία, συμπεριλαμβανομένων φιαλών και φλυτζανιών. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα περισσότερα από τα μικροπλαστικά στο σώμα καταπίνονται μέσω των τροφίμων – ιδιαίτερα του κρέατος, επειδή η εμπορική παραγωγή κρέατος τείνει να συγκεντρώνει πλαστικά στην τροφική αλυσίδα. Η επιστημονική ομάδα βρήκε υψηλές συγκεντρώσεις πλαστικού στο κρέας που αγοράστηκε σε παντοπωλεία.

Η παραγωγή πλαστικών σε όλο τον κόσμο συνεχίζεται αμείωτη, αλλά ακόμα κι αν σταματούσε αύριο, θα ήταν μια ωρολογιακή βόμβα. Επειδή μπορεί να χρειαστούν δεκαετίες για να διασπαστούν τα υπάρχοντα πολυμερή σε μικροσκοπικά σωματίδια, οι συγκεντρώσεις μικρο- και νανοπλαστικών στο περιβάλλον θα συνεχίσουν να αυξάνονται για τα επόμενα χρόνια.

Δεν είναι προς το παρόν σαφές τι επιπτώσεις μπορεί να έχει το πλαστικό στην ανθρώπινη υγεία, καθώς θεωρείται βιολογικά αδρανές και χρησιμοποιείται σε ιατρικές εφαρμογές όπως τα στεντ καρδιάς και οι τεχνητές αρθρώσεις. Τα φυσικά χαρακτηριστικά αυτών των σωματιδίων μπορεί να είναι το πραγματικό πρόβλημα και όχι κάποιο είδος χημικής τοξικότητας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα, ίσως αυτά τα πλαστικά εμποδίζουν τη ροή του αίματος στα τριχοειδή αγγεία. Υπάρχει η πιθανότητα αυτά τα νανοϋλικά να παρεμβαίνουν στις συνδέσεις μεταξύ των αξόνων στον εγκέφαλο. Θα μπορούσαν επίσης να είναι ένας σπόρος για τη συσσώρευση πρωτεϊνών που εμπλέκονται στην άνοια. “Απλώς δεν ξέρουμε”, είπαν.

Ο επικεφαλής τοξικολόγο Matthew Campen, PhD, Distinguished and Regents’ Professor στο UNM College of Pharmacy, χρησιμοποίησε το ρητό «Η δόση κάνει το δηλητήριο», τονίζοντας ότι τα νέα αποτελέσματα θα πρέπει να προκαλέσουν συναγερμό για μια παγκόσμια απειλή για την ανθρώπινη υγεία. Δυστυχώς αναγνωρίζει ότι μπορεί να είναι δύσκολο να παρακινηθούν οι καταναλωτές, οι οποίοι συχνά σηκώνουν τους ώμους όταν προειδοποιούνται για περιβαλλοντικούς ρύπους που τείνουν να μετρώνται σε μέρη ανά δισεκατομμύριο.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση https://www.nature.com/articles/s41591-024-03453-1

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γιατί ο ΕΦΕΤ δεν δίνει τα στοιχεία των εταιρειών τροφίμων που πουλάνε μη ασφαλή τρόφιμα;

"Η δημόσια υγεία δεν είναι παίξε γέλασε - Οι τεράστιες υπαρκτές ευθύνες του ανύπαρκτου ΕΦΕΤ για το "επτασφράγιστο μυστικό" των επωνυμιών των εταιρειών, που βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία..."

Ελλάδα: Κατασχέθηκαν 11 τόνοι σάπιου και ακατάλληλου κρέατος από αποθήκες και ελληνικά εστιατόρια (Δείτε Φωτογραφίες)

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα κρέατος που έχει κατασχεθεί συνολικά μέχρι τώρα σε ολόκληρη τη χώρα

Βοηθάει η κανέλα στην απώλεια βάρους; Ο Ν. Ζορζοβίλης απαντά

Η σύσταση του Νίκου Ζορζοβίλη, BSc Dietetics – MSc Sport Nutrition, σχετικά με την κατανάλωση κανέλας για απώλεια βάρους
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα