Δευτέρα, 14 Απριλίου, 2025
19.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το βούτυρο που μπορεί να προκαλέσει πόνους, πυρετό και πονοκέφαλο – Επείγουσα ανάκληση από τα ράφια

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤο βούτυρο που μπορεί να προκαλέσει πόνους, πυρετό και πονοκέφαλο – Επείγουσα ανάκληση από τα ράφια
spot_img

Οι κίνδυνοι που κρύβει το φρέσκο βούτυρο

Άτομα που έχουν καταναλώσει το βούτυρο που αναφέρεται παρακάτω, και έχουν πυρετό, είτε μεμονωμένο είτε συνοδευόμενο από πονοκεφάλους, και πόνους στο σώμα, καλούνται να συμβουλευτούν το γιατρό τους και να αναφέρουν αυτή την κατανάλωση. Μερικές φορές μπορεί επίσης να εμφανιστούν σοβαρές μορφές με νευρολογικές επιπλοκές και μητρική ή εμβρυϊκή βλάβη σε έγκυες γυναίκες. Οι έγκυες γυναίκες, τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτά τα συμπτώματα. Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλίας η οποία προειδοποίησε τους καταναλωτές να μην το καταναλώσουν.

- Advertisement -
Το μολυσμένο με Listeria βούτυρο που ανακλήθηκε από μεγάλα σουπερμάρκετ της Γαλλίας

Το βούτυρο είναι μολυσμένο με τον βακτήριο Listeria monocytogenes. Αυτός ο παθογόνος μικροοργανισμός προκαλεί λιστερίωση,  μια δυνητικά σοβαρή ασθένεια με περίοδο επώασης έως και οκτώ εβδομάδες.

Πρόκειται για το βούτυρο FERME DES TERTRES που πωλήθηκε από τα σουπερμάρκετ Carrefour Market Sées, Carrefour Market Argentan και La Grande Ferme.

Τα συμπτώματα που προκαλούνται από αυτό το βακτήριο μπορεί να είναι παρόμοια με τη γρίπη και περιλαμβάνουν υψηλή θερμοκρασία, πόνο, ρίγη, αίσθημα αδιαθεσίας και διάρροια. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις, η μόλυνση μπορεί να είναι πιο σοβαρή, προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές, όπως μηνιγγίτιδα. 

Η μόλυνση του Βουτύρου από Listeria μπορεί να προέλθει, είτε από τα βοοειδή, τον εξοπλισμό ή το περιβάλλον του αχυρώνα. Τα περιβάλλοντα επεξεργασίας μπορεί επίσης να είναι πηγή μόλυνσης. Γενικά τα γαλακτοκομικά αγροκτήματα αντιπροσωπεύουν μια μεγάλη δεξαμενή L. monocytogenes .

Η επιστημονική επιτροπή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια της Τροφικής Αλυσίδας του Βελγίου (FASFC) αξιολόγησε το κρίσιμο σημείο ελέγχου για την ανάπτυξη L monocytogenes. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η επιστημονική επιτροπή διαπιστώνει ότι η διαδικασία παραγωγής βουτύρου από νωπό γάλα ενέχει κινδύνους ανάπτυξης του L. monocytogenes, καθώς η παρουσία αυτού του παθογόνου στο νωπό γάλα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Είναι σημαντικό να εφαρμόζεται ένα καλό σχέδιο HACCP. Όσον αφορά την τροποποίηση του CCP για τον έλεγχο της οξίνισης, η επιστημονική επιτροπή προτείνει την ακόλουθη προσαρμογή: να επιτευχθεί pH 5,2 στην ωριμασμένη κρέμα το αργότερο 14 ώρες μετά την έναρξη της ωρίμανσης.

Ακολουθώντας τις ορθές πρακτικές παραγωγής (GMP) και τις συστάσεις του σχεδίου HACCP (με την προτεινόμενη CCP) και, συνεπώς, με μια επαρκώς γρήγορη και μετρημένη οξίνιση της κρέμας, το βούτυρο που παράγεται από νωπό γάλα με pH < 5,2 μπορεί προαιρετικά να θεωρηθεί ως προϊόν της κατηγορίας 1.3 του κανονισμού (ΕΚ)

Συστάσεις

Στο πλαίσιο της παρούσας γνωμοδότησης, η επιστημονική επιτροπή διατυπώνει τις ακόλουθες συστάσεις:

Συνεχής επικοινωνία με τον καταναλωτή και ευαισθητοποίηση του για τον κίνδυνο. Για το σκοπό αυτό, συνιστάται οι φορείς εκμετάλλευσης να ενημερώνουν περαιτέρω τους καταναλωτές σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με τα προϊόντα νωπού γάλακτος.

– Να συμπεριληφθεί η συστηματική χρήση ζυμώσεων στη διαδικασία παρασκευής βουτύρων από νωπό γάλα για να εξασφαλίζεται η ταχεία οξίνιση της κρέμας γάλακτος και να περιορίζεται η πιθανή ανάπτυξη του L. monocytogenes.

Προτείνεται η ακόλουθη οδηγία για τη διαδικασία παραγωγής βουτύρων από νωπό γάλα : διατήρηση του pH της ωριμασμένης κρέμας σε < 5,2, χρόνος επεξεργασίας το πολύ 14 ώρες από την έναρξη της επεξεργασίας, η χρήση θερμοκρασίας > 20°C και κατάλληλης ζύμωσης. Το pH πρέπει να προσδιορίζεται με αυστηρό τρόπο για κάθε παρτίδα και η μετρούμενη τιμή πρέπει να είναι ακριβής με ακρίβεια ενός δεκάτου της μονάδας (0,1).

– Συνιστάται η τακτική διενέργεια αναλύσεων για L. monocytogenes σε βούτυρα από νωπό γάλα, πριν από τη διάθεσή τους στην αγορά.

– Η επιστημονική επιτροπή γνωρίζει ότι οι συστάσεις της παρούσας συμβουλής θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προσαρμογές των μεθόδων παραγωγής στην εκμετάλλευση. Από την άποψη αυτή, είναι σηµαντικό ότι οι γαλακτοκομικές εκμεταλλεύσεις πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένες.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Λιναρόσπορος: Απαγορευτικός για τα παιδιά λένε επιστήμονες

Γιατί ο λιναρόσπορος που είναι τόσο ωφέλιμος, δεν πρέπει να καταναλώνεται από μωρά και μικρά παιδιά, ούτε ως πασπάλισμα σε άλλα τρόφιμα

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα