Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
9.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βαρέα μέταλλα σε μπαχαρικά και βότανα – Νέα μελέτη

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΒαρέα μέταλλα σε μπαχαρικά και βότανα – Νέα μελέτη
spot_img

Επίδραση της πηγής, της συσκευασίας και της διενέργειας ελέγχων στα επίπεδα βαρέων μετάλλων στα μπαχαρικά και τα βότανα.

Τα μπαχαρικά και τα βότανα χρησιμοποιούνται συχνά ως κύρια συστατικά σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων, όπως ζυμαρικά, πουλερικά, ψάρια και κρέας, καθώς και σαλάτες, σάλτσες, σνακ και επιδόρπια,  για να προσφέρουν γεύση, χρώμα και άρωμα. Επιπλέον, διαθέτουν αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Πρόσφατα, η χρήση τους έχει αυξηθεί σημαντικά σε διάφορες περιοχές του κόσμου, κυρίως στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, ενώ το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς μπαχαρικών και βοτάνων προβλέπεται να ξεπεράσει τα 25,42 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2029.

 Ωστόσο, είναι κοινώς γνωστό ότι μια ποικιλία περιβαλλοντικών ρύπων, συμπεριλαμβανομένων βαρέων μετάλλων, μπορεί να τα μολύνει. Αυτοί οι ρύποι μπορούν να εισαχθούν μέσω ανθρώπινων δραστηριοτήτων όπως η καλλιέργεια, η συγκομιδή και η επεξεργασία, και δεν μπορούν να εξαλειφθούν με θέρμανση ή άλλες φυσικές μεθόδους.

Τα βαρέα μέταλλα, ιδιαίτερα το αρσενικό (As), το κάδμιο (Cd), ο υδράργυρος (Hg) και ο μόλυβδος (Pb) είναι επιβλαβή ακόμη και σε εξαιρετικά χαμηλές ποσότητες επειδή τα νεφρά δυσκολεύονται να τα αποβάλουν και μπορεί να προκαλέσουν μια ποικιλία επιβλαβών επιδράσεων σε διάφορα συστήματα, όπως το ενδοκρινικό και το νευρολογικό σύστημα, που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο και μειωμένη ανάπτυξη.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE την Παρασκευή, είχε στόχο να ποσοτικοποιήσει τα επίπεδα μολύβδου (Pb), υδραργύρου (Hg), καδμίου (As) και καδμίου (Cd) σε 96 σύνθετα δείγματα 13 βοτάνων και μπαχαρικών που καταναλώνονται συχνά στον Λίβανο. Το 20% (19/96) και το 4% (4/96) των δειγμάτων υπερέβησαν τα επιτρεπτά επίπεδα Pb και Cd, αντίστοιχα και όλα τα δείγματα πληρούσαν τα επιτρεπόμενα επίπεδα As και Hg σύμφωνα με τα πρότυπα του Codex Alimentarius. Για το Pb και το Cd, τα μη συσκευασμένα δείγματα είχαν τα υψηλότερα επίπεδα μη αποδεκτών ορίων 31% (8/26) και 8% (2/26), αντίστοιχα. Τα δείγματα που συσκευάστηκαν τοπικά σε εταιρείες με και χωρίς Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων (FSMS) είχαν τα ίδια επίπεδα μη αποδεκτών δειγμάτων 12% (3/26) και 4% (1/26) για το Pb και το Cd, αντίστοιχα. Τα εισαγόμενα συσκευασμένα δείγματα είχαν μη αποδεκτά επίπεδα Pb (28% (5/18)) και ήταν αποδεκτά για τα άλλα τρία βαρέα μέταλλα.

Συνοπτικά, διάφοροι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των τοποθεσιών συγκομιδής, της χώρας προέλευσης, της μόλυνσης του εδάφους, των υδάτων άρδευσης, της περιβαλλοντικής ρύπανσης, των καλών γεωργικών πρακτικών και της έλλειψης προσπαθειών επιθεώρησης σε εταιρείες και χώρες, συνδέονται με τη μόλυνση μπαχαρικών και βοτάνων με βαρέα μέταλλα, σύμφωνα με τους ερευνητές

Τα αποτελέσματα της μελέτης, υπογραμμίζουν την ανάγκη αποτελεσματικού ελέγχου της περιεκτικότητας σε βαρέα μέταλλα σε μπαχαρικά και βότανα ως κρίσιμο μέρος της ολοκληρωμένης διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων, για να διασφαλιστεί η ασφάλεια σε όλη τη διαδικασία παραγωγής.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη για την παρουσία βαρέων μετάλλων σε βότανα και μπαχαρικά πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο