Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
14.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βιοδυναμικό κρασί: Τι είναι και σε τι διαφέρει από το οργανικό

ΑρχικήΝέαΒιοδυναμικό κρασί: Τι είναι και σε τι διαφέρει από το οργανικό
spot_img

cibum team

Συχνά τελευταία ακούμε για βιοδυναμικά κρασιά, βιοδυναμική καλλιέργεια, αλλά λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν τι αφορά.

1) Τι είναι η βιοδυναμική οινοποίηση;

Η βιοδυναμική οινοποίηση υιοθετεί μια ολιστική προσέγγιση για τη γεωργία, βασιζόμενη στην παρακολούθηση της πορείας των ουρανίων σωμάτων (το φεγγάρι, τους πλανήτες και τα αστέρια). Όλες οι βιοδυναμικές γεωργικές πρακτικές λαμβάνουν χώρα σύμφωνα με το σεληνιακό κύκλο, ακολουθώντας την πεποίθηση ότι ορισμένες ημέρες είναι καλύτερες για ορισμένες γεωργικές εργασίες και τελετουργίες από άλλες και ότι η πραγματοποίησή τους την κατάλληλη στιγμή αποδίδει καλύτερα αποτελέσματα. Επίσης υπάρχουν εννέα διαφορετικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται ως λίπασμα προκειμένου ένα κρασί να είναι βιοδυναμικό, συμπεριλαμβανομένης της ταφής κεράτων αγελάδας!

Η βιοδυναμική καλλιέργεια ενθαρρύνει τη βιοποικιλότητα στον αμπελώνα. Σε έναν βιοδυναμικό αμπελώνα θα συναντήσετε αυξημένη παρουσία ζώων όπως αγελάδες ή πρόβατα, καθώς και ένα ευρύ φάσμα φυτών και εντόμων. Η φιλοσοφία τους ακολουθεί την αρχή του «κύκλου της ζωής» και αν και μπορεί να ακούγεται λίγο ξεπερασμένο, κάποιοι από τους καλύτερους και γνωστότερους οινοπαραγωγούς στον κόσμο την ακολουθούν φανατικά για αιώνες!

2) Ποια είναι η διαφορά μεταξύ βιοδυναμικής και οργανικής καλλιέργειας;

Η βιοδυναμική οινοποίηση προχωράει ένα βήμα παραπέρα από την οργανική, όσον αφορά στην αμπελοκαλλιέργεια. Εκτός από την αποφυγή φυτοφαρμάκων και χημικών στο αμπέλι, οι βιοδυναμικοί παραγωγοί χρησιμοποιούν φυσικά, φυτικά σκευάσματα για να ενισχύσουν το χώμα και το αμπέλι.

Στη βιοδυναμική γεωργία, το αμπέλι θεωρείται μια αυτάρκης, αυτοδύναμη ζωντανή οντότητα, όσο το δυνατόν απομονωμένη από το γύρω της περιβάλλον. Όλοι οι οργανισμοί του αμπελιού συμμετέχουν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο στην εξέλιξη και ολοκλήρωση της ανάπτυξης του αμπελώνα.

3) Είναι πιο υγιεινό; Ποια είναι τα οφέλη;

Η βιοδυναμική οινοποίηση δίνει έμφαση στην υγεία του εδάφους και του περιβάλλοντος. Η παντελής έλλειψη φυτοφαρμάκων και άλλων χημικών σκευασμάτων, όπως και στα βιολογικά κρασιά, έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Έχουν την τάση να εκφράζουν καλύτερα το terroir επιτρέποντας στο κρασί να αναδείξει τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας και του κλίματος της περιοχής.

4) Πώς μπορώ να ξέρω αν ένα κρασί είναι βιοδυναμικό;

Ο πιο κοινός φορέας πιστοποίησης που βεβαιώνει κατά πόσο ένα κρασί είναι βιοδυναμικό είναι η Demeter International. Αν ένα κρασί έχει πιστοποιηθεί από την Demeter θα έχει ένα μικρό εικονίδιο στην ετικέτα του. Ωστόσο, τα περισσότερα βιοδυναμικά κρασιά δεν διαθέτουν την πιστοποίηση καθώς τόσο η γραφειοκρατική διαδικασία όσο και το υψηλό κόστος της αποθαρρύνουν τους παραγωγούς.

5) Πού μπορώ να αγοράσω βιοδυναμικά κρασιά;

Στην Ελλάδα αυτοί που ακολουθούν τις αρχές της βιοδυναμικής καλλιέργειας είναι σχετικά περιορισμένοι αν και η λίστα μεγαλώνει. Ανάμεσά τους θα βρείτε το Κτήμα Καρανίκα από το Αμύνταιο, το Κτήμα Τάτση από τη Γουμένισσα και το Κτήμα Σκλάβος από την Κεφαλονιά, των οποίων τα κρασιά μπορείτε να απολαύσετε στις προτάσεις του botilia.gr. Στην σελίδα της οργάνωσης Demeter μπορείτε να βρείτε αναλυτική λίστα με τα οινοποιεία που έχουν τη σχετική πιστοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πηγή: botilia.gr

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ρεκόρ μαζικών τροφικών δηλητηριάσεων των τελευταίων 40 ετών στη Γαλλία – Το 45% σημειώθηκαν σε εστιατόρια!

2.000 μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις στη Γαλλία το 2022 - "Σάρωσε" η σαλμονέλα σε αυγά.

Για πρώτη φορά εντοπίζεται τοξικότητα σε κοινό πρόσθετο τροφίμων

Το πρόσθετο τροφίμων E551 μπορεί να προκαλέσει κοιλιοκάκη!

Προειδοποίηση ασφάλειας: Τα παιδιά κάτω των 10 ετών δεν πρέπει να τρώνε συκώτι

Οι Αρχές της Νορβηγίας εξέδωσαν προειδοποίηση για την κατανάλωση συκωτιού.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα