Κυριακή, 2 Απριλίου, 2023
17.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επανάσταση από την Ευρωπαϊκή πτηνοτροφία εναντίον της EFSA – Στηλίτευση της γνωμοδότησης για τη μη χρήση κλωβών

ΑρχικήΝέαΕπανάσταση από την Ευρωπαϊκή πτηνοτροφία εναντίον της EFSA - Στηλίτευση της γνωμοδότησης για τη μη χρήση κλωβών
spot_img

Κοινή δήλωση Copa Corega, AVEC και EFFAB ενάντια σε ορισμένα σημεία της γνωμοδότησης EFSA για την καλή διαβίωση των πουλερικών. Επισημαίνουν “απουσία κοινωνικοοικονομικών παραγόντων”.

Τον προηγούμενο μήνα η ΕΕ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων –EFSA– να γνωμοδοτήσει για την καλή μεταχείριση των εκτρεφόμενων κοτόπουλων, ενώ έχει προηγηθεί επιστημονική γνώμη σχετικά με την καλή μεταχείριση των εκτρεφόμενων χοίρων, καθώς και πέντε γνώμες σχετικά με την καλή μεταχείριση των εκτρεφόμενων ζώων κατά τη μεταφορά, με αφορμή την αναθεώρηση της νομοθεσίας για την καλή μεταχείριση των ζώων.

Σύμφωνα με την τότε δημοσιευμένη γνώμη της EFSA για να βελτιωθεί η καλή μεταχείριση των εκτρεφόμενων κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής και των ωοπαραγωγών ορνίθων, οι επιστήμονές της συνιστούν την αποφυγή της πρακτικής του ακρωτηριασμού, του περιορισμού των ζωοτροφών και της χρήσης κλωβών. Δύο επιστημονικές γνωμοδοτήσεις που δημοσιεύθηκαν στις 21 Φεβρουαρίου περιλαμβάνουν συμβουλές σχετικά με τον χώρο, την πυκνότητα των ζώων, τον φωτισμό, τη σκόνη, τον θόρυβο, τα απορρίμματα και τις δομές όπως οι ανυψωμένες πλατφόρμες.

Ακολουθούν αναλυτικά οι συστάσεις των ειδικών:

  • Κλουβιά: αποφύγετε τη χρήση κλουβιών.
  • Πυκνότητα ζωικού κεφαλαίου: μειώστε την πυκνότητα εκτροφής για να δώσετε στα πτηνά αρκετό χώρο για να εκτελέσουν συμπεριφορές.
  • Ανυψωμένες εξέδρες: επιτρέψτε σε όλα τα πουλιά ταυτόχρονη ανάπαυση και την ικανότητα να ξεφύγουν το ένα από το άλλο.
  • Σκεπαστή βεράντα: υποστηρίζει την εξερεύνηση, την αναζήτηση τροφής και τη σκόνη.
  • Εύθρυπτα απορρίμματα και εμπλουτισμός: υποστηρίζει την άνεση, την αναζήτηση τροφής και τη διερευνητική συμπεριφορά.
  • Αποφύγετε τους ακρωτηριασμούς: οι ακρωτηριασμοί προκαλούν πόνο και υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.

Ωστόσο, οι αποφάσεις της EFSA δεν χαιρετίστηκαν από όλους. Η ευρωπαϊκή ένωση αγροτών Copa Corega, σε κοινή δήλωση με το Eυρωπαϊκό φόρουμ για τους εκτροφείς ζώων φάρμας –EFFAB– και την φωνή για τον τομέα εκτροφής πουλερικών, AVEC, επισημαίνουν ορισμένα χαρακτηριστικά της απόφασης που θεωρούν μελανά.

Συγκεκριμένα, στην κοινή τους δήλωση αναφέρουν ως πιο συγκλονιστική την πρόταση για μείωση της πυκνότητα αποθέματος για τα συμβατικά κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής σε μέγιστο όριο 11 kg/m², το οποίο θα μειώσει κατά τα λεγόμενά τους τον αριθμό των πτηνών στον αχυρώνα κατά 72%, ενώ παρουσιάζουν διαφωνίες και για τις συστάσεις για τις ωοτόκες όρνιθες, οι οποίες θα απαιτούσαν μια πληθώρα χρημάτων και τη λήψη δανείων από τους αγρότες.

Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με την ανακοίνωση θα οδηγούσαν στο κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις αγροτικές περιοχές, απώλεια της ανταγωνιστικότητας και σε αύξηση των εισαγωγών, ενώ παράλληλα οι καταναλωτές θα επωμίζονταν επιπλέον αυξήσεις. Επιπλέον, αν και αναγνωρίζεται το επιστημονικό υπόβαθρο πίσω από τις αποφάσεις της EFSA, η δήλωση επισημαίνει την έλλειψη κοινωνικοοικονομικού χαρακτήρα σε αυτήν, ειδικά σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά περίοδο για τη βιομηχανία. “Ενθαρρύνουμε σθεναρά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμπληρώσει τα κενά για την αποφυγή συμβιβασμού στην κοινωνικοοικονομική βιωσιμότητα και τις συνθήκες καλής διαβίωσης των ζώων στην ΕΕ”, καταλήγει η δήλωση.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

Metro My market: Καταγγελία εναντίον της efood-market

Στο Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας προσέφυγε η my market και η διαφημιστική MULLENLOWE για το διαφημιστικό βίντεο της efood market.

Έκρηξη λοιμώξεων σαλμονέλας στην Ευρώπη από κοτόπουλο σε εστιατόρια

Η πλειονότητα των περιπτώσεων έχει συνδεθεί με τοπικά εστιατόρια που σερβίρουν κεμπάπ κοτόπουλου. 

Μελέτη: Επικίνδυνα και τα «ασφαλέστερα» PFAS σε συσκευασίες τροφίμων

Ανάλυση σε 42 χάρτινες συσκευασίες fast food οι οποίες περιέχουν τα μεγαλύτερα πολυμερή PFAS που θεωρούνται πιο "ασφαλή".
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα