Υβριδικό ρύζι που περιέχει ζωικές πρωτεΐνες και λίπος και πληροί τις απαιτήσεις ασφάλειας των τροφίμων με χαμηλό κίνδυνο πρόκλησης τροφικών αλλεργιών.
Από το κοτόπουλο που καλλιεργείται στο εργαστήριο μέχρι την πρωτεΐνη που προέρχεται από το κρίκετ, αυτές οι καινοτόμες εναλλακτικές λύσεις προσφέρουν ελπίδα για έναν πλανήτη που παλεύει με τις περιβαλλοντικές και ηθικές επιπτώσεις της βιομηχανικής γεωργίας. Τώρα, Κορεάτες επιστήμονες προσθέτουν μια νέα συνταγή στη λίστα — καλλιεργημένο βοδινό ρύζι — με την ανάπτυξη ζωικών μυών και λιπωδών κυττάρων μέσα σε κόκκους ρυζιού. Η μέθοδος, που παρουσιάστηκε σήμερα 14 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Matter, οδηγεί σε ένα θρεπτικό και γευστικό υβριδικό τρόφιμο που, μόλις κυκλοφορήσει στο εμπόριο, θα μπορούσε να προσφέρει μια πιο προσιτή εναλλακτική πρωτεΐνης με μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα.
«Φανταστείτε να λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε από το ρύζι πρωτεΐνης που καλλιεργείται σε κύτταρα», λέει ο πρώτος συγγραφέας Sohyeon Park, ο οποίος διεξήγαγε τη μελέτη υπό την καθοδήγηση του αντίστοιχου συγγραφέα Jinkee Hong στο Πανεπιστήμιο Yonsei της Νότιας Κορέας. «Το ρύζι έχει ήδη υψηλό επίπεδο θρεπτικών συστατικών, αλλά η προσθήκη κυττάρων από το ζωικό κεφάλαιο μπορεί να το ενισχύσει περαιτέρω» πρόσθεσε.
Οι κόκκοι του ρυζιού είναι πορώδεις και έχουν οργανωμένες δομές, παρέχοντας ένα συμπαγές ικρίωμα για να στεγαστούν τα κύτταρα που προέρχονται από ζώα στις γωνίες και τις σχισμές. Ορισμένα μόρια που βρίσκονται στο ρύζι μπορούν επίσης να θρέψουν και να προωθήσουν την ανάπτυξη αυτών των κυττάρων, καθιστώντας το ρύζι ιδανικό υπόστρωμα.
Η ομάδα επικάλυψε πρώτα το ρύζι με ζελατίνη ψαριού, ένα ασφαλές και βρώσιμο συστατικό που βοηθά τα κύτταρα να κολλήσουν καλύτερα στο ρύζι. Βλαστοκύτταρα μυών και λίπους αγελάδας στη συνέχεια σπάρθηκαν στο ρύζι και αφέθηκαν να καλλιεργηθούν στο τρυβλίο Petri για 9 έως 11 ημέρες. Το τελικό προϊόν που συγκομίζεται είναι ένα κυτταροκαλλιεργημένο βοδινό ρύζι με κύρια συστατικά που πληρούν τις απαιτήσεις ασφάλειας των τροφίμων και έχουν χαμηλό κίνδυνο πρόκλησης τροφικών αλλεργιών.
Για να χαρακτηρίσουν το υβριδικό μοσχαρίσιο ρύζι, οι ερευνητές το έβρασαν στον ατμό και πραγματοποίησαν διάφορες αναλύσεις στη βιομηχανία τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της θρεπτικής αξίας, της οσμής και της υφής. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι το υβριδικό ρύζι έχει 8% περισσότερες πρωτεΐνες και 7% περισσότερα λιπαρά από το κανονικό ρύζι. Σε σύγκριση με την τυπική κολλώδη και απαλή υφή, το υβριδικό ρύζι ήταν πιο σφιχτό και εύθραυστο.
Το υβριδικό ρύζι με υψηλότερη περιεκτικότητα σε μύες είχε ενώσεις που σχετίζονταν με το βόειο κρέας και το αμύγδαλο, ενώ εκείνα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά είχαν ενώσεις που αντιστοιχούν σε κρέμα, βούτυρο και λάδι καρύδας.
Το προϊόν της ομάδας έχει σημαντικά μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα. Για κάθε 100 g πρωτεΐνης που παράγεται, το υβριδικό ρύζι εκτιμάται ότι απελευθερώνει λιγότερο από 6,27 kg CO 2 , ενώ το βόειο κρέας απελευθερώνει 49,89 kg. Εάν διατεθεί στο εμπόριο, το υβριδικό ρύζι θα μπορούσε να κοστίζει περίπου 2,23 δολάρια ανά κιλό, ενώ το βόειο κρέας κοστίζει 14,88 δολάρια.
Δεδομένου ότι το υβριδικό ρύζι με κρέας έχει χαμηλούς κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων και μια σχετικά εύκολη διαδικασία παραγωγής, η ομάδα είναι αισιόδοξη για την εμπορευματοποίηση του προϊόντος.
Αλλά πριν το ρύζι φτάσει στο στομάχι μας, η ομάδα σχεδιάζει να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες στους κόκκους του ρυζιού για να ευδοκιμήσουν τόσο τα μυϊκά όσο και τα λιπώδη κύτταρα, κάτι που μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τη θρεπτική αξία.
«Δεν περίμενα ότι τα κύτταρα θα αναπτυχθούν τόσο καλά στο ρύζι», λέει ο Park. “Τώρα βλέπω έναν κόσμο δυνατοτήτων για αυτήν την υβριδική τροφή με βάση τα δημητριακά. Θα μπορούσε μια μέρα να χρησιμεύσει ως ανακούφιση τροφής για την πείνα, το στρατιωτικό σιτηρέσιο ή ακόμα και το διαστημικό φαγητό.”
Πηγή ιστορίας: Cell Press
Αναφορά περιοδικού :
- Sohyeon Park, Milae Lee, Sungwon Jung, Hyun Lee, Bumgyu Choi, Moonhyun Choi, Jeong Min Lee, Ki Hyun Yoo, Dongoh Han, Seung Tae Lee, Won-Gun Koh, Geul Bang, Heeyoun Hwang, Sangmin Lee, Jinkee Hong. Κόκκοι ρυζιού ενσωματωμένοι με ζωικά κύτταρα: Μια συντόμευση για ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων . Matter , 2024; DOI: 10.1016/j.matt.2024.01.015
- Cell Press. «Με την ανάπτυξη ζωικών κυττάρων σε κόκκους ρυζιού, οι επιστήμονες κατασκευάζουν υβριδικά τρόφιμα». ScienceDaily. ScienceDaily, 14 Φεβρουαρίου 2024. <www.sciencedaily.com / κυκλοφορίες / 2024 / 02 / 240214122601.htm>.