Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βρετανία: Σε απόγνωση οι αυγοπαραγωγοί – Αντιμέτωποι με “λουκέτο”

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΒρετανία: Σε απόγνωση οι αυγοπαραγωγοί - Αντιμέτωποι με "λουκέτο"
spot_img

Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που αντιμετωπίζει πρόβλημα στην παραγωγή αυγών και αναμένεται μεγάλη έλλειψη την περίοδο του Πάσχα. Και στη Βρετανία εκατοντάδες παραγωγοί αυγών, βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο “λουκέτου” εξαιτίας του αυξημένου κόστους σε καύσιμα, ενέργεια και ζωοτροφές ενώ την κατάσταση επιδεινώνει και η επιδημία της γρίπης των πτηνών, μία εξέλιξη που τους αναγκάζει να διατηρούν τα πτηνά σε κλειστούς χώρους με συνέπεια ένα πρόσθετο δυσβάσταχτο κόστος.

Επικαλούμενοι τα παραπάνω οι κτηνοτρόφοι καλούν τους μεγάλους λιανοπωλητές να αυξήσουν την τιμή των αυγών στα ράφια προκειμένου να αντέξουν και να μην αναγκαστούν να κλείσουν τις εγκαταστάσεις τους.

Η Βρετανική βιομηχανία αυγών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι οι εξελίξεις αυτές θα οδηγήσουν πολλές οικογενειακές φάρμες να καταρρεύσουν εάν το αυξημένο κόστος – 50% πάνω οι ζωοτροφές και 40% η ενέργεια – δεν μετακυλιστεί στους καταναλωτές.

Το αυξημένο κόστος στις ζωοτροφές οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς το μεγαλύτερο μέρος σιταριού παράγεται στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Επιπλέον οι παραγωγοί αυγών ελεύθερης βοσκής, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες, καθώς αναγκάζονται να κρατήσουν τα πτηνά μέσα τους εξαιτίας της επιδημίας γρίπης των πτηνών. Αυτή η εξέλιξη απαιτεί περισσότερο προσωπικό για τη φροντίδα των πτηνών, ενέργεια για το φωτισμό και τη θέρμανση των αχυρώνων στις οποίες φυλάσσονται τα ζώα οδηγώντας τους παραγωγούς σε απόγνωση. Πάντως οι μέχρι τώρα εκκλήσεις σε μεγάλους λιανοπωλητές για αυξήσεις στις τιμές δεν έχουν βρει ανταπόκριση.

Προβλήματα και στις καλλιέργειες

Ταυτόχρονα η Εθνική Ένωση Βρετανών Αγροτών έχει προειδοποιήσει για τεράστια πτώση στις καλλιέργειες στις οποίες περιλαμβάνονται οι πιπεριές τα αγγούρια και οι μελιτζάνες, καθώς η παραγωγή τους γίνεται πολύ ακριβή. Οι παραγωγοί καλλιεργειών που χρησιμοποιούσαν θερμοκήπια αντιμετωπίζουν μείωση έως και 50% στο ποσό που μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά να καλλιεργήσουν λόγω της τεράστιας αύξησης στο κόστος αερίου, που απαιτείται για τη θέρμανση. Μάλιστα σύμφωνα με τους αγρότες, ο αριθμός των αγγουριών που καλλιεργούνται φέτος θα μπορούσε να μειωθεί από 80 σε 35 εκατομμύρια, ενώ για τις πιπεριές θα μπορούσε να μειωθεί κατά το ήμισυ, στα 50 εκατομμύρια. Το κόστος εκτροφής ενός κοτόπουλου έχει επίσης αυξηθεί κατά 50% σε ένα χρόνο. Τα τεράστια θερμοκήπια είναι άδεια στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς οι καλλιεργητές απέχουν από τη φύτευση επειδή οι τιμές δεν θα καλύψουν το κόστος.

Πηγή: The Gardian

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο