Η EFSA διοργανώνει διαδικτυακό εργαστήριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί 31/03/22-01/04/22 με θέμα “Μικρά σωματίδια και νανοσωματίδια στα τρόφιμα”.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δημοσίευσε τον Αύγουστο του 2021 τις «κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις τεχνικές απαιτήσεις για ρυθμιζόμενες εφαρμογές τροφίμων και προϊόντων ζωοτροφών για τον προσδιορισμό της παρουσίας μικρών σωματιδίων, συμπεριλαμβανομένων των νανοσωματιδίων»(κατευθυντήριες γραμμές για τα σωματίδια – τεχνικές απαιτήσεις (TR)) και επικαιροποιημένη ενότητα των «κατευθυντήριων γραμμών για την εκτίμηση κινδύνου των νανοϋλικών που πρέπει να εφαρμόζονται στην τροφική αλυσίδα και την αλυσίδα ζωοτροφών: υγεία των ανθρώπων και των ζώων» (Καθοδήγηση για τη νανο – εκτίμηση κινδύνου (RA)).
Τα εν λόγω έγγραφα καθοδήγησης επικαιροποιούν τις απαιτήσεις πληροφόρησης για τους αιτούντες που ζητούν έγκριση ή ανανέωση από την αγορά ενός προϊόντος στους τομείς που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της EFSA, όπως τα πρόσθετα τροφίμων/ζωοτροφών, τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, τα νέα τρόφιμα και οι δραστικές ουσίες φυτοφαρμάκων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η EFSA μπορεί να λάβει δύο τύπους εφαρμογών:
1) υλικά που πληρούν τον ορισμό των κατασκευασμένων νανοϋλικών ή νανομορφών
2) συμβατικά υλικά που δεν πληρούν τον ορισμό των κατασκευασμένων νανοϋλικών ή νανομορφών, αλλά μπορεί να περιέχουν μικρά σωματίδια, συμπεριλαμβανομένων σωματιδίων στη νανοκλίμακα.
Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές για τα σωματίδια – τεχνικές απαιτήσεις υποστηρίζουν τον αιτούντα αποδεικνύοντας ότι το υλικό δεν περιέχει κλάσμα νανοσωματιδίων ή, εάν ανιχνευθεί κλάσμα, κατά την αξιολόγηση του κατά πόσον το υλικό απαιτεί ή όχι ειδική αξιολόγηση των ιδιοτήτων στη νανοκλίμακα. Οι κατευθυντήριες γραμμές παρέχουν οδούς αξιολόγησης που επιβεβαιώνουν εάν μια συμβατική εκτίμηση κινδύνου είναι επαρκής ή όχι.
Το εργαστήριο απευθύνεται ιδίως σε ενδιαφερόμενους φορείς και εμπειρογνώμονες που ετοιμάζουν φακέλους σχετικά με πρόσθετα τροφίμων/ζωοτροφών, υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, νέα τρόφιμα και φυτοφάρμακα που πρέπει να αξιολογηθούν από την EFSA και τους αξιολογητές ρυθμιστικού κινδύνου.
Στόχοι της συνεδρίασης
Η EFSA καλεί τους αιτούντες, τα ενδιαφερόμενα μέρη, τα εργαστήρια που διεξάγουν τις μελέτες, τους συμβούλους και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς να συμμετάσχουν ενεργά στη συζήτηση, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να συζητήσουν βέλτιστες πρακτικές για την εφαρμογή των νέων απαιτήσεων των κατευθυντήριων γραμμών με οικονομικά αποδοτικό τρόπο.
Δομή της εκδήλωσης
Ένα διαδικτυακό εργαστήριο διάρκειας δύο ημερών όπου οι συμμετέχοντες μπορούν να εγείρουν συγκεκριμένα ζητήματα, να παρακολουθούν παρουσιάσεις, να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με γενικά ζητήματα ή συγκεκριμένες περιπτώσεις και να συζητούν με τους επιστήμονες της EFSA τις εκ των υστέρων παρατηρήσεις τους, τα αναμενόμενα ζητήματα και τις πιθανές ανησυχίες τους κατά την εφαρμογή των εγγράφων καθοδήγησης. Οι ενδιαφερόμενοι που ενδιαφέρονται να παρουσιάσουν συγκεκριμένες περιπτώσεις ενθαρρύνονται να επικοινωνήσουν με την EFSA για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες.
Η πρώτη μισή ημέρα είναι αφιερωμένη στα συμβατικά υλικά και θα καλύπτει τις διάφορες οδούς αξιολόγησης που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι αιτούντες και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη για να καταδεικνύουν ότι το υλικό τους δεν περιέχει κλάσμα νανοσωματιδίων ή ότι η παραγωγή καλύπτεται από υπάρχουσες μελέτες ασφάλειας.
Το δεύτερο μισό είναι αφιερωμένο στις ειδικές εκτιμήσεις για την αξιολόγηση των κατασκευασμένων νανοϋλικών και των συμβατικών υλικών που περιέχουν ένα κλάσμα νανοσωματιδίων που απαιτούν αξιολόγηση στη νανοκλίμακα.
Ποιος πρέπει να παρευρεθεί;
Η εκδήλωση απευθύνεται σε όλους τους αιτούντες και τα ενδιαφερόμενα μέρη που υποβάλλουν πληροφορίες στην EFSA σχετικά με χημικές ουσίες και άλλα υλικά στον τομέα των τροφίμων και των ζωοτροφών, καθώς και εμπειρογνώμονες που συμμετέχουν στον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή μελετών ασφάλειας, καθώς και αξιολογητές.
Το δεύτερο μισό του workshop έχει ιδιαίτερη σημασία για τα ενδιαφερόμενα μέρη που χρησιμοποιούν νανοεπιστήμες και νανο-τεχνολογίες, καθώς και για τα άτομα με εμπειρογνωμοσύνη και ενδιαφέρον στον τομέα των νανοειδιστικών ζητημάτων για την εκτίμηση του κινδύνου εφαρμογών στην τροφική αλυσίδα και την αλυσίδα ζωοτροφών.
Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις, πατήσετε εδώ