ΑρχικήΝέαΞεμένει από μπακαλιάρο η ΕΕ - Απαραίτητες οι εισαγωγές από τρίτες χώρες

Ξεμένει από μπακαλιάρο η ΕΕ – Απαραίτητες οι εισαγωγές από τρίτες χώρες

2 λεπτά ανάγνωσης

Η ικανοποίηση της ζήτησης των καταναλωτών της ΕΕ για μπακαλιάρο με βάση μόνο τα εγχώρια αλιεύματα δεν είναι δυνατή και απαιτεί αυξημένη εστίαση στις βιώσιμες εισαγωγές τρίτων χωρών, δήλωσε η AIPCE-CEP, η Ένωση Επεξεργαστών και Εμπόρων ψαριών της ΕΕ .

Ο μπακαλιάρος είναι ένα από τα κύρια είδη θαλασσινών που καταναλώνονται στην ΕΕ. Με κατά κεφαλήν κατανάλωση 2,1 κιλά ανά κάτοικο, κατατάχθηκε τρίτος ακριβώς πίσω από τον τόνο (κυρίως σε κονσέρβα) και τον σολομό.

- Advertisement -

Αλλά αυτή η ζήτηση δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο με εγχώρια αλιεύματα, ανέφερε η ομάδα.

«Για κάθε 10 κιλά μπακαλιάρου που καταναλώνονται στην ΕΕ, 9 κιλά πρέπει να εισάγονται από τρίτες χώρες», σχολίασε ο Mike Turenhout από την AIPCE-CEP.

- Advertisement -

Επιπλέον «Περίπου το 50% των αλιευμάτων της ΕΕ προέρχονται από ύδατα εκτός ΕΕ, που από τεχνική άποψη μπορεί να θεωρηθεί ως εισαγόμενος μπακαλιάρος μέσω σκαφών της ΕΕ. Σε αυτή την περίπτωση η εξάρτηση από τις εισαγωγές είναι ακόμη μεγαλύτερη».

Περίπου 1,2 εκατομμύρια τόνοι μπακαλιάρου ήταν διαθέσιμοι για την αγορά θαλασσινών της ΕΕ το 2019, εκ των οποίων 0,1 εκατομμύρια τόνοι εξήχθησαν εκτός ΕΕ και σύμφωνα με την AIPCE-CEP, οι εισαγωγές από τρίτες χώρες είναι επομένως «ζωτικές» για την εξασφάλιση αρκετού μπακαλιάρου για κατανάλωση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Advertisement -

Οι αρνητικές επιπτώσεις του COVID-19, η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και η πιθανότητα για μειωμένες ποσοστώσεις σημαίνουν ότι η εξάρτηση από τις εισαγωγές θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το 2022, πρόσθεσε η AIPCE-CEP.

© 2022  European Supermarket Magazine  –  Άρθρο του Stephen Wynne-Jones.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Πρωινό: Βρώμη ή δημητριακά; Ποια επιλογή βοηθά περισσότερο στη ρύθμιση του σακχάρου – Του Νίκου Ζορζοβίλη

Οι φυτικές ίνες, ο βαθμός επεξεργασίας και η πρόσθετη ζάχαρη καθορίζουν την επίδραση του πρωινού γεύματος στα επίπεδα γλυκόζης

Βίντεο από το σκάνδαλο κρέατος στην Ευρώπη: 60 χώρες σε επιφυλακή, συλλήψεις και δύο εκθέσεις καταπέλτης για απάτη και σάπια κρέατα

Δύο επίσημες εκθέσεις φωτίζουν το μεγαλύτερο σκάνδαλο κρέατος των τελευταίων ετών στην Ευρώπη.

Λούτρινα παιχνίδια: Νέα μελέτη αποκαλύπτει έκθεση παιδιών σε «παντοτινές χημικές ουσίες» PFAS

Ερευνητές εντόπισαν PFAS σε όλα τα παιχνίδια που εξετάστηκαν και έδειξαν ότι ορισμένες ουσίες μπορούν να μεταφερθούν στο σάλιο όταν τα παιδιά τα βάζουν στο στόμα