Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
21.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η επόμενη μέρα στα τρόφιμα: Εμπλουτισμός βασικών τροφίμων με φυτικές ίνες

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΗ επόμενη μέρα στα τρόφιμα: Εμπλουτισμός βασικών τροφίμων με φυτικές ίνες
spot_img
spot_img

Μην εκπλαγείτε αν στο – όχι πολύ μακρινό – μέλλον τα βασικά είδη διατροφής θα εμπλουτίζονται με φυτικές ίνες στα εργοστάσια παραγωγής και επεξεργασίας, όπως γίνεται με το φιλικό οξύ στο ψωμί, στη Βρετανία…

Πολλαπλά θα είναι τα οφέλη για τους καταναλωτές από τον εμπλουτισμό των τροφίμων, που καταναλώνονται σε καθημερινή βάση, όπως τα αρτοσκευάσματα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι σούπες και τα smoothies, με περισσότερες φυτικές ίνες έτσι ώστε να μετατραπούν σε λειτουργικά.

Η εν λόγω αύξηση θα επιτρέψει σε 50% περισσότερους ενήλικες να λαμβάνουν τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα φυτικών ινών στη διατροφή τους, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη για την πλειοψηφία των ενηλίκων, σύμφωνα με νέα μελέτη από τον βρετανικό προμηθευτή συστατικών τροφίμων και ποτών Tate & Lyle PLC.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition, επιστήμονες από την Tate & Lyle συνεργάστηκαν με την εξειδικευμένη εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Crème Global, για να βρουν τα ευεργετικά αποτελέσματα που θα προκύψουν εάν τα καθημερινά τρόφιμα εμπλουτιστούν με πρόσθετες φυτικές ίνες.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα, η προσθήκη περισσότερων φυτικών ινών στα τρόφιμα μείωσε τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2 για το 72% του ενήλικου πληθυσμού, ενώ βοήθησε το 6% του πληθυσμού να χάσει βάρος λόγω της υψηλότερης κατανάλωσης φυτικών ινών.

Η Tate και Lyle ισχυρίστηκε ότι οι ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο καταναλώνουν μόλις 19 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα κατά μέσο όρο, ποσότητα σημαντικά χαμηλότερη  από τη συνιστώμενη των 30 γραμμαρίων, με μόνο το 9% να ανταποκρίνεται επί του παρόντος στον ημερήσιο στόχο. Πρόσθεσε δε ότι η χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού, καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη, ενώ μπορεί να διαταράξει το μικροβίωμα του εντέρου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι η κατανάλωση φυτικών ινών βοηθά στη διατήρηση της κανονικής λειτουργίας του εντέρου, αλλά λιγότεροι καταλαβαίνουν ότι η λήψη της σωστής ποσότητας φυτικών ινών στη διατροφή είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για ευρύτερη υγεία και ευεξία, συμπεριλαμβανομένης της καρδιαγγειακής λειτουργίας, του ανοσοποιητικού συστήματος, της υγείας του δέρματος, του εγκεφάλου και του εντέρου, δήλωσε η Dr. Kavita Karnik., Global Head, Nutrition & Regulatory Affairs στην Tate & Lyle και συν-συγγραφέας της μελέτης μοντελοποίησης δεδομένων υγείας και διατροφής.

«Ωστόσο, για τους περισσότερους ανθρώπους είναι δύσκολο να λάβουν αρκετές φυτικές ίνες στη διατροφή τους χωρίς να υπερβούν τη συνιστώμενη πρόσληψη θερμίδων. Έτσι, η ενίσχυση των τροφίμων με φυτικές ίνες, θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν εξαιρετικά ευεργετικό ρόλο για τη δημόσια υγεία αφού θα επιτρέψει στους καταναλωτές να συνεχίσουν να τρώνε τα προϊόντα που προτιμούν, ενώ δυνητικά θα μειώσει τα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και θα βοηθήσει τους πολίτες να διατηρήσουν ένα σωστό βάρος.

Τέλος, η Tate & Lyle ανέφερε ότι οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν πολλά βήματα για να αυξήσουν την ποσότητα των φυτικών ινών στη διατροφή τους εάν – παραδείγματος χάρη – αντί για φρυγανιά με μαρμελάδα φάνε αμύγδαλα ή άλλους ξηρούς καρπούς ή να αντικαταστήσουν τα κλασικά γιαούρτια με γιαούρτια με πρόσθετες ίνες ή τη σοκολάτα γάλακτος με μια άλλη με λιγότερη ζάχαρη ή να προτιμήσουν για πρωινό δημητριακά «με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες» αντί για λευκό ψωμί του τοστ.

Πληροφορίες από https://www.newfoodmagazine.com/

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πείνα στην Ελλάδα: Συγκλονιστικά τα ευρήματα νέας μελέτης

Η πείνα στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο – Μελέτη τριών ελληνικών Πανεπιστημίων.

Επαναχρησιμοποίηση περισσευμάτων τροφίμων από την βιομηχανία – Η άγνωστη πρακτική στους καταναλωτές

Η επαναχρησιμοποίηση περισσευμάτων και μη συμμορφούμενων είναι θεμιτή πρακτική στην βιομηχανία τροφίμων, γνωστή ως rework, που απαιτεί μεγάλη προσοχή από τις επιχειρήσεις τροφίμων και τις Αρχές.

Απάτη τροφίμων: Πιο συχνή και πιο επικίνδυνη από ότι πιστεύετε

Η απάτη τροφίμων υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων - Τι μπορεί να κάνει ο καταναλωτής.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα