ΑρχικήΝέα"Χρυσός" ο καφές: Αύξηση 55% στην τιμή - Οι κολομβιανοί καλλιεργητές αθετούν...

“Χρυσός” ο καφές: Αύξηση 55% στην τιμή – Οι κολομβιανοί καλλιεργητές αθετούν τις συμφωνίες παράδοσης

cibum team

Οι εξαγωγείς καφέ, οι έμποροι και οι μεταποιητές σε όλο τον κόσμο, αντιμετωπίζουν μια πρωτοφανή κατάσταση με τεράστιες οικονομικές απώλειες και αβεβαιότητα μετά από αναφορές ότι οι κολομβιανοί καλλιεργητές καφέ δεν κατάφεραν να παραδώσουν ένα εκατομμύριο σακούλες κόκκων καφέ, ίσες με περίπου το 10% της σοδειάς της χώρας.

Οι τιμές του καφέ παγκοσμίως, έχουν αυξηθεί κατά 55% φέτος, που αποτελεί την υψηλότερη αύξηση των τελευταία επτά ετών, κυρίως λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές καφέ στη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο παραγωγό καφέ στον κόσμο, από ξηρασίες, ασταθείς παγετούς και διαταραχές λόγω Covid-19.

- Advertisement -

Αυτές οι υψηλές τιμές οδήγησαν πολλούς Κολομβιανούς αγρότες στο να μην είναι συνεπείς στις πωλήσεις που είχαν ήδη συμφωνηθεί, όταν οι τιμές ήταν πολύ χαμηλότερες, προκειμένου να επαναπωλήσουν με υψηλότερες πλέον τιμές.

Μεγάλος έμπορος πράσινου καφέ δήλωσε στο Reuters, ότι αρκετοί παγκόσμιοι εμπορικοί οίκοι αντιμετωπίζουν απώλειες 6.9-8.6 εκατομμυρίων ευρώ ο καθένας λόγω εμπορεύματος καφέ που δεν τους παραδόθηκε. Αυτές οι αστοχίες στην παράδοση, είναι πιθανό να αυξήσουν τις τιμές και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας στις αγορές της κατανάλωσης καφέ.

- Advertisement -

Η πηγή δήλωσε επίσης, ότι πολλοί παγκόσμιοι μεταποιητές σχεδιάζουν να αλλάξουν το εμπορικό σήμα ενιαίας προέλευσης που σχετίζεται με τον κολομβιανό καφέ, λόγω των προβλημάτων προμήθειας.

Οι αθετήσεις παραδόσεων στις παραγγελίες καφέ, πλήττουν και την εγχώρια αγορά της Κολομβίας, με την Εθνική Ομοσπονδία Καλλιεργητών Καφέ της Κολομβίας (FNC) – η οποία διαχειρίζεται το 20% των ετήσιων εξαγωγών καφέ της χώρας – να αναφέρει απώλειες.

- Advertisement -

“Μπορώ να σας πω ότι υπάρχουν ελάχιστοι Κολομβιανοί εξαγωγείς που δεν υπέπεσαν σε αθετήσεις υποχρεώσεων. Όλοι οι μεγάλοι εμπορικοί οίκοι και επίσης η ομοσπονδία, ως σημαντικός εξαγωγέας, υποφέρουμε από απώλειες… όταν ένας καλλιεργητής δεν παραδίδει, ολόκληρη η αλυσίδα «μπλοκάρει» και χάνονται χρήματα”, δήλωσε ο επικεφαλής της FNC Ρομπέρτο Βέλεζ σύμφωνα με το WorldCoffeePortal.

Σχετική δημοσίευση του Reuters, αναφέρει πως η ομοσπονδία έχει δώσει στους Κολομβιανούς αγρότες τουλάχιστον άλλον ένα χρόνο περιθώριο για να παραδώσουν τον καφέ, γεγονός που θα μπορούσε να αναγκάσει τη βιομηχανία να βασιστεί σε κεφάλαια διάσωσης από την κυβέρνηση, σε περίπτωση που οι αγρότες εξακολουθούν να μην είναι συνεπείς στις παραδόσεις των εμπορευμάτων.

Η Κολομβία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός καφέ στον κόσμο μετά τη Βραζιλία και το Βιετνά και ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός καφέ Arabica φτάνοντας σε παραγωγή τα 13,9 εκατομμύρια σάκων των 60 κιλών πέρυσι.

Περίπου 550.000 κολομβιανές οικογένειες βγάζουν τα προς το ζην καλλιεργώντας καφέ.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

«STABILIZED»: Η νέα ετικέτα και η νέα προσέγγιση που προτείνονται για τη λιστέρια στα έτοιμα τρόφιμα – Του Ν. Γδοντέλη

Η λιστερίωση αυξάνεται στην Ευρώπη και οι επιστήμονες προτείνουν νέα επισήμανση για ασφαλέστερα έτοιμα τρόφιμα, την ώρα που τίθενται σε εφαρμογή αυστηρότεροι κανόνες για τη Listeria monocytogenes.

Ελληνικό ελαιόλαδο: Διατηρείται η εξαίρεση για τις στερόλες στην ποικιλία Κορωνέικη – Τι αλλάζει για παραγωγούς και εξαγωγές

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας διατήρησε το όριο των 800 mg/kg για τις ολικές στερόλες στα μονοποικιλιακά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα Κορωνέικης, χωρίς χρονικό περιορισμό μέχρι να ολοκληρωθούν οι επιστημονικές μελέτες.

Παράσιτα στα τρόφιμα: 171 εκατ. λοιμώξεις και 33.800 θάνατοι παγκοσμίως το 2021 σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Νέα μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καταγράφει το παγκόσμιο φορτίο από 14 παρασιτικά νοσήματα που μεταδίδονται μέσω τροφίμων και τις γεωγραφικές περιοχές με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση