Νέα ανάκληση μεγάλης ποσότητας αγγουριών λόγω κρουσμάτων σαλμονέλας.
Νέος συναγερμός έχει σημάνει σε ΗΠΑ και Καναδά που ξύπνησε τον “εφιάλτη” του περασμένου Αυγούστου, όταν μολυσμένα με σαλμονέλα αγγούρια προκάλεσαν 449 τροφικές δηλητηριάσεις και πάνω από εκατό νοσηλείες. Σήμερα η SunFed Produce, LLC (SunFed) ανακοίνωσε την ανάκληση σε όλα τα μεγέθη ολόκληρων φρέσκων αμερικανικών αγγουριών συσκευασμένων σε κιβώτια χαρτόνι που φέρουν την ετικέτα “SunFed” και έχουν καλλιεργηθεί από την “Agrotato, SA de CV”.
Τα ανακληθέντα αγγούρια πωλήθηκαν από τις 12 Οκτωβρίου 2024 έως τις 26 Νοεμβρίου 2024. Η SunFed ξεκίνησε την ανάκληση όταν ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ την ενημέρωσε ότι τα προϊόντα της συσχετίστηκαν με αναφερόμενες ασθένειες σαλμονέλωσης μεταξύ 12 Οκτωβρίου και 15 Νοεμβρίου 2024. Τα αγγούρια πωλήθηκαν σε 26 πολιτείες των ΗΠΑ και στον Καναδά.
- Δείτε επίσης: Καταγγελία στο Cibum για μολυσμένο συσκευασμένο ψωμί μεγάλης ελληνικής εταιρείας άρτου (ΦΩΤΟ)
«Μόλις μάθαμε για αυτό το ζήτημα, ενεργήσαμε αμέσως για την προστασία των καταναλωτών. Συνεργαζόμαστε στενά με τις αρχές και το εμπλεκόμενο ράντσο για να προσδιορίσουμε την πιθανή αιτία», δήλωσε ο Craig Slate, Πρόεδρος της SunFed. «Εδώ στη SunFed, η ασφάλεια των τροφίμων και η υγεία και ευεξία των καταναλωτών είναι οι προτεραιότητές μας για περισσότερα από 30 χρόνια. Απαιτούμε από όλους τους καλλιεργητές μας να συμμορφώνονται αυστηρά με τις απαιτήσεις της FDA για την ασφάλεια των τροφίμων».
- Δείτε επίσης: Γιατί όταν ξυπνάμε μυρίζει το στόμα μας;
Στην επιδημία σαλμονέλωσης του Αυγούστου, το βακτήριο εντοπίστηκε σε δείγματα νερού του καναλιού που χρησιμοποιούσε ο καλλιεργητής. Υπενθυμίζεται ότι και το 2022, σημειώθηκαν 106 κρούσματα σαλμονέλωσης από αγγούρια προέλευσης Ισπανίας, σε Νορβηγία, Σουηδία και Ολλανδία.
Είναι σημαντικό να πλένετε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά πριν την κατανάλωση για να βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρά και ασφαλή. Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τη σημασία του ασφαλούς χειρισμού του κρέατος, αλλά πολλοί θεωρούν ότι ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης από λαχανικά είναι χαμηλός, κάτι που δεν ισχύει. Τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να πλένονται καλά πριν από την κοπή. Εάν υπάρχει βακτηριακή μόλυνση στην επιφάνεια, με την κοπή τα βακτήρια θα εξαπλωθούν στο εσωτερικό του τροφίμου. Ως εκ τούτου, το πλύσιμο για την απομάκρυνση τυχόν βρωμιάς είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
Η σαλμονέλα είναι ένας οργανισμός που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και μερικές φορές θανατηφόρες λοιμώξεις σε μικρά παιδιά, αδύναμα ή ηλικιωμένα άτομα και σε άλλους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα υγιή άτομα που έχουν μολυνθεί από σαλμονέλα παρουσιάζουν συχνά πυρετό, διάρροια (που μπορεί να είναι αιματηρή), ναυτία, έμετο και κοιλιακό άλγος. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η μόλυνση με σαλμονέλα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον οργανισμό να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσει πιο σοβαρές ασθένειες όπως αρτηριακές λοιμώξεις (δηλ. μολυσμένα ανευρύσματα), ενδοκαρδίτιδα και αρθρίτιδα. Τα συμπτώματα της σαλμονέλωσης συνήθως ξεκινούν 6 ώρες έως 6 ημέρες μετά τη μόλυνση και διαρκούν 4 έως 7 ημέρες.
- Δείτε επίσης: Πόσιμη μαγιονέζα; Τι είναι πάλι αυτό;
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.