Μόλις οι μέρες ζεσταίνουν, τα επίπεδα απόδοσης πολλών ανθρώπων πέφτουν – το φαινόμενο είναι γνωστό ως ανοιξιάτικη κόπωση
Όταν τελειώσουν οι κρύες μέρες, και ενώ η φύση αναπτύσσεται με τρελούς ρυθμούς, οι άνθρωποι αισθάνονται ακριβώς το αντίθετο: τους κυριεύει η κούραση, η ατονία, γίνονται περισσότερο ευερέθιστοι, ακόμα κι αν έχουν κοιμηθεί αρκετά.
Αυτή είναι η ανοιξιάτικη κόπωση: Συνήθως εμφανίζεται μεταξύ των μέσων Μαρτίου και του τέλους Απριλίου – ακριβώς όταν η άνοιξη αρχίζει πραγματικά.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούντα πατατάκια Ruffles – Γιατί είναι επικίνδυνα
Οι λόγοι για την κούραση βρίσκονται ακριβώς εδώ, δηλαδή στην αλλαγή του καιρού και της θερμοκρασίας, καθώς οι μετεωρολογικές αλλαγές είναι ιδιαίτερα δύσκολες για άτομα που είναι ευαίσθητα στις καιρικές συνθήκες. Όσοι πάσχουν από χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να επηρεάζονται ακόμη περισσότερο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νεκρός αρουραίος σε σούπα: Η δημοφιλής αλυσίδα fast food αναγκάζεται να κλείσει σχεδόν 2.000 καταστήματα!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κοτομπουκιές με… φλάντζα από τσόχα (!) σε γνωστή αλυσίδα fast food – Καταγγελία πελάτη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Μείνετε μακριά από τα ενεργειακά ποτά» – Η συμβουλή 39χρονου που έχασε τα δόντια του πίνοντας 21 κουτάκια την εβδομάδα!
Ανοιξιάτικη κούραση: Όταν οι ορμόνες τρελαίνονται
Όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται και η αρτηριακή πίεση πέφτει. Αυτός είναι ένα βασικός λόγος που μας φέρνει κούραση.
Τα επίπεδα μελατονίνης ή σεροτονίνης του ίδιου του σώματος μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στην εξήγηση του φαινομένου της εξάντλησης που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους. Το χειμώνα, το σώμα παράγει ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες μελατονίνης – τη λεγόμενη «ορμόνη του ύπνου».
Όταν ο αριθμός των ωρών ηλιοφάνειας αυξάνεται ξανά, ενεργοποιείται η παραγωγή του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνης, η οποία, με τη σειρά της, σημαίνει χαρά, εγρήγορση και δραστηριότητα. Πιστεύεται ότι η αναλογία των δύο ορμονών γίνεται ασταθής, γεγονός που επηρεάζει τη διάθεση και τα συναισθήματα.
Μέχρι το σώμα να βρει μια νέα ισορροπία μεταξύ των δύο σημαντικών αγγελιαφόρων ουσιών, θεωρείται ότι μπορεί να προκύψουν κυκλοφορικά προβλήματα, κόπωση και πονοκέφαλοι. Μετά από αυτό, η ανοιξιάτικη κούραση θα πρέπει να εξαφανιστεί τόσο αθόρυβα όσο ήρθε. Η έλλειψη βιταμινών θεωρείται επίσης πιθανή αιτία του φαινομένου της εξάντλησης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προκαλούν δυσκοιλιότητα τα αυγά; Τι λένε οι ειδικοί;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτές είναι οι 4 τροφές που βοηθούν στην ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων για καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση
Τι βοηθάει στην ανοιξιάτικη κούραση;
Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε την ανοιξιάτικη κόπωση μέχρι το σώμα να ρυθμίσει ξανά τα επίπεδα ορμονών του:
- Απολαύστε όσο το δυνατόν περισσότερο ήλιο. Η υπεριώδης ακτινοβολία από το ηλιακό φως κάνει τα επίπεδα μελατονίνης να πέφτουν πιο γρήγορα και τα επίπεδα σεροτονίνης να αυξάνονται πιο γρήγορα. Αυτό επιτρέπει επίσης στο σώμα να προσαρμοστεί στις πιο ζεστές μέρες πιο γρήγορα.
- Η επίσκεψη στη σάουνα και τα συχνά ντους έχουν θετική επίδραση στα αιμοφόρα αγγεία και βοηθούν στην εξισορρόπηση της χαμηλής αρτηριακής πίεσης.
- Πίνετε αρκετά υγρά , ώστε το σώμα σας να λειτουργεί βέλτιστα.
- Η υπαίθρια δραστηριότητα είναι μια εξαιρετική ιδέα οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Δεν σας δίνει μόνο μια φρέσκια ώθηση και μια καλή διάθεση, αλλά και το πολύ αναγκαίο φως. Άθληση όπως το τζόκινγκ, το ποδήλατο, το περπάτημα προκαλεί γρήγορη άνοδο της αρτηριακής σας πίεσης.
- Μια ποικίλη, ελαφριά και υγιεινή διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά είναι επίσης χρήσιμη .