ΑρχικήΝέαΥγείαECDC & EFSA - Νέοι χάρτες αποτυπώνουν την εξάπλωση επικίνδυνων εντόμων-φορέων νόσων...

ECDC & EFSA – Νέοι χάρτες αποτυπώνουν την εξάπλωση επικίνδυνων εντόμων-φορέων νόσων στην Ευρώπη – Η Ελλάδα στο επίκεντρο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά

3 λεπτά ανάγνωσης

Κουνούπι που μεταδίδει ιαπωνική εγκεφαλίτιδα συνεχίζει να επεκτείνεται στη χώρα

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δημοσίευσαν επικαιροποιημένους χάρτες κατανομής εντόμων-φορέων νόσων σε ολόκληρη την Ευρώπη, στο πλαίσιο του κοινού προγράμματος VectorNet. Οι χάρτες καλύπτουν κουνούπια, τσιμπούρια, φλεβότομους και κωνωποειδή, και αποτελούν το βασικό εργαλείο παρακολούθησης μιας κατάστασης που επιδεινώνεται σταθερά λόγω κλιματικής αλλαγής, καθώς όσο ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες και επεκτείνονται οι κατάλληλες ενδιαιτήσεις, τα έντομα-φορείς νόσων εγκαθίστανται σε περιοχές που μέχρι πρόσφατα ήταν ακατάλληλες για αυτά.

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλείται αλεύρι με θανατηφόρες τοξίνες – Πωλήθηκε σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ

Η Ελλάδα ως το ευρωπαϊκό σημείο επαφής με ασιατικές ασθένειες

Η πιο ανησυχητική εξέλιξη για την Ελλάδα αφορά τη συνεχόμενη επέκταση του Culex tritaeniorhynchus, κουνουπιού που στην Ασία αποτελεί τον κύριο φορέα μετάδοσης του ιού της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας, της κυριότερης αιτίας ιογενούς εγκεφαλίτιδας στη νοτιοανατολική Ασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη όπου έχει καταγραφεί η παρουσία του συγκεκριμένου είδους, γεγονός που την τοποθετεί σε ιδιαίτερη θέση στο ευρωπαϊκό σύστημα επιτήρησης. Το κουνούπι αυτό αναπτύσσεται κυρίως σε ορυζώνες και υγρότοπους, ενώ η μετάδοση του ιού απαιτεί τριγωνική σχέση μεταξύ κουνουπιών, χοίρων ή πουλιών ως ενδιάμεσων ξενιστών και ανθρώπων. Οι ευρωπαϊκές αρχές παρακολουθούν στενά αν οι κλιματικές και οικολογικές συνθήκες στην Ελλάδα θα μπορούσαν να επιτρέψουν κάποια στιγμή τη μετάδοση του ιού, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί στην Ευρώπη.

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η «σωστή σειρά» στο φαγητό για καλύτερη υγεία του εντέρου, σύμφωνα με τους γαστρεντερολόγους

Στο ευρύτερο ευρωπαϊκό επίπεδο, η σημαντικότερη νέα καταγραφή αφορά την πρώτη εμφάνιση του Aedes aegypti στο Λουξεμβούργο, του κουνουπιού που είναι υπεύθυνο για τη μετάδοση δάγκειου πυρετού, chikungunya, κίτρινου πυρετού και ιού Ζίκα σε παγκόσμιο επίπεδο. Το είδος αυτό είχε εξαφανιστεί από μεγάλο μέρος της Ευρώπης στον 20ό αιώνα, αλλά επιστρέφει σταδιακά καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και τα αστικά περιβάλλοντα του παρέχουν πολυάριθμες θέσεις αναπαραγωγής. Η παρουσία του σε μια κεντροευρωπαϊκή χώρα όπως το Λουξεμβούργο σηματοδοτεί σημαντική γεωγραφική επέκταση σε σχέση με τις νότιες χώρες όπου είχε εντοπιστεί μέχρι τώρα. Οι επικαιροποιημένοι χάρτες περιλαμβάνουν επίσης βελτιώσεις προσβασιμότητας, με χρωματικές παλέτες κατάλληλες για άτομα με δυσχρωματοψία, ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από ευρύτερο κύκλο επαγγελματιών υγείας και διαχειριστών δημόσιας υγείας σε όλη την Ευρώπη.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

ΚΥΑ Ανθυγιεινού Επιδόματος στο ΥΠΑΑΤ: Το μνημείο ανισότητας που δημιουργεί υπαλλήλους δύο ταχυτήτων

Η νέα απόφαση διαχωρίζει την «ευπαθή ομάδα» των Κτηνιάτρων από τους «απρόσβλητους Χημικούς, Γεωπόνους και Βιολόγους στα εργαστήρια και τα κλιμάκια ελέγχων του ΕΦΕΤ, υπονομεύοντας τη συλλογική προσπάθεια και την κοινή λογική

Λούπινο σε αλεύρι, ψωμί και καφέ: Η ΕΕ ζητά εντατική παρακολούθηση αλκαλοειδών που συνδέονται με δηλητηριάσεις

Νέα ευρωπαϊκή σύσταση για το λούπινο μετά τις ανησυχίες για τοξικά αλκαλοειδή και περιστατικά δηλητηρίασης

Μακαρόνια με κιμά από… σκουλήκια: Έξαλλος το Τάσος στο νέο επεισόδιο της επιστημονικής κομεντί «Τάσος και Μαίρη»

Οι ευρωπαϊκές μελέτες για τρόφιμα με έντομα φέρνουν ένταση στο σπίτι του Τάσου και της Μαίρης, όταν η συζήτηση φτάνει στα μακαρόνια με αλεσμένα σκουλήκια και στο αλεύρι από γρύλους