Μετάβαση στο περιεχόμενο
Τρίτη, 18 Μαρτίου, 2025
10.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί ζητάμε γλυκό μετά το φαγητό ακόμα και αν έχουμε χορτάσει

ΑρχικήΝέαΥγείαΕπιστήμονες ανακάλυψαν γιατί ζητάμε γλυκό μετά το φαγητό ακόμα και αν έχουμε χορτάσει
spot_img

Η επιθυμία για ζάχαρη ξεκινά πριν τη γεύση.

Μια νέα μελέτη από το Ινστιτούτο Max Planck για την Έρευνα του Μεταβολισμού ρίχνει φως στο φαινόμενο του «στομαχιού του γλυκού» – την τάση να επιθυμούμε κάτι γλυκό ακόμα και όταν έχουμε χορτάσει.

- Advertisement -

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι συγκεκριμένοι νευρώνες στον εγκέφαλο, γνωστοί ως νευρώνες POMC, ενεργοποιούνται όταν καταναλώνουμε ζάχαρη, προκαλώντας μια αίσθηση ανταμοιβής που μας ωθεί να συνεχίσουμε να τρώμε γλυκά ακόμη και μετά τον κορεσμό.

Σε πειράματα με ποντίκια, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι, παρά τον κορεσμό, τα ποντίκια εξακολουθούσαν να τρώνε ζάχαρη όταν τους δινόταν πρόσβαση σε αυτήν. Η ανάλυση του εγκεφάλου τους αποκάλυψε ότι οι νευρώνες POMC απελευθέρωναν, εκτός από μόρια που σηματοδοτούν τον κορεσμό, και την οπιούχα ένωση β-ενδορφίνη, μια ουσία που προκαλεί αίσθημα ευφορίας και ανταμοιβής. Η β-ενδορφίνη ενεργοποιούσε άλλους νευρώνες με υποδοχείς οπιούχων, ενισχύοντας την επιθυμία για ζάχαρη.

Αυτός ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε μόνο όταν τα ποντίκια έτρωγαν ζάχαρη και όχι όταν κατανάλωναν κανονική ή λιπαρή τροφή. Όταν οι ερευνητές ανέστειλαν τη δράση της β-ενδορφίνης, τα χορτασμένα ποντίκια δεν έδειξαν ενδιαφέρον για τη ζάχαρη, κάτι που δεν συνέβη στα πεινασμένα ποντίκια, τα οποία συνέχισαν να τρώνε γλυκά ανεξάρτητα από την αναστολή.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η οπιούχα ανταμοιβή ενεργοποιούνταν ήδη από τη στιγμή που τα ποντίκια αντιλαμβάνονταν την παρουσία ζάχαρης, πριν καν την καταναλώσουν. Ακόμα και τα ποντίκια που δεν είχαν δοκιμάσει ποτέ ζάχαρη, απελευθέρωσαν β-ενδορφίνη όταν το πρώτο διάλυμα ζάχαρης μπήκε στο στόμα τους, ενισχύοντας την επιθυμία τους με την περαιτέρω κατανάλωση.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν επίσης εγκεφαλικές σαρώσεις σε ανθρώπους εθελοντές που έλαβαν διάλυμα ζάχαρης μέσω σωλήνα. Τα αποτελέσματα έδειξαν παρόμοια αντίδραση, καθώς η ίδια εγκεφαλική περιοχή που ενεργοποιήθηκε στα ποντίκια ανταποκρίθηκε και στους ανθρώπους, παρουσιάζοντας υψηλή συγκέντρωση υποδοχέων οπιούχων κοντά στους νευρώνες κορεσμού.

«Από εξελικτική άποψη, αυτός ο μηχανισμός έχει νόημα», εξηγεί ο Henning Fenselau, επικεφαλής της μελέτης. «Η ζάχαρη είναι σπάνια στη φύση, αλλά παρέχει γρήγορη ενέργεια. Ο εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος να την αναγνωρίζει και να την καταναλώνει όποτε είναι διαθέσιμη».

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια – Σοκολάτες: Μετανάστευση βενζολίου, νιτρωδών και αμιδίων, από τη συσκευασία – Ευρήματα εργαστηριακής ανάλυσης

Μετανάστευση χημικών ενώσεων από συσκευασίες τροφίμων: Εκτίμηση των κινδύνων για την ασφάλεια τροφίμων και των επιπτώσεων στην υγεία

456 κρούσματα σαλμονέλας σε μικρά παιδιά από τα Kinder της Ferrero – Η εταιρεία γνώριζε μήνες πριν αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Νέα έρευνα για το ξέσπασμα σαλμονέλωσης σε πολλές χώρες δείχνει ότι η Ferrero γνώριζε για τη μόλυνση στο εργοστάσιο πολύ πριν τις τροφικές δηλητηριάσεις των παιδιών αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα