Πέμπτη, 27 Μαρτίου, 2025
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φυτοφάρμακα – Καρκίνος: Νέα μελέτη αποκαλύπτει ισοδύναμο κίνδυνο με το κάπνισμα

ΑρχικήΝέαΥγείαΦυτοφάρμακα - Καρκίνος: Νέα μελέτη αποκαλύπτει ισοδύναμο κίνδυνο με το κάπνισμα
spot_img

Νεα ανησυχητικά δεδομένα για τη σχέση μεταξύ της έκθεσης σε φυτοφάρμακα και του καρκίνου.

Μια νέα αμερικανική μελέτη φέρνει στο φως ανησυχητικά δεδομένα για τη σχέση μεταξύ της έκθεσης σε φυτοφάρμακα και του καρκίνου, υποδεικνύοντας ότι η διαβίωση σε γεωργικές περιοχές με υψηλή χρήση φυτοφαρμάκων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου σε επίπεδα συγκρίσιμα με εκείνα του καπνίσματος.

- Advertisement -

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Cancer Control and Society, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων δεν περιορίζονται μόνο στους αγρότες αλλά επηρεάζουν ολόκληρες κοινότητες. Σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου, όπως το λέμφωμα non-Hodgkin, η λευχαιμία και ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, η επίδραση της έκθεσης στα φυτοφάρμακα φαίνεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη από αυτήν του καπνίσματος.

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από 69 διαφορετικά φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τη μεμονωμένη έκθεση σε μία ουσία, αλλά και τον συνδυασμό πολλών χημικών ουσιών, το γνωστό «κοκτέιλ φυτοφαρμάκων», που μπορεί να έχει αθροιστικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Παρά τα ευρήματα αυτά, στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθούν να είναι εγκεκριμένες τουλάχιστον 15 δραστικές ουσίες που έχουν ταξινομηθεί ως ύποπτες καρκινογόνες (Κατηγορία 2). Δύο από αυτές, η 8-υδροξυκινολίνη και η τεμπουκοναζόλη, περιλαμβάνονται στον κατάλογο Toxic 12 – μια λίστα με τις πιο τοξικές χημικές ουσίες που θα έπρεπε ήδη να έχουν απαγορευτεί. Παράλληλα, ουσίες όπως η trifloxystrobin και η fluopicolide σχετίζονται με τα PFAS, τις λεγόμενες «για πάντα χημικές ουσίες», οι οποίες δεν αποδομούνται εύκολα στο περιβάλλον και ανιχνεύονται πλέον στα περισσότερα ευρωπαϊκά συστήματα ύδρευσης.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η γλυφοσάτη, η οποία έχει ταξινομηθεί ως πιθανώς καρκινογόνα από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο του ΠΟΥ. Παρόλα αυτά, όπως έχετε ήδη ενημερωθεί από το cibum, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανανέωσε την έγκρισή της για 10 ακόμη χρόνια το 2023, μια απόφαση που ήδη αμφισβητείται νομικά από την PAN Europe στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η αδυναμία της ΕΕ να ταξινομήσει τη γλυφοσάτη ως καρκινογόνο, παρά τα επιστημονικά στοιχεία, εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν και άλλες επικίνδυνες ουσίες έχουν εγκριθεί λανθασμένα ή δεν έχουν αξιολογηθεί σωστά.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο είναι το τυρί που έχει μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό της γρίπης των πτηνών

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης του Πανεπιστημίου Cornell

Γάλα σόγιας: Επίσημη προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο – Σύσταση να μην χρησιμοποιούνται προϊόντα σόγιας σε εστιατόρια!

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας συνιστούν την αποφυγή προϊόντων σόγιας από τη μαζική εστίαση
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα