Παρασκευή, 4 Απριλίου, 2025
18.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

H πρωτεΐνη-κλειδί για την θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ

ΑρχικήΝέαΥγείαH πρωτεΐνη-κλειδί για την θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ
spot_img

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Κολωνίας εντοπίζει πιθανό θεραπευτικό στόχο για τη νόσο.

Μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Κολωνίας έκανε μια σημαντική ανακάλυψη σχετικά με τον ρόλο της πρωτεΐνης tau στη νόσο Αλτσχάιμερ, προσδιορίζοντας μια συγκεκριμένη ισομορφή της ως βασικό παράγοντα νευροεκφυλιστικών βλαβών.

- Advertisement -

Χρησιμοποιώντας ανθρώπινα επαγόμενα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα (iPSC), οι επιστήμονες έδειξαν ότι η ισομορφή 1N4R της tau διαμεσολαβεί τις τοξικές επιδράσεις των πρωτεϊνικών συσσωματωμάτων στα εγκεφαλικά κύτταρα. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Alzheimer’s & Dementia, ανοίγει τον δρόμο για νέες θεραπευτικές στρατηγικές που στοχεύουν στη διακοπή των παθολογικών μηχανισμών της νόσου.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Dr Hans Zempel, από το Ινστιτούτο Ανθρώπινης Γενετικής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κολωνίας. Σύμφωνα με τη Dr Sarah Buchholz, πρώτη συγγραφέα της μελέτης, «η αναγνώριση της 1N4R tau ως πρωτεΐνης-κλειδί αποτελεί σημαντική πρόοδο στην κατανόηση της νόσου Αλτσχάιμερ και αναδεικνύει έναν πιθανό νέο θεραπευτικό στόχο».

Στη νόσο Αλτσχάιμερ, συγκεκριμένες πρωτεΐνες συσσωρεύονται στα εγκεφαλικά κύτταρα, σχηματίζοντας τοξικά συμπλέγματα που παρεμποδίζουν τη φυσιολογική λειτουργία των νευρώνων και οδηγούν στον θάνατό τους. Η ερευνητική ομάδα, χρησιμοποιώντας γονιδιακή επεξεργασία CRISPR/Cas9 και απεικόνιση ζωντανών κυττάρων, ανέλυσε τον ρόλο διαφόρων ισομορφών της tau στα νευρικά κύτταρα.

Τα iPSC, που δημιουργούνται από αναπρογραμματισμένα ανθρώπινα κύτταρα (όπως κύτταρα δέρματος), μετατράπηκαν σε νευρώνες, επιτρέποντας στους ερευνητές να μελετήσουν την επίδραση της κάθε ισομορφής της tau. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ισομορφή 1N4R προκαλεί τη μεγαλύτερη ευαισθησία των κυττάρων στις τοξικές επιδράσεις του β-αμυλοειδούς και της υπερφωσφορυλιωμένης tau – δύο βασικών πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Παρότι τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να μεταφραστούν σε κλινικές εφαρμογές. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν την ανάγκη για δοκιμές σε κατάλληλα ζωικά μοντέλα και την ανάπτυξη φαρμάκων που θα αναστέλλουν τη δράση της 1N4R tau, με στόχο την πρόληψη της εκφύλισης των νευρώνων.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι μπορείτε να πάθετε από… παγάκια – Ο Μικροβιολόγος τροφίμων Δρ. Φραγκίσκος Γαΐτης Αναλύει τον “ύπουλο” κίνδυνο

Ο κίνδυνος από μολυσμένα παγάκια συχνά παραβλέπεται - Αιτίες μόλυνσης και πως μπορούν να αποτραπούν

Υπάρχουν τρόφιμα κατά της κυτταρίτιδας; Ο διαιτολόγος Νίκος Ζορζοβίλης δίνει την απάντηση

Ποιες τροφές βοηθούν πραγματικά και γιατί πρέπει να τις εντάξετε στην καθημερινότητά σας

Συναγερμός για την καραμέλα “Μαύρος Θάνατος” – 10χρονη στο νοσοκομείο από χημικό έγκαυμα στο λαιμό – Ειδοποίηση από την Ευρώπη

Ευρωπαϊκός συναγερμός για την καραμέλα – πρόκληση που έχει γίνει viral στα social media και που ενέχει κίνδυνο ασφυξίας και εγκαύματος
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα