ΑρχικήΝέαΥγείαΚερί στα αυτιά: Η ΩΡΛ Μαρίνα Τσιάβου αναλύει τι δείχνουν χρώμα, οσμή...

Κερί στα αυτιά: Η ΩΡΛ Μαρίνα Τσιάβου αναλύει τι δείχνουν χρώμα, οσμή και υφή για την υγεία μας

3 λεπτά ανάγνωσης

Το κερί των αυτιών μιλάει για την υγεία σας

Το κερί των αυτιών θεωρείται συχνά ενοχλητικό, ακόμα και αηδιαστικό. Ωστόσο, πίσω από αυτή την εικόνα κρύβεται ένας απίστευτα πολύπλοκος μηχανισμός προστασίας και πληροφόρησης. Η κολλώδης αυτή ουσία, γνωστή και ως κυψελίδα, παράγεται από αδένες στον ακουστικό πόρο και έχει ως βασικό ρόλο να παγιδεύει σκόνη, μικρόβια και ξένα σωματίδια, προστατεύοντας το τύμπανο και το εσωτερικό αυτί. Επιπλέον, δημιουργεί ένα ελαφρώς όξινο περιβάλλον που αποτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων.

- Advertisement -

Σύμφωνα με την ειδικευόμενη ΩΡΛ Δρ. Μαρίνα Τσιάβου, το χρώμα του κεριού αποτελεί βασικό δείκτη της κατάστασης της υγείας. Το φυσιολογικό εύρος ξεκινά από ανοιχτό κίτρινο έως κεχριμπαρένιο καφέ, ανάλογα με το πόσο καιρό έχει παραμείνει στο αυτί και πόσα σωματίδια έχει παγιδεύσει. Όταν όμως παρατηρείται πράσινη απόχρωση, συχνά υποδηλώνει βακτηριακή λοίμωξη. Το μαύρο κερί μπορεί να σημαίνει υπερβολική συσσώρευση ή απόφραξη, ενώ το καφέ με κόκκινες ραβδώσεις ενδέχεται να προέρχεται από μικροτραυματισμό του ακουστικού πόρου. Αν συνοδεύεται από υγρή έκκριση, υπάρχει πιθανότητα ρήξης τυμπάνου, κάτι που απαιτεί άμεση ιατρική αξιολόγηση.

Εξίσου αποκαλυπτική μπορεί να είναι η οσμή. Η νόσος του σιροπιού σφενδάμου, μια σπάνια και θανατηφόρα μεταβολική διαταραχή, ανιχνεύεται χαρακτηριστικά από τη γλυκιά μυρωδιά του κεριού των νεογνών. Αντίθετα, μια οσμή που θυμίζει μύρο έχει συνδεθεί με τη νόσο του Πάρκινσον. Στις αρχές της δεκαετίας του 2010, η Βρετανίδα Joy Milne συγκλόνισε την ιατρική κοινότητα όταν αποδείχθηκε ότι μπορούσε να μυρίσει τη νόσο. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε νέες διαγνωστικές μεθόδους. Πρόσφατα, Κινέζοι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Zhejiang ανέπτυξαν μια καινοτόμα τεχνολογία που ανέλυσε τη χημική σύσταση του κεριού και κατάφερε με ακρίβεια 94% να ξεχωρίσει δείγματα ασθενών με Πάρκινσον από υγιείς ανθρώπους.

- Advertisement -

Η σύνδεση του κεριού με τον καρκίνο έχει απασχολήσει επίσης την επιστημονική έρευνα. Το γονίδιο ABCC11, υπεύθυνο για το αν το κερί είναι ξηρό ή υγρό, βρέθηκε να σχετίζεται με την παραγωγή οσμών από τις μασχάλες και αρχικά θεωρήθηκε πιθανός δείκτης για τον καρκίνο του μαστού. Αν και οι πρώτες μελέτες άφηναν ελπίδες για έγκαιρη διάγνωση μέσω αυτής της ιδιαιτερότητας, μεταγενέστερες έρευνες δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν συσχέτιση. Η ανακάλυψη όμως έδειξε πόσο πολυδιάστατη μπορεί να είναι η πληροφορία που κρύβει το κερί. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξέταση του κεριού δεν περιορίζεται μόνο σε διαγνώσεις σοβαρών παθήσεων. Ενδέχεται να αποκαλύψει και μικρότερης κλίμακας προβλήματα, όπως αφυδάτωση, ερεθισμό από συχνή χρήση ακουστικών ή ακόμα και υπερβολική κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, που επηρεάζουν την υφή και την ποσότητα του κεριού.

Το κερί των αυτιών έχει επομένως μια διττή σημασία. Από τη μία είναι ένας μηχανισμός φυσικής προστασίας που δεν πρέπει να παρεμβαίνουμε με μπατονέτες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν βλάβες ή να ωθήσουν το κερί βαθύτερα. Από την άλλη, αποτελεί έναν απρόσμενο αλλά χρήσιμο βιοδείκτη, που μπορεί να συμβάλει στην έγκαιρη διάγνωση νοσημάτων. Η επόμενη φορά που θα σκεφτείτε να το απομακρύνετε βιαστικά, θυμηθείτε ότι αυτή η «αηδιαστική» ουσία είναι ταυτόχρονα ένας σιωπηλός φρουρός και ένας εν δυνάμει αγγελιοφόρος της υγείας σας.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

EUDR: Οι αλλαγές που επηρεάζουν τις επιχειρήσεις τροφίμων – Οι νέες υποχρεώσεις για καφέ, σοκολάτα, κακάο, φοινικέλαιο, σόγια και κρέας

Οι αλλαγές στον EUDR επηρεάζουν καφέ, κακάο, φοινικέλαιο, σόγια και βοοειδή. Οι νέες υποχρεώσεις για εισαγωγείς και επιχειρήσεις τροφίμων.

Καφές: Εντοπίστηκαν καρκινογόνες και τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες από κοκτέιλ απαγορευμένων φυτοφαρμάκων – Διεθνής έκθεση

Η έκθεση με τίτλο «Poison in Your Coffee» αποκαλύπτει ότι πάνω από τα μισά χρησιμοποιούμενα δραστικά συστατικά στις καλλιέργειες είναι απαγορευμένα στην ΕΕ

Ελλάδα: Κατασχέθηκαν δύο τόνοι μη ασφαλούς γάλακτος λίγο πριν διατεθούν στην αγορά

Η ΑΑΔΕ κατέσχεσε πάνω από δύο τόνους ακατάλληλων γαλακτοκομικών προϊόντων που μεταφέρονταν χωρίς ψύξη.