Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
9.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κόπωση: Επιστημονική μελέτη για την επίδραση της βιταμίνης D

ΑρχικήΝέαΥγείαΚόπωση: Επιστημονική μελέτη για την επίδραση της βιταμίνης D
spot_img

Η βιταμίνη D και ο ρόλος της στον μετριασμό της κόπωσης.

Ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients είχε στόχο να αναλύσει την επίδραση της βιταμίνης D στον μετριασμό της κατάστασης κόπωσης. Από τη βιβλιογραφία (PubMed, Scopus και Web of Science) προέκυψαν σημαντικά ευρήματα σχετικά με την επίδραση της βιταμίνης D σε συγκεκριμένα μοριακά μονοπάτια που σχετίζονται με την κόπωση, όπως η φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.

Ωστόσο παρά τα υποσχόμενα ευεργετικά αποτελέσματα της βιταμίνης D στην κόπωση υπάρχουν επί του παρόντος περιορισμένα δεδομένα στη βιβλιογραφία. Το μόνο που είναι τεκμηριωμένο είναι η επίδραση της βιταμίνης D στη γένεση της κόπωσης. Σύμφωνα με την ανασκόπηση, όπου υπάρχουν διαθέσιμες μελέτες σε ανθρώπινες κοόρτες, προκύπτουν αντικρουόμενα ευρήματα. Και αυτοί οι περιορισμοί περιορίζουν σημαντικά την ερμηνεία των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην πράξη.

Όσον αφορά το επίπεδο των ενδείξεων σε διαφορετικές παθοφυσιολογικές καταστάσεις, τα αποτελέσματα μπορούν να συνοψιστούν ως εξής: Προέκυψε μια σαφής σχέση μεταξύ της κόπωσης και της βιταμίνης D σε ηλικιωμένους. Επίσης, έχει τεκμηριωθεί μια καλή ανταπόκριση κατά της κόπωσης σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας όταν λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D. Αντίθετα, πολύ λίγα και ως επί το πλείστον αντικρουόμενα στοιχεία, έχουν δημοσιευθεί μέχρι στιγμής σχετικά με τις άλλες παθολογίες που εξετάζονται σε αυτήν την ανασκόπηση (δηλαδή, ινομυαλγία, ρευματολογικές παθήσεις, μυασθένεια gravis και καρκίνο). Έτσι, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, δεν είναι δυνατό να υποστηριχθεί η χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης D για την κόπωση σε αυτούς τους ασθενείς.

Συμπερασματικά, -καταλήγει η μελέτη-  η πρόσληψη βιταμίνης D εμφανίζεται ως ένα πολλά υποσχόμενο εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό της κατάστασης κόπωσης, όμως απαιτούνται περαιτέρω επιστημονικές γνώσεις για να προκύψει μια σαφής άποψη σχετικά με αυτό το θέμα.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Di Molfetta IV, Bordoni L, Gabbianelli R, Sagratini G, Alessandroni L. Vitamin D and Its Role on the Fatigue Mitigation: A Narrative Review. ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ουσιες . 2024; 16(2):221. https://doi.org/10.3390/nu16020221

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καλά νέα! Στις κορυφαίες θέσεις η Ελλάδα στην υγιεινή των χεριών κατά την προετοιμασία τροφίμων – Του Δ. Μίχου

Οδηγίες υγιεινής προς τις επιχειρήσεις τροφίμων και τους καταναλωτές.

Προσοχή: Και άλλη δημοφιλής και δυνητικά επικίνδυνη σοκολάτα κυκλοφορεί στην Ελλάδα

Ειδοποίηση RASFF σε 9 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα για επικίνδυνη σοκολάτα.

Προσοχή: Ειδοποίηση από την mattilsynet για επικίνδυνο τσάι για έγκυες και όσες θέλουν να κάνουν παιδί

Στην Ελλάδα διαφημίζεται ως χαλαρωτικό και ιδανικό για την αντιμετώπιση του στρες.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα