Δευτέρα, 14 Απριλίου, 2025
12.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι νέες ανακαλύψεις που συνδέουν τη μνήμη με τις διατροφικές συνήθειες

ΑρχικήΝέαΥγείαΟι νέες ανακαλύψεις που συνδέουν τη μνήμη με τις διατροφικές συνήθειες
spot_img

Πως ο εγκέφαλος μας οδηγεί στην υπερκατανάλωση.

Η βόλτα στο σούπερμαρκετ δεν είναι απλώς μια ρουτίνα. Είναι μια εμπειρία γεμάτη αισθήσεις, με χρώματα, αρώματα και γεύσεις να δελεάζουν τους καταναλωτές. Κάθε διάδρομος και κάθε βιτρίνα υπόσχονται μια γαστρονομική περιπέτεια. Ωστόσο, αυτή η επιθυμία για συγκεκριμένα τρόφιμα, ακόμα και χωρίς σωματική πείνα, φαίνεται να είναι βαθιά ριζωμένη στον εγκέφαλό μας.

- Advertisement -

Ο νευροεπιστήμονας Guillaume de Lartigue, από το Κέντρο Χημικών Αισθήσεων Monell, αναρωτήθηκε πώς η μνήμη επηρεάζει τη διατροφική συμπεριφορά και αν μπορεί να συνδέεται με την παχυσαρκία. Η απάντηση έρχεται από μια πρόσφατη μελέτη του, που δημοσιεύτηκε στο Nature Metabolism, αποκαλύπτοντας έναν νέο ρόλο του ιππόκαμπου στην όρεξη.

Η έρευνα εντόπισε δύο ξεχωριστούς πληθυσμούς νευρώνων στον ιππόκαμπο, που ενεργοποιούνται είτε από τη ζάχαρη είτε από το λίπος ενός γεύματος. Η ενεργοποίηση αυτών των νευρώνων ενισχύει τη μνήμη και τα κίνητρα, βοηθώντας τα ποντίκια να εντοπίζουν και να καταναλώνουν τα αντίστοιχα θρεπτικά συστατικά. Αντίθετα, όταν οι νευρώνες αυτοί αποσιωπήθηκαν, μειώθηκε η πρόσληψη τροφών υψηλής θερμιδικής αξίας, αποτρέποντας έτσι την υπερβολική αύξηση βάρους.

Αυτό το εύρημα αποκαλύπτει τη σύνδεση ανάμεσα στη μνήμη και την επιθυμία για τρόφιμα με υψηλή θερμιδική αξία, υποδεικνύοντας έναν πιθανό μηχανισμό που μπορεί να συμβάλλει στην υπερκατανάλωση τροφής.

Η μελέτη έδειξε ότι το πνευμονογαστρικό νεύρο παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία, μεταφέροντας πληροφορίες από το έντερο στον εγκέφαλο. Όταν οι ερευνητές εξασθένισαν χειρουργικά το νεύρο αυτό, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της νευρωνικής δραστηριότητας, υποδεικνύοντας ότι ο εγκέφαλος πράγματι παρακολουθεί το είδος της τροφής που καταναλώνεται και όχι απλώς τις θερμίδες.

Η έρευνα έδειξε ότι οι νευρώνες που ανταποκρίνονται στη ζάχαρη φαίνεται να σχετίζονται με τη μνήμη και την αναγνώριση της θέσης των θρεπτικών συστατικών, ενώ εκείνοι που ανταποκρίνονται στο λίπος συνδέονται με τα κίνητρα κατανάλωσης. Η διέγερση των νευρώνων της ζάχαρης βοήθησε τα ποντίκια να θυμούνται πού βρίσκεται η πηγή της, ενώ η απενεργοποίηση των νευρώνων του λίπους μείωσε την προσπάθεια αναζήτησης λιπαρών τροφών.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα