Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025
14.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ωμέγα-6 λιπαρά: Η σχέση τους με την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων

ΑρχικήΝέαΥγείαΩμέγα-6 λιπαρά: Η σχέση τους με την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων
spot_img

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πώς η ενεργοποίηση της οδού mTORC1 από το ωμέγα-6 προάγει την ανάπτυξη επιθετικών μορφών καρκίνου του μαστού και ανοίγει δρόμους για στοχευμένες θεραπείες.

Η Estela Jacinto, καθηγήτρια βιοχημείας και μοριακής βιολογίας στην Ιατρική Σχολή Robert Wood Johnson του Rutgers, ερευνά για περισσότερες από δύο δεκαετίες μια κρίσιμη οδό για την ανάπτυξη και τον μεταβολισμό των ανθρώπινων κυττάρων. Πρόσφατα, μια σημαντική ανακάλυψη ανέδειξε πώς ορισμένοι καρκίνοι χρησιμοποιούν τα λίπη για να ενισχύσουν την ανάπτυξή τους, κάτι που η Jacinto εξήγησε διεξοδικά στο περιοδικό Science.

- Advertisement -

Οι ερευνητές εντόπισαν ότι το ωμέγα-6 λινολεϊκό οξύ, ένα απαραίτητο λιπαρό οξύ που προσλαμβάνουμε μόνο μέσω της διατροφής, ενεργοποιεί μια κεντρική οδό ανάπτυξης στα κύτταρα μας, γνωστή ως mTORC1. Η ενεργοποίηση αυτή εξαρτάται από την πρωτεΐνη FABP5, η οποία λειτουργεί ως «συνοδός» λιπιδίων. Όταν το ωμέγα-6 συνδέεται με την FABP5, το mTORC1 ενεργοποιείται και προωθεί την κυτταρική ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό.

Αυτή η ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς αποδεικνύει άμεση σύνδεση μεταξύ ενός διατροφικού λίπους και του κυτταρικού μηχανισμού ανάπτυξης, γεγονός που επηρεάζει και την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά επιδρούν στην κυτταρική ανάπτυξη είναι καθοριστική για τη διερεύνηση των επιπτώσεων της διατροφής στην υγεία μας.

Τόσο το ωμέγα-6 όσο και το ωμέγα-3 λιπαρό οξύ είναι απαραίτητα, αλλά διαφέρουν ως προς τον ρόλο τους στην κυτταρική ανάπτυξη. Το ωμέγα-6, που προέρχεται κυρίως από φυτικά έλαια, ενεργοποιεί το mTORC1, σε αντίθεση με το ωμέγα-3 που προέρχεται από ψάρια και ξηρούς καρπούς και δεν φαίνεται να έχει την ίδια επίδραση. Η υπερβολική πρόσληψη ωμέγα-6 μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες, καθώς οδηγεί σε υπερδιέγερση του mTORC1 και απορρύθμιση της κυτταρικής ανάπτυξης.

Η έρευνα συσχετίζει επίσης αυτή τη διαδικασία με τον καρκίνο του μαστού, ιδιαίτερα τον τριπλά αρνητικό τύπο, όπου το FABP5 εντοπίζεται σε αυξημένες ποσότητες. Σε πειράματα με ποντίκια, δίαιτες πλούσιες σε ωμέγα-6 προκάλεσαν αυξημένη ανάπτυξη όγκων σε σχέση με δίαιτες πλούσιες σε ωμέγα-3, υποδεικνύοντας ότι οι όγκοι που έχουν υψηλή έκφραση FABP5 ενδέχεται να χρησιμοποιούν το διατροφικό ωμέγα-6 για να ενισχύσουν την ανάπτυξή τους.

Αυτά τα ευρήματα ανοίγουν τον δρόμο για νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις, όπως ο περιορισμός της πρόσληψης ωμέγα-6 σε ασθενείς με υψηλά επίπεδα FABP5 και η ταυτόχρονη στόχευση του mTOR και του FABP5. Παρόλο που οι αναστολείς του mTOR έχουν δείξει περιορισμένη αποτελεσματικότητα λόγω τοξικότητας, η συνδυαστική προσέγγιση με διατροφικές παρεμβάσεις θα μπορούσε να προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα.

Η σημασία της ανακάλυψης είναι διττή: αφενός συμβάλλει στην κατανόηση του μεταβολισμού των καρκινικών κυττάρων και αφετέρου παρέχει νέες ενδείξεις για τη διατροφική διαχείριση των ασθενών. Η ισορροπία μεταξύ ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι ήδη θέμα συζήτησης για τη γενική υγεία, αλλά τώρα φαίνεται να παίζει και κρίσιμο ρόλο στην πρόληψη και θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου.

Στο μέλλον, οι ερευνητές σκοπεύουν να διερευνήσουν πώς τα λιπίδια επηρεάζουν τον συνολικό κυτταρικό μεταβολισμό και την ανάπτυξη όγκων, ενώ παράλληλα θα εξετάσουν τρόπους για πιο στοχευμένη αναστολή του mTOR και του FABP5.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα