Μετάβαση στο περιεχόμενο
Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου, 2025
13.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ουσία στο κόκκινο κρασί χρησιμοποιείται σε νέο φάρμακο κατά του καρκίνου του εντέρου

ΑρχικήΝέαΥγείαΟυσία στο κόκκινο κρασί χρησιμοποιείται σε νέο φάρμακο κατά του καρκίνου του εντέρου
spot_img

Βρετανοί επιστήμονες δοκιμάζουν ένα νέο φάρμακο που παρασκευάζεται με τη χρήση μιας πολυφαινόλης που βρίσκεται στη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών


Η ρεζατρόλη, η οποία βρίσκεται στη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών και σε άλλα φρούτα, όπως τα βατόμουρα τα φιστίκια, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και αποτελεί τη βάση ενός νέου φαρμάκου κατά του πρόληψη του καρκίνου του εντέρου που εξετάζουν Βρετανοί επιστήμονες.

- Advertisement -

Σύμφωνα με το Cancer Research, ο καρκίνος του εντέρου είναι ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος στο Ηνωμένο Βασίλειο, με στοιχεία από το 2013-17 να αποκαλύπτουν ποσοστό επιβίωσης 53% (10 ή περισσότερα χρόνια μετά τη διάγνωση). Οι άνω των 75 ετών είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε αυτόν, με τα στοιχεία από το 2017-19 να δείχνουν ότι το 43% των ατόμων που διαγνώστηκαν ανήκαν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Οι διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του εντέρου ανιχνεύουν την παρουσία πολυπόδων στο ορθό ή/και στο παχύ έντερο – ενώ δεν αποδεικνύονται όλοι αυτοί οι πολύποδες να μετατραπούν σε κακοήθειες.

«Όταν εντοπίζονται πολύποδες του εντέρου, η αφαίρεσή τους δεν εγγυάται ότι δεν θα επανέλθουν ή δεν θα γίνουν καρκίνος στο μέλλον. Μέσω της θεραπευτικής πρόληψης, προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, και η δοκιμή Colo-Prevent είναι ένας μόνο τρόπος με τον οποίο το κάνουμε αυτό», σχολίασε ο καθηγητής Mark Hull, κύριος ερευνητής της δοκιμής Colo-Prevent.

Η δοκιμή, της οποίας ηγούνται το Πανεπιστήμιο του Leicester και το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία και την Κοινωνική Φροντίδα (NIHR) του Κέντρου Βιοϊατρικών Ερευνών του Leicester, και η οποία χρηματοδοτείται από το Cancer Research, θα μελετήσει 1.300 ασθενείς σε όλη την Αγγλία και την Ουαλία.

Σε κάθε έναν από τους συμμετέχοντες, ηλικίας από 50 έως 73 ετών, ανιχνεύθηκαν πολύποδες κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης, οι οποίοι στη συνέχεια θα αφαιρεθούν και σε διαφορετικές ομάδες θα χορηγηθούν διαφορετικές θεραπείες, όπως μετφορμίνη, ασπιρίνη, ρεζατρόλη και εικονικό φάρμακο. Οι συμμετέχοντες που θα λαμβάνουν ασπιρίνη ή ασπιρίνη και μετφορμίνη θα λαμβάνουν τα φάρμακα καθημερινά επί τρία χρόνια, ενώ εκείνοι που θα λαμβάνουν ρεσβερατρόλη ή το δισκίο εικονικού φαρμάκου θα το λαμβάνουν κατά τη διάρκεια ενός έτους. Στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν κολονοσκοπήσεις για να εκτιμηθεί κατά πόσον οι πολύποδες έχουν επιστρέψει ή όχι.

Μια προηγούμενη μελέτη από την καθηγήτρια Karen Brown του Πανεπιστημίου του Leicester αξιολόγησε τον τρόπο με τον οποίο διαφορετικές δόσεις ρεσβερατρόλης μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων σε ποντίκια – η έρευνα έδειξε ότι οι χαμηλότερες δόσεις είναι πιο αποτελεσματικές. Το Colo-Prevent θα δοκιμάσει δόσεις 1mg και 5mg ρεζερατρόλης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δοκιμή δεν χρησιμοποιεί σταφύλια ή κόκκινο κρασί, και μάλιστα η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

«Ο καλύτερος τρόπος για να προλάβουμε τον καρκίνο του εντέρου αυτή τη στιγμή είναι να βελτιώσουμε τον τρόπο ζωής μας – να σταματήσουμε το κάπνισμα, να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος, να μειώσουμε την κατανάλωση αλκοόλ και να έχουμε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή», δήλωσε ο Brown. «Μπορούμε όμως να ενισχύσουμε αυτές τις προσπάθειες αγκαλιάζοντας τη θεραπευτική πρόληψη, η οποία χρησιμοποιεί τις αυξανόμενες γνώσεις μας για τη βιολογία του καρκίνου ώστε να βρούμε φάρμακα που μπορούν να τον σταματήσουν στα πρώτα του στάδια».

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η ρεζερατρόλη θα μπορούσε να επιβραδύνει την εμφάνιση της άνοιας, ενώ η υψηλή περιεκτικότητα του κόκκινου κρασιού σε φλαβονοειδή μπορεί επίσης να διαδραματίσει ρόλο στη μείωση της νευρολογικής παρακμής.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

10 θάνατοι από μολυσμένα αλλαντικά – Πως η εταιρεία παραγωγής προσπαθεί να ανακάμψει

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων και νέα αυστηρά μέτρα ασφάλειας τροφίμων ανακοίνωσε η εταιρεία που προσπαθεί να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών μετά τους 10 θανάτους από λιστέρια.

Μέτρηση τοξικότητας της Coca Coca και της Pepsi Cola – Ευρήματα νέας επιστημονικής μελέτης

Ισπανοί ερευνητές αξιολόγησαν το διατροφικό δυναμικό και την ασφάλεια τροφίμων της Pepsi Cola της Coca Cola διαίτης και της φρουκτόζης ως πρόσθετο σε αναψυκτικά.

Οι τάσεις κατανάλωσης σνακ σύμφωνα με την έκθεση «State of Snacking 2024» της Mondelēz

Η Mondelēz International παρουσιάζει την έκτη ετήσια έκθεση «State of Snacking».
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα