Πώς η αρτηριακή πίεση στη νεαρή ηλικία επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου στα επόμενα χρόνια.
Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας αόρατος κίνδυνος που μπορεί να παραμένει αδιάγνωστος για χρόνια, ειδικά σε νεαρή ηλικία. Παρά το γεγονός ότι συνήθως δεν παρουσιάζει συμπτώματα, οι επιπτώσεις της μπορούν να αποδειχθούν καταστροφικές. Η απροσεξία στη μέτρηση της πίεσης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη.
Μια μελέτη από το JAMA Network Open υπογραμμίζει τον κίνδυνο που ενέχει η υψηλή πίεση ακόμα και στις ηλικίες των 30 και 40 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε αύξηση της συστολικής πίεσης κατά 5 μονάδες συνδέεται με φθορά του κροταφικού φλοιού, περιοχής υπεύθυνης για τη γλώσσα και τη μνήμη. Αντίστοιχα, η αύξηση της διαστολικής πίεσης επιδρά αρνητικά στον βρεγματικό φλοιό, που ρυθμίζει τη χωρική αντίληψη και την κίνηση.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νεκρός 7χρονος από την κατανάλωση του αγαπημένου φαγητού όλων – Το λάθος που κόστισε τη ζωή του
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Μείνετε μακριά από τα ενεργειακά ποτά» – Η συμβουλή 39χρονου που έχασε τα δόντια του πίνοντας 21 κουτάκια την εβδομάδα!

Τα υγιή αιμοφόρα αγγεία είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς εξασφαλίζουν τη ροή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών. Η βλάβη τους μπορεί να περιορίσει τη ροή αίματος και να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και αγγειακής άνοιας, καθώς και μιας πάθησης γνωστής ως νόσος των μικρών εγκεφαλικών αγγείων (CSVD).
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Hypertension αναδεικνύει ότι περίπου το 20% των εγκεφαλικών επεισοδίων και το 45% των περιπτώσεων άνοιας οφείλονται στη νόσο CSVD, η οποία σχετίζεται άμεσα με την υψηλή πίεση. Οι εγκεφαλικές αιμορραγίες και τα απαρατήρητα μικρά εγκεφαλικά επεισόδια βλάπτουν σταδιακά τις γνωστικές λειτουργίες, οδηγώντας σε νευροεκφυλισμό και άνοια.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούντα πατατάκια Ruffles – Γιατί είναι επικίνδυνα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το Ελληνικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που κέρδισε τη δεύτερη θέση στα 100 καλύτερα προϊόντα του κόσμου!
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας άσκησης ή 75 λεπτά έντονης άσκησης εβδομαδιαίως για τη διαχείριση της πίεσης. Επιπλέον, η διατροφή τύπου DASH, που περιλαμβάνει δημητριακά ολικής άλεσης, άπαχες πρωτεΐνες, φρούτα και λαχανικά, συμβάλλει στη μείωση της πίεσης και της χοληστερόλης.
Φυσικά, η διαχείριση του άγχους μέσω ποιοτικού ύπνου, κοινωνικών σχέσεων και τεχνικών χαλάρωσης, όπως οι αναπνευστικές ασκήσεις, μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή των αρνητικών επιπτώσεων.