Σύγχρονες επιστημονικές εξηγήσεις και φυσικές λύσεις για το νυχτερινό ξύπνημα
Πολλοί άνθρωποι ξυπνούν κάθε νύχτα περίπου στις 2 με 4 τα ξημερώματα, σαν να ενεργοποιείται κάποιο μυστικό, παγκόσμιο ξυπνητήρι. Ενώ για κάποιους η διακοπή αυτή στον ύπνο είναι σύντομη και ακολουθεί άμεσα επιστροφή στον ύπνο, για άλλους μπορεί να είναι βασανιστικά παρατεταμένη, γεμάτη ανησυχία και υπερβολικές σκέψεις. Ωστόσο, το να ξυπνάμε κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι φυσιολογικό. Όπως εξηγούν ειδικοί, όλοι περνάμε από διαδοχικές φάσεις ύπνου, από τον ελαφρύ στον βαθύ και στη φάση REM, κατά την οποία ο εγκέφαλος είναι πιο ενεργός. Ο κύκλος αυτός διαρκεί περίπου τέσσερις ώρες, επομένως κάποιος που κοιμάται στις 11 το βράδυ, μπορεί φυσιολογικά να ξυπνήσει γύρω στις 3.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η τεχνητή όραση που μπορεί να σώσει τον καφέ μας
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πίεση στους λιανοπωλητές για μεγαλύτερη διαφάνεια στην εκτροφή σολομού
Η διαφορά είναι ότι όταν δεν υπάρχει ψυχική ένταση, αυτό το ξύπνημα συχνά περνά απαρατήρητο. Όταν όμως το άγχος υπερισχύει, μπορεί να μετατρέψει μια σύντομη διακοπή σε πλήρη αγρυπνία. Σύμφωνα με μελέτες, οι σκέψεις μας τη νύχτα τείνουν να μεγεθύνονται, φαινομενικά πιο απειλητικές και άλυτες από ό,τι την ημέρα. Ο ψυχολόγος και γνωστικός θεραπευτής Greg Murray προτείνει εστίαση στην αναπνοή και τις αισθήσεις για να ηρεμήσει το μυαλό. Αν αυτό δεν αποδώσει, η ανάγνωση ενός βιβλίου μπορεί να αποσπάσει την προσοχή και να επαναφέρει τη νύστα.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πόσο υγιεινό είναι το γιαούρτι σας;
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτό είναι το τρόφιμο που πρέπει να προσθέσετε στο νερό για να σώσετε τα φυτά σας από τον καύσωνα
Ο ρόλος της διατροφής στον νυχτερινό ύπνο
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep Health υπογραμμίζει τη σχέση ανάμεσα στη διατροφή και την ποιότητα ύπνου. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης και χαμηλή σε ζάχαρη μπορεί να μειώσει τα επεισόδια «κατακερματισμένου ύπνου», της διακοπής δηλαδή από βαθύ σε ελαφρύ ύπνο, που συχνά οδηγεί σε αφύπνιση.
Η Dr. Esra Tasali, διευθύντρια του Κέντρου Ύπνου του Πανεπιστημίου του Σικάγο, σχολίασε: «Οι διατροφικές αλλαγές θα μπορούσαν να προσφέρουν μια φυσική και οικονομικά αποδοτική λύση για την ενίσχυση του ύπνου». Στη μελέτη, οι συμμετέχοντες φορούσαν βραχιολάκια παρακολούθησης ύπνου, ενώ κατέγραφαν και τη διατροφή τους. Όσοι κατανάλωναν πέντε φλιτζάνια φρούτων και λαχανικών την ημέρα, όπως συνιστά το CDC και ο ΠΟΥ, είχαν έως και 16% μεγαλύτερη πιθανότητα για συνεχόμενο ύπνο. Το σημαντικότερο εύρημα ήταν πως οι θετικές αλλαγές εμφανίστηκαν σε λιγότερο από 24 ώρες από τη βελτίωση της διατροφής. Ακόμη και άτομα που δεν είχαν μέχρι τότε υγιεινές διατροφικές συνήθειες, παρουσίασαν βελτίωση ύπνου από την πρώτη ημέρα κατανάλωσης επαρκών ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών.