Μακράν οι περισσότερες ενημερώσεις αφορούσαν σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά.
H ΕΕ δημοσίευσε τα στοιχεία για «μη συμμόρφωση με υποψίες απάτης» τροφίμων διασυνοριακής φύσης που εντοπίστηκαν και κοινοποιήθηκαν μεταξύ μελών του Δικτύου Προειδοποίησης και Συνεργασίας (ACN) και ανακτήθηκαν από τρεις φορείς: το Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF) το Δίκτυο Διοικητικής Βοήθειας και Συνεργασίας (AAC) και το Δίκτυο Απάτης στον Αγροδιατροφικό τομέα (FFN).
Οι μηνιαίες εκθέσεις καλύπτουν τρόφιμα, ζωοτροφές, υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή άμεσα ή έμμεσα με τρόφιμα, ζητήματα καλής διαβίωσης των εκτρεφόμενων ζώων, φυτοπροστατευτικά προϊόντα, κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα και άλλες εισροές που μπορεί να καταλήγουν με τη μορφή υπολειμμάτων και προσμίξεων σε τρόφιμα και ζωοτροφές. Να σημειωθεί ότι οι ειδοποιήσεις τον Φεβρουάριο ήταν αυξημένες κατά 15% (318 τον Φεβρουάριο έναντι 277 τον Ιανουάριο).
Οι περισσότερες περιπτώσεις υποψίας απάτης τον Φεβρουάριο, αφορούσαν σε φρούτα και λαχανικά (104 από τις 318 ειδοποιήσεις) και τη δεύτερη θέση είχαν τα συμπληρώματα διατροφής/διαιτητικά- εμπλουτισμένα τρόφιμα με 31 ειδοποιήσεις. Και ακολουθούν 20 ειδοποιήσεις για απάτη σε δημητριακά και αρτοσκευάσματα, 18 για προμαγειρεμένα τρόφιμα και σνακ, 16 για κρέας και προϊόντα κρέατος (εκτός πουλερικών) και 15 για μπαχαρικά και βότανα.
Οι ειδοποιήσεις για φρούτα και λαχανικά έγιναν για υψηλή περιεκτικότητα σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων κυρίως σε προϊόντα από χώρες εκτός ΕΕ ενώ η ίδια αιτία ήταν για τα βότανα, μπαχαρικά. Είναι εντυπωσιακό ότι οι ενημερώσεις για τα ζυμαρικά και σνακ αφορούσαν σε παρουσία ζωικού DNA. Επίσης μία περίπτωση αφορούσε σε καφέ Arabica που ήταν όμως Robusta, και μία άλλη σε κοτόπουλο αντί για αρνί. Τέλος τα περισσότερα μη συμμορφούμενα οικιακά σκεύη και συσκευασίες τροφίμων προέρχονται από την Κίνα.