cibum team
Η βιομηχανική γεωργία, που βασίστηκε σε μεγάλης κλίμακας μονοκαλλιέργειες και έγινε το κυρίαρχο σύστημα σύγχρονης γεωργίας, θεωρήθηκε κάποτε ως λύση για έναν ταχέως αναπτυσσόμενο παγκόσμιο πληθυσμό.
Ωστόσο, η εντατική καλλιέργεια, η (υπερβολική) εξάρτηση από φυτοφάρμακα και η μεγάλη σπατάλη επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον. Την ώρα, μάλιστα, που οι ανάγκες για τροφή διαρκώς αυξάνονται, καθώς αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς ο πληθυσμός της γης (σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ για τον παγκόσμιο πληθυσμό, η Γη θα έχει 9,7 δισεκατομμύρια κατοίκους το 2050, έναντι περίπου 7,8 δισεκατομμυρίων σήμερα)
Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι ο κόσμος θα μπορούσε εύκολα να τρέφεται αν χρησιμοποιούταν μόνο το 2% των ωκεανών για βιώσιμη γεωργία!
Η υποθαλάσσια γεωργία έχει τη δυνατότητα να εξαλείψει την ανάγκη για φυτοφάρμακα, να μειώσει τη χρήση νερού και να μειώσει δραστικά τις εκπομπές άνθρακα.
Έτσι, οι επιστήμονες και οι επιχειρηματίες ελπίζουν ότι η υποβρύχια γεωργία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα αυξάνοντας τις καλλιέργειες κάτω από τον ωκεανό, εξαλείφοντας την ανάγκη για φυτοφάρμακα, μειώνοντας ταυτόχρονα τη χρήση νερού και τις εκπομπές άνθρακα.
Η καλλιέργεια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας δεν είναι κάτι καινούριο αφού έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς στην παραγωγή βρώσιμων φυκιών, οστρακοειδών και άλλων θαλάσσιων οργανισμών για ανθρώπινη κατανάλωση.
Υποβρύχιες… φράουλες, ντομάτες και μαρούλια
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η τεχνική αυτή είναι κατάλληλη και για άλλες παραδοσιακές χερσαίες καλλιέργειες όπως η φράουλες.
Θα μπορούσαν, λοιπόν, οι υποβρύχιες φράουλες και τα βότανα υποθάλασσιας καλλιέργειας να προσφέρουν μια πιο βιώσιμη εναλλακτική λύση στη χερσαία γεωργία;
Το Nemo’s Garden είναι ένα έργο υποβρύχιας φάρμας που αποτελείται από έξι πλαστικούς λοβούς (ή βιόσφαιρες), αγκυροβολημένους στον βυθό της θάλασσας στα ανοικτά των ακτών του Noli της Ιταλίας.
Οι πλαστικοί λοβοί αναρτώνται σε διαφορετικά βάθη – από 4,5 έως 11 μέτρα – κάτω από την επιφάνεια του νερού και το καθένα είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες για τη μέτρηση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα του οξυγόνου, της υγρασίας, της θερμοκρασία αέρα και του φωτισμού.
Η συγκεκριμένη φάρμα δημιουργήθηκε από την εταιρεία καταδύσεων Ocean Reef Group το 2012, το έργο έχει ήδη αποδώσει τα πάντα, από ντομάτες, κολοκυθάκια, φασόλια, μανιτάρια, μαρούλια, ορχιδέες και φυτά αλόης όλα καλλιεργούμενα με υδροπονικές τεχνικές.
Αυτό σημαίνει ότι τα φυτά καλλιεργούνται, χωρίς χώμα, σε ένα διάλυμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά για να μεταφέρουν νερό και μέταλλα στις ρίζες τους, σε ελεγχόμενο περιβάλλον.
Παράλληλα, οι βιόσφαιρες εξοικονομούν νερό. Το θαλασσινό νερό στους λοβούς εξατμίζεται και στη συνέχεια συμπυκνώνεται προς τα κάτω για να παρέχει στα φυτά φρέσκο νερό.
Με πληροφορίες από weforum.org
Δείτε επίσης:
ΕΦΕΤ: Στη δημοσιότητα στοιχεία για τους ελέγχους του 2021
Η απάντηση της Μελισσοκομικής Συνεργασίας Κρήτης για την ανάκληση του μελιού της από τον ΕΦΕΤ λόγω μετρονιδαζόλης
Άνοστες ντομάτες: ο λόγος που χάνουν τη “γλύκα” τους. Έρευνα του Πανεπιστημίου Pelotas.
Alert: Παγκόσμιο ξέσπασμα σαλμονέλας που συνδέεται με πεπόνια.
EFSA: ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση σχετικά με την ασφάλεια των γλυκαντικών
Marketing τροφίμων: Το πιο υγιεινό ή το πιο νόστιμο;
Ο «πόλεμος» των σούπερ μάρκετ: Ποιες αλυσίδες πουλάνε περισσότερο. “Βασιλιάς” o Σκλαβενίτης.
Απάτη τροφίμων: 650 εντάλματα σύλληψης σε επιχείρηση της Interpol και της Europol σε 77 χώρες