Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ζυμαρικά Konjak χωρίς θερμίδες: Οφέλη, κίνδυνοι και παγκόσμια αγορά

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΖυμαρικά Konjak χωρίς θερμίδες: Οφέλη, κίνδυνοι και παγκόσμια αγορά
spot_img

Το φυτό Konjak που έχει γίνει πολύ δημοφιλές τα τελευταία χρόνια λόγω των μειωμένων θερμίδων χρησιμοποιείται ευρέως από την βιομηχανία τροφίμων.

Μόνο με 9 θερμίδες τα 100 γραμμάρια τα ζυμαρικά από Konjac, έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή και στην χώρα μας. Ευρέως γνωστό και ως σκόνη γλυκομαννάνης, το αλεύρι konjac παρασκευάζεται από τη άλεση αποξηραμένης ρίζας (βολβού) του φυτού konjac, το οποίο είναι εγγενές φυτό σε πολλές χώρες της Ανατολικής Ασίας. Εκτός από ζυμαρικά, αυτό το φυτό χρησιμοποιείται σε vegan δίαιτες ως εναλλακτική λύση ζελατίνης, σε συμπληρώματα διαχείρισης βάρους, σε πατατάκια και σε ενυδατικές λύσεις περιποίησης δέρματος.

Αν και είναι γνωστό στην Ασία εδώ και αιώνες, η ζήτηση του έχει αυξηθεί ραγδαία σε Ευρώπη και ΗΠΑ λόγω της αυξανόμενης συνειδητοποίησης των οφελών του για την υγεία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εξελισσόμενοι τρόποι ζωής και οι διατροφικές αλλαγές έχουν αυξήσει σημαντικά την κατανάλωση ζυμαρικών από Konjak, λόγω της ευκολίας, της γρήγορης προετοιμασίας, αλλά και στον έλεγχο του βάρους και στην προώθηση της ευεξίας του πεπτικού συστήματος.  Η διαιτητική ίνα του φυτού, είναι εξαιρετικά διαλυτή και ικανή να απορροφά νερό και να διαστέλλεται σημαντικά, γεγονός που βοηθά στη μείωση της όρεξης και κατά συνέπεια και στη μείωση του βάρους. Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη βελτίωση των μετρήσεων της χοληστερόλης. Το αλεύρι Konjac, χρησιμεύει ως εναλλακτική λύση χωρίς γλουτένη, σχεδόν χωρίς θερμίδες σε σχέση με το συμβατικό αλεύρι, καθιστώντας το ιδανικό για όσους ακολουθούν δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων ή κετογονικές δίαιτες. Πλούσιο σε γλυκομαννάνη, υποστηρίζει τον έλεγχο του βάρους, την ισορροπία της γλυκόζης και την υγεία του πεπτικού συστήματος, αλλά απαιτεί άφθονη ενυδάτωση όταν καταναλώνεται λόγω των απορροφητικών του ιδιοτήτων. 

Ένα άλλο δημοφιλές τρόφιμο είναι τα κομμένα σε λεπτές φέτες και αποξηραμένα πατατάκια από Kojak. Επίσης το κόμμι και το τζελ Konjac προέρχονται από αυτό το αλεύρι και λειτουργούν ως φυσικά πηκτικά και σταθεροποιητές στη βιομηχανία τροφίμων, προσφέροντας μια ποικιλία προϊόντων διατροφής χωρίς να προσθέτουν θερμίδες, ελκυστικά σε άτομα που έχουν επίγνωση της υγείας τους. 

Σε όλες τις μορφές του, οι φυτικές ίνες, το αλεύρι, το κόμμι, το τζελ και το τσιπ konjac αποτελούν παράδειγμα της ενσωμάτωσης των πλεονεκτημάτων για την υγεία και της γαστρονομικής ευελιξίας, σηματοδοτώντας τη σημασία τους τόσο στα συμπληρώματα διατροφής όσο και στις καινοτομίες τροφίμων.

Όλα τα παραπάνω σύμφωνα με την ανάλυση της  360iResearch.com, οδηγούν την αγορά του Konjak σε πρόβλεψη για αύξηση από  1,19 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 σε 2,12 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030, με CAGR 8,61% κατά την περίοδο πρόβλεψης.

Τα εμπόδια και οι προκλήσεις στην αγορά Konjak σύμφωνα με ην ίδια ανάλυση, περιλαμβάνουν ρυθμιστικούς περιορισμούς και τους κινδύνους που συνδέονται με την κατανάλωσή του εάν δεν προετοιμαστεί σωστά.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων EFSA, οι χρήσεις του konjac ως πρόσθετου (E 425) σε επίπεδα έως 10 g/kg στα τρόφιμα είναι αποδεκτές, υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική πρόσληψη από όλες τις πηγές παραμένει κάτω από 3 g /ημέρα. Αυτό γιατί όπως αναφέρει η γνωμοδότηση της EFSA, μετά από ημερήσια δόση 3.000 mg σε ενήλικες για 12 εβδομάδες, αρκετά άτομα παρουσίασαν κοιλιακή δυσφορία, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας ή της δυσκοιλιότητας. Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, η ομάδα σημείωσε ότι δεν υπάρχει ανησυχία όσον αφορά τη γονοτοξικότητα του αλεύρου konjac.

Επίσης μια εκτενής ανασκόπηση της βιβλιογραφίας αποκάλυψε ότι δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις άμεσης δηλητηρίασης από Konjac σε ανθρώπους, αν και υπάρχει μία περίπτωση γαστροπάρεσης και επίμονου εμέτου σε μια γυναίκα από την Αυστραλία μετά την κατανάλωση noodles από αλεύρι Konjac. Ένα τετράχρονο αγόρι και ένα κορίτσι 2 ετών από την Ινδία παρουσίασαν πολλαπλά επεισόδια εμετού αμέσως μετά την κατάποση σπόρων konjak.

Αυτές οι δύο περιπτώσεις αντιπροσωπεύουν πιθανώς τις πρώτες περιπτώσεις δηλητηρίασης από  A. konjac που έχουν αναφερθεί ποτέ  στην ιατρική βιβλιογραφία. Παρόλο που είναι γνωστό ότι τα φρούτα Konjac περιέχουν κρυστάλλους οξαλικού ασβεστίου και είναι ερεθιστικό εάν καταναλώνονται ωμά, οι συστηματικές επιδράσεις της κατάποσης δεν είναι καλά κατανοητές.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο