Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ευρωπαϊκή Νομοθεσία: Νέα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα ωχρατοξίνης Α σε ορισμένα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΕυρωπαϊκή Νομοθεσία: Νέα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα ωχρατοξίνης Α σε ορισμένα τρόφιμα
spot_img

Δημοσιεύθηκε πρόσφατα ο νέος Κανονισμός (ΕΕ) 2022/1370 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 όσον αφορά τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα ωχρατοξίνης Α σε ορισμένα τρόφιμα.

Η ωχρατοξίνη Α είναι μυκοτοξίνη που παράγεται φυσικά από μύκητες των γενών Aspergillus και Penicillium, και απαντά ως μολύνουσα ουσία σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων, όπως δημητριακά και προϊόντα δημητριακών, κόκκοι καφέ, αποξηραμένα φρούτα, οίνος και χυμός σταφυλιών, καρυκεύματα και γλυκύρριζα. Η ωχρατοξίνη Α σχηματίζεται κατά την ξήρανση στον ήλιο και την αποθήκευση της συγκομιδής. Ο σχηματισμός της μπορεί να αποτραπεί με την εφαρμογή ορθών πρακτικών ξήρανσης και αποθήκευσης.

Το 2020 η EFSA εξέδωσε επικαιροποιημένη επιστημονική γνώμη σχετικά με την ωχρατοξίνη Α στα τρόφιμα, σύμφωνα με την οποία έκρινε ότι δεν ήταν σκόπιμο να καθοριστεί μια καθοδηγητική τιμή με γνώμονα την υγεία για την ωχρατοξίνη Α και ότι η ανεκτή εβδομαδιαία πρόσληψη 120 ng/kg σωματικού βάρους (bw), όπως καθορίστηκε από την ίδια το 2006, δεν ισχύει πλέον. Κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι τα υπολογιζόμενα περιθώρια έκθεσης στις καρκινογόνες επιδράσεις της ωχρατοξίνης Α υποδεικνύουν την ύπαρξη πιθανής ανησυχίας για την υγεία ορισμένων ομάδων καταναλωτών.

Με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 έχουν ήδη καθοριστεί μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα για την ωχρατοξίνη Α για ορισμένα τρόφιμα. Λαμβανομένου υπόψη ότι η ωχρατοξίνη Α βρέθηκε σε τρόφιμα για τα οποία δεν έχει ακόμη καθοριστεί μέγιστο επιτρεπτό επίπεδο και τα οποία συμβάλλουν στην έκθεση του ανθρώπου στην ωχρατοξίνη Α, κρίθηκε σκόπιμο να καθοριστεί μέγιστο επιτρεπτό επίπεδο και για τα τρόφιμα αυτά, όπως τα αποξηραμένα φρούτα πλην των σταφίδων, ορισμένα προϊόντα γλυκύρριζας, αποξηραμένα βότανα, ορισμένα συστατικά για αφεψήματα βοτάνων, ορισμένοι ελαιούχοι σπόροι, φιστίκια και σκόνη κακάο.

Παρότι χρειάζεται να αποσαφηνιστεί περαιτέρω η σχέση μεταξύ του επιπέδου ωχρατοξίνης Α στη βύνη και σε μη αλκοολούχα ποτά βύνης, και σε αποξηραμένους χουρμάδες και σιρόπι χουρμάδων, κρίθηκε επίσης σκόπιμο να καθοριστεί μέγιστο επιτρεπτό όριο για τα μη αλκοολούχα ποτά βύνης και το σιρόπι χουρμάδων. Λαμβανομένων επίσης υπόψη των διαθέσιμων στοιχείων εμφάνισης, είναι σκόπιμο να μειωθούν τα υφιστάμενα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα ωχρατοξίνης Α σε ορισμένα τρόφιμα, όπως τα προϊόντα αρτοποιίας, οι σταφίδες, ο φρυγμένος καφές και ο διαλυτός καφές. Επιπλέον, οι ισχύουσες διατάξεις για την ωχρατοξίνη Α σε ορισμένα καρυκεύματα διευρύνθηκαν ώστε να αφορούν όλα τα καρυκεύματα. Για το τυρί και το χοιρομέρι, είναι σκόπιμη η πρόσθετη παρακολούθηση της παρουσίας ωχρατοξίνης Α πριν από τον καθορισμό μέγιστων επιτρεπτών επιπέδων.

Με το πιο πάνω σκεπτικό, το παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα του νέου κανονισμού, ενώ τα τρόφιμα που απαριθμούνται σε αυτό και έχουν τεθεί νόμιμα σε κυκλοφορία στην αγορά πριν από την 1η Ιανουαρίου 2023 μπορούν να παραμείνουν στην αγορά μέχρι την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας ή την τελική ημερομηνία ανάλωσης.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το νέο Κανονισμό, στο πιο κάτω αρχείο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο