Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
12.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συνεχίζονται τα “πυρά” κατά της Ιρλανδίας για τις επισημάνσεις υγείας στο κρασί

ΑρχικήΝέαΣυνεχίζονται τα "πυρά" κατά της Ιρλανδίας για τις επισημάνσεις υγείας στο κρασί
spot_img

Εκκίνηση της Ευρωπαϊκής διαδικασίας επί παραβάσει ζητούν οι εμπλεκόμενοι από την ΕΕ.

   Οι αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει στους κύκλους της οινοπαραγωγής από τις αρχές του χρόνου, οι επικείμενες επισημάνσεις για την υγεία στα ιρλανδικά κρασιά δεν έχουν τελειωμό. Τώρα η Comité Européen des Enterprises Vins (CEEV) και η Spirits Europe, υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγελίες προκειμένου να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει, σχετικά με την Ιρλανδική νομοθεσία για την επισήμανση του αλκοόλ.

   Σύμφωνα με τις συνθήκες της ΕΕ, διαδικασία επί παράβαση μπορεί να κινήσει η ευρωπαϊκή επιτροπή έναντι ενός κράτους μέλους που δεν τηρεί το δίκαιο της ένωσης και μπορεί να φτάσει μέχρι το ανώτατο δικαστήριο. 

    Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Ιούλιο, προβλέπουν επισημάνσεις στα αλκοολούχα ποτά σχετικά με προειδοποιήσεις για την υγεία όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα τσιγάρα. Αυτό ωστόσο επικρίθηκε από Ευρωπαίους οινοπαραγωγούς καθότι θεωρήθηκε πως συγχέει τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ με ηπατική νόσο και καρκίνο, κάτι που αποτελεί «προσβολή» για τους οινοπαραγωγούς, με την ιταλική οινοποιία να παίρνει ιδιαίτερα επικριτική στάση.

   Η CEEV, η οποία εκπροσωπεί εταιρείες κρασιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ισχυρίζεται πως ποτέ δεν προέβαλε πραγματικά επιχειρήματα η ιρλανδική κυβέρνηση για τη συγκεκριμένη νομοθεσία. Τονίζει μάλιστα πως οι κανόνες δημιουργούν “φραγμό στο εμπόριο αντίθετα με τα άρθρα 34 και 36 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ενιαία αγορά της ΕΕ”.

Ο πρόεδρος της CEEV Mauricio González-Gordon δήλωσε: “Οι διατάξεις που περιλαμβάνονται στους ιρλανδικούς κανονισμούς για την επισήμανση είναι ασυμβίβαστες με το δίκαιο της ΕΕ και αποτελούν αδικαιολόγητο και δυσανάλογο εμπόδιο στο εμπόριο σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ. Θα κατακερματίσουν την ενιαία αγορά της ΕΕ επηρεάζοντας την εύρυθμη λειτουργία της, θα κάνουν de facto παρεμπόδιση της πρόσβασης προϊόντων από άλλα κράτη μέλη στην Ιρλανδία, δημιουργώντας έτσι σαφείς διακρίσεις στα εισαγόμενα προϊόντα”.

Ο γενικός γραμματέας του CEEV, Ignacio Sánchez Recarte, δήλωσε, “Είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εργαστεί για τον καθορισμό ενός εναρμονισμένου και επιστημονικά κατάλληλου νομικού πλαισίου που προστατεύει την ενιαία αγορά της ΕΕ και ενημερώνει επαρκώς τους καταναλωτές. Ως CEEV, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε ενεργά σε αυτό το θέμα”.

    Παράλληλα, η Spirits Europe, η εμπορική ένωση η οποία εκπροσωπεί τον τομέα των οινοπνευματωδών ποτών από 31 εθνικές ενώσεις και 8 κορυφαίες πολυεθνικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Barcadi-Martini, Moet Hennessy και Diageo, πιστεύει ότι το σχέδιο κανονισμού «αντιπροσωπεύει ένα δυσανάλογο εμπορικό εμπόδιο που εμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων» και έχει υποβάλει και καταγγελία.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα