Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παστεριωμένο Akkermansia muciniphila: Νέο τρόφιμο στην Ενωσιακή αγορά

ΑρχικήΝέαΠαστεριωμένο Akkermansia muciniphila: Νέο τρόφιμο στην Ενωσιακή αγορά
spot_img

Δημοσιεύθηκε στις 9 Φεβρουαρίου ο Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 2022/168 για την έγκριση της διάθεσης στην Ενωσιακή αγορά του παστεριωμένου Akkermansia muciniphila ως νέου τροφίμου.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 24 Οκτωβρίου 2019, όταν η εταιρεία A-Mansia Biotech SA υπέβαλε αίτηση στην Επιτροπή για τη διάθεση στην αγορά της Ένωσης του παστεριωμένου Akkermansia muciniphila ως νέου τροφίμου. Η αιτούσα ζήτησε να χρησιμοποιείται ως νέο τρόφιμο σε συμπληρώματα διατροφής και σε τρόφιμα που προορίζονται για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς, τα οποία προορίζονται για τον ενήλικο πληθυσμό, με εξαίρεση τις εγκύους και τις θηλάζουσες γυναίκες.

Το παστεριωμένο Akkermansia muciniphila (στέλεχος ATCC BAA-835, CIP 107961) παράγεται με αναερόβια καλλιέργεια του βακτηρίου, ακολουθούμενη από παστερίωση, συμπύκνωση των κυττάρων, κρυοσυντήρηση και λυοφιλίωση.

Σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό, για περίοδο 5 ετών μόνο η εταιρεία A-Mansia Biotech SA με έδρα στο Βέλγιο, λαμβάνει έγκριση να διαθέτει στην αγορά της Ένωσης το νέο τρόφιμο, εκτός εάν επόμενος αιτών λάβει έγκριση για το ίδιο νέο τρόφιμο χωρίς αναφορά στα στοιχεία που προστατεύονται, ή με τη σύμφωνη γνώμη της αρχικής αιτούσας εταιρείας.

Η καταχώριση στον ενωσιακό κατάλογο των νέων τροφίμων περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις χρήσης και τις απαιτήσεις επισήμανσης που καθορίζονται στο παράρτημά του.

Η ονομασία του νέου τροφίμου στην επισήμανση των τροφίμων στα οποία περιέχεται είναι “παστεριωμένο Akkermansia muciniphila”.

Η επισήμανση των συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν παστεριωμένο Akkermansia muciniphila φέρει δήλωση που αναφέρει ότι πρέπει να καταναλώνονται μόνο από ενήλικες, με εξαίρεση τις εγκύους και τις θηλάζουσες γυναίκες.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το νέο κανονισμό και να δείτε τις απαιτήσεις και προδιαγραφές που ορίζονται στο παράρτημα, πατήστε εδώ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο