Μετάβαση στο περιεχόμενο
Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025
13.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι ισχύει στην ΕΕ για τον εμπλουτισμό των τροφίμων – Ποιο πρόσθετα ελέγχονται

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤι ισχύει στην ΕΕ για τον εμπλουτισμό των τροφίμων - Ποιο πρόσθετα ελέγχονται
spot_img

Τι απαγορεύεται και τι βρίσκεται υπό εξέταση.

   Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών ουσιών και άλλων συστατικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παρασκευή τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, βιταμινών, μετάλλων συμπεριλαμβανομένων ιχνοστοιχείων, αμινοξέων, βασικών λιπαρών οξέων, φυτικών ινών, διαφόρων φυτών και εκχυλισμάτων βοτάνων. Τέτοια θρεπτικά συστατικά προστίθενται στα τρόφιμα για να τα εμπλουτίσουν ιδιαίτερα διατροφικά χαρακτηριστικά.

   Ο ευρωπαϊκός κανονισμός προβλέπει τον καθορισμό ανώτατων ποσοτήτων βιταμινών και μετάλλων σε αυτά τα προϊόντα μέσω της διαδικασίας της Μόνιμης Επιτροπής Φυτών, Ζώων, Τροφίμων και Ζωοτροφών (Επιτροπή PAFF), που συνδέονται με την έννοια της σημαντικής ποσότητας. Επίσης είναι δυνατόν να απαγορευθεί, να περιοριστεί ή να τεθεί υπό έλεγχο της Ένωσης η χρήση άλλων ουσιών που προστίθενται στα τρόφιμα (συμπεριλαμβανομένων των συμπληρωμάτων διατροφής). Αυτό θα μπορούσε να συμβεί όταν η χρήση τέτοιων ουσιών στα τρόφιμα θα είχε ως αποτέλεσμα την κατάποση ποσοτήτων που υπερβαίνουν κατά πολύ τις εύλογα αναμενόμενες να καταναλωθούν υπό κανονικές συνθήκες κατανάλωσης μιας ισορροπημένης και ποικίλης διατροφής ή/και θα αντιπροσώπευε ένα δυνητικό κίνδυνο για τους καταναλωτές.

    Ο ευρωπαϊκός κανονισμός απαγορεύει για παράδειγμα τη χρήση του βοτάνου Ephedra και των παρασκευασμάτων του από είδη Ephedra και υποβάλλει το φλοιό Yohimbe και τα παρασκευάσματά του που προέρχονται από Yohimbe (Pausinystalia yohimbe (K. Schum) Pierre ex Beille) σε κοινοτικό έλεγχο. Η εφέδρα (Ephedra sinica), που ονομάζεται επίσης ma huang, είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική (TCM) για περισσότερα από 5.000 χρόνια, κυρίως για τη θεραπεία του άσθματος, της βρογχίτιδας και του αλλεργικού πυρετού. Συνταγογραφείται επίσης για συμπτώματα κρυολογήματος και γρίπης, όπως ρινική συμφόρηση, βήχας, πυρετός και ρίγη.

     Υπό εξέταση βρίσκονται τα παράγωγα υδροξυανθρακενίου από όλες τις πηγές τροφίμων, καθώς τα κράτη μέλη έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με ενδεχόμενο κίνδυνο για τους καταναλωτές που συνδέεται με την κατανάλωση αυτής της ουσίας, όπως περιγράφεται στη γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Τα παράγωγα υδροξυανθρακενίου είναι μια κατηγορία χημικών ουσιών που απαντώνται φυσικά σε διαφορετικά βοτανικά είδη και χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα για τη βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου. Επίσης χρησιμοποιούνται σε συμπληρώματα διατροφής για την καθαρτική τους δράση.

    Επίσης τα κράτη μέλη έχουν διατυπώσει ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με ενδεχόμενο κίνδυνο των κατεχινών πράσινου τσαγιού, για τους καταναλωτές και ειδικότερα της επιγαλλοκατεχίνης-3-γαλλικής (EGCG), η οποία εξετάζεται από όλες τις πηγές τροφίμων. Η 3-γαλλική επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) είναι η πιο άφθονη και ισχυρή κατεχίνη πράσινου τσαγιού, η οποία έχει μελετηθεί εκτενώς για τις ευεργετικές του επιδράσεις στην υγεία ως θρεπτικός παράγοντας. Με βάση τη χημική του δομή, το EGCG συχνά ταξινομείται ως αντιοξειδωτικό.

   Οι κίνδυνοι σχετικά με το πρόσθετο, περιγράφονται στην επιστημονική γνώμη για τα εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού από το Εθνικό Ινστιτούτο Τροφίμων του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δανίας και στην αξιολόγηση ασφάλειας για τα επίπεδα (-)-επιγαλλοκατεχίνης-3-γαλλικής (EGCG) στα εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού που χρησιμοποιούνται σε συμπληρώματα διατροφής που πραγματοποιούνται από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας. 

   Άλλος ένας πιθανός κίνδυνος περιγράφεται σε επιστημονικές γνωμοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) σχετικά με την επιστημονική τεκμηρίωση των ισχυρισμών υγείας που σχετίζονται με τη μονακολίνη Κ από κόκκινο ρύζι μαγιάς και τη διατήρηση των φυσιολογικών συγκεντρώσεων LDL-χοληστερόλης στο αίμα. Σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1925/2006, η Επιτροπή ζήτησε από την EFSA να παράσχει επιστημονική γνώμη σχετικά με την ασφάλεια κατά τη χρήση αυτών των ουσιών. Η EFSA ενέκρινε επιστημονική γνώμη για την ασφάλεια των μονακολινών που προέρχονται από κόκκινο ρύζι μαγιάς. Το κόκκινο ρύζι μαγιάς περιέχει δέκα διαφορετικές χημικές ουσίες γνωστές ως μονακολίνες, οι οποίες επηρεάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Το Monacolin K, το οποίο είναι το ίδιο με το φάρμακο λοβαστατίνη, είναι το πιο άφθονο στο κόκκινο ρύζι μαγιάς.

   Ερευνάται επίσης λιποϊκό οξύ σε συμπληρώματα διατροφής λόγω του πιθανού κινδύνου για την υγεία που σχετίζεται με την πρόσληψη αυτής της ουσίας. Οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια που σχετίζονται με τη χρήση του άλφα-λιποϊκού οξέος σε συμπληρώματα διατροφής έχουν περιγραφεί σε μια επιστημονική γνώμη του Εθνικού Ινστιτούτου Τροφίμων της Δανίας (DTU) σχετικά με την ασφάλεια της χρήσης άλφα-λιποϊκού οξέος σε συμπληρώματα διατροφής και σε μια γνωμοδότηση εμπειρογνωμόνων σχετικά με ασφάλεια της διάθεσης συμπληρωμάτων διατροφής με άλφα-λιποϊκό οξύ στην αγορά για το γενικό πληθυσμό από το Ανώτατο Συμβούλιο Υγείας του Βελγίου. Το άλφα-λιποϊκό οξύ (ALA) είναι ένα αντιοξειδωτικό που προέρχεται από το καπρυλικό οξύ. Η ένωση συντίθεται στα μιτοχόνδρια και είναι συμπαράγοντας στην ενζυματική διάσπαση των θρεπτικών συστατικών. Το ALA είναι επίσης διαθέσιμο σε κόκκινο κρέας, παντζάρια, καρότα, πατάτες, σπανάκι και μπρόκολο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τοξικές ουσίες σε δημοφιλή εσώρουχα – Διεθνής μελέτη – Πως να ξεχωρίσετε ποια εσώρουχα δεν περιέχουν επικίνδυνα υλικά

Οι τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν περισσότερο σε γνωστές μάρκες εσωρούχων που πωλούνται και στην Ελλάδα.

Ελληνικό γιαούρτι: Γιατί είναι καλύτερο από τα άλλα – Επιστημονική μελέτη

Οι παράγοντες που οδηγούν την αποδοχή και την καινοτομία στο ελληνικό γιαούρτι.

Έλληνες καταναλωτές ΠΡΟΣΟΧΗ στις ντομάτες – Τι έδειξαν οι έλεγχοι του ΥΠΑΑΤ για την παρουσία φυτοφαρμάκων

Τα ελληνικά λαχανικά και φρούτα που περιέχουν είτε υψηλή περιεκτικότητα είτε απαγορευμένα φυτοφάρμακα, αποκάλυψε νέος έλεγχος του ΥΠΑΑΤ.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα