Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
17.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Χωρίς τη γνώμη της EFSA τροποποιήθηκαν οι προδιαγραφές σύστασης του πρόσθετου τροφίμων διοξικό νάτριο – Ε 262(ii)

ΑρχικήΝέαΕΕ: Χωρίς τη γνώμη της EFSA τροποποιήθηκαν οι προδιαγραφές σύστασης του πρόσθετου τροφίμων διοξικό νάτριο - Ε 262(ii)
spot_img

Δημοσιεύθηκε ο Κανονισμός (ΕΕ) 2022/650 για την τροποποίηση του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 231/2012 σχετικά με τη θέσπιση προδιαγραφών για τα πρόσθετα τροφίμων που αναφέρονται στα παραρτήματα II και ΙΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις προδιαγραφές για το διοξικό νάτριο – Ε 262(ii).

Στις 3 Αυγούστου 2020 υποβλήθηκε αίτηση για την τροποποίηση των προδιαγραφών που αφορούν το πρόσθετο τροφίμων διοξικό νάτριο – Ε 262(ii).

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 231/2012 προβλέπει ότι το διοξικό νάτριο πρέπει να περιέχει 39-41 % ελεύθερο οξικό οξύ και 58-60 % οξικό νάτριο. Η αίτηση αφορούσε την τροποποίηση της περιεκτικότητας, σε επίπεδα 39-43 % σε ελεύθερο οξικό οξύ και σε 57-60 % σε οξικό νάτριο.

Σύμφωνα με τον αιτούντα, όταν παράγεται διοξικό νάτριο, λαμβάνεται στοιχειομετρικό προϊόν με περιεκτικότητα σε ελεύθερο οξικό οξύ 42,3 %. Ο αιτών ισχυρίστηκε ότι η μείωση της περιεκτικότητας σε ελεύθερο οξικό οξύ στο 39-41 % απαιτεί υπερβολικές ποσότητες ενέργειας. Επομένως, η αύξηση του ανώτατου ορίου για το ελεύθερο οξικό οξύ στο 43 % θα μειώσει τον χρόνο ξήρανσης κατά την παραγωγή, με αποτέλεσμα τη μείωση της απαιτούμενης ενέργειας και, συνεπώς, μια πιο βιώσιμη διαδικασία παραγωγής.

Η αίτηση συζητήθηκε από την ομάδα εργασίας κρατικών εμπειρογνωμόνων για τα πρόσθετα τροφίμων. Λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες που παρασχέθηκαν, η Επιτροπή έκρινε ότι η προτεινόμενη τροποποίηση των προδιαγραφών δεν ενδέχεται να έχει επίδραση στην ανθρώπινη υγεία και δεν ήταν απαραίτητο να ζητηθεί η γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Συνεπώς, το παράρτημα του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 231/2012 τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα του νέου κανονισμού, ως εξής:

Για να διαβάσετε ολόκληρο τον νέο κανονισμό 2022/650, πατήστε εδώ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα