Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

3 μεγάλα γεύματα ή πολλά και μικρά;

ΑρχικήPicksNews Line3 μεγάλα γεύματα ή πολλά και μικρά;
spot_img

Πολλοί τρώνε τρία μεγάλα γεύματα την ημέρα, αλλά πολλές μελέτες έχουν υπονοήσει ότι μικρότερα, πιο συχνά γεύματα μπορεί να μας βοηθήσουν να κάψουμε επιπλέον θερμίδες, να ελέγξουμε την πείνα μας και να χάσουμε βάρος. Ποιο είναι το καλύτερο;

Τρία μεγάλα γεύματα ή περισσότερα μικρά; Αυτό είναι ένα ερώτημα που «ταλανίζει» πολλούς ανθρώπους που θέλουν να βάλουν σε μια σειρά τη διατροφή τους. Ενώ ορισμένοι ειδικοί προτείνουν ότι η κατανάλωση μικρότερων και συχνότερων γευμάτων θα μπορούσε να αποτρέψει χρόνιες ασθένειες και να προωθήσει την απώλεια βάρους, ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η προσκόλληση σε τρία μεγαλύτερα γεύματα μπορεί να είναι πιο ωφέλιμη.

Πόσα γεύματα πρέπει να τρώμε τελικά; Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα Eastern Eye, δεν υπάρχει κάποια ιδανική σύσταση γευμάτων, αλλά πρέπει να επιλέξετε την επιλογή που λειτουργεί καλύτερα για εσάς και τον τρόπο ζωής σας. Ωστόσο, είτε επιλέξετε να τρώτε 3 μεγάλα γεύματα είτε περισσότερα μικρά, θα πρέπει να έχετε, αρχικά κατά νου το στόχο σας. Θέλετε απλώς να κάνετε μια καλή συντήρηση ή να χάσετε βάρος;

Βάσει του στόχου σας, χρειάζεται, έπειτα, να μείνετε σταθεροί σε μια πρόσληψη θερμίδων. Εάν για παράδειγμα χρειάζεστε 2000 θερμίδες ημερησίως και τρώτε 3 μεγάλα γεύματα, θα πρέπει το καθένα να αποτελείται περίπου από 600 θερμίδες το καθένα. Στην περίπτωση που επιλέξετε τα μικρότερα γεύματα, για παράδειγμα 5, το κάθε γεύμα σας θα πρέπει να είναι 400 θερμίδες, με κάποιους να τηρούν προγράμματα των 6 ή μεγαλύτερων γευμάτων, αλλά πολύ μικρής αξίας σε θερμίδες το καθένα. Και πάλι, εξαρτάται από τους στόχους σας. Όποιο κι αν είναι το μοτίβο που θα επιλέξετε, χρειάζεται να τρέφεστε με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και όχι με μια πληθώρα επεξεργασμένων τροφών.

Μύθοι σχετικά με τα οφέλη της κατανάλωσης πολλών μικρών γευμάτων την ημέρα

Ένας αρκετά διάσημος μύθος σχετικά με την κατανάλωση περισσότερων (από 3) και μικρότερων γευμάτων είναι ότι αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό. Ωστόσο, πολλές μελέτες διαψεύδουν τον ισχυρισμό αυτό, αναφέροντας πως δεν υπάρχει σημαντική επίδραση ούτε στον μεταβολικό ρυθμό ούτε στην ποσότητα λίπους που χάνει κάποιος. Σύμφωνα με την διατροφολόγο Martha McKittrick, όπως αναφέρεται στην Eastern Eye νεότερες έρευνες δείχνουν ότι πραγματικά δεν επιβραδύνει τον μεταβολισμό εάν δεν τρώτε πολλές φορές την ημέρα. Την άποψη αυτή επιβεβαιώνει και ο David Levitsky, καθηγητής διατροφής και ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Cornell.

Οφέλη από την κατανάλωση περισσότερων γευμάτων

Μπορεί ορισμένοι μύθοι για την κατανάλωση μικρών γευμάτων να μην ισχύουν, αλλά υπάρχουν ορισμένα πλεονεκτήματα από αυτό το lifestyle. Μια μελέτη σε 2.700 γυναίκες και άνδρες διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν τουλάχιστον έξι φορές την ημέρα, κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες, έτρωγαν πιο υγιεινές τροφές και είχαν επίσης χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος  από εκείνους που έτρωγαν λιγότερες από τέσσερις φορές την ημέρα. Το Medical News Today αναφέρει ότι μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Nutrition in Clinical Practice δείχνει ότι ορισμένα άτομα μπορεί να ωφεληθούν από την κατανάλωση έξι έως 10 μικρών, συχνών γευμάτων. Πρόκειται κυρίως για  άτομα που πάσχουν από γαστρεντερικά προβλήματα, βιώνουν έντονο κορεσμό ή έχουν γαστροπάρεση.

Οφέλη από κατανάλωση 3 μεγαλύτερων γευμάτων την ημέρα

Για ορισμένους ανθρώπους, η δίαιτα με 3 μεγάλα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να λειτουργεί καλύτερα. Όσοι, λόγου χάριν, ζουν πολυάσχολες ζωές και δεν έχουν χρόνο να προετοιμάσουν πολλά μικρά γεύματα μέσα στη μέρα, σίγουρα εξυπηρετούν τις ανάγκες τους με τρία μεγάλα, αλλά εξίσου θρεπτικά. Επίσης, τα μεγαλύτερα και λιγότερα γεύματα είναι μια καλή λύση εάν κάποιος δεν τρώει προσεκτικά ή αν δεν προσέχει τις μερίδες του και τις ποσότητές της.

Εν κατακλείδι, δεν υπάρχει μια μαγική συνταγή ούτε μια μαγική δίαιτα. Εάν προσέχετε τι τρώτε και φροντίζετε να λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα, ακολουθήστε ό τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα