Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

4 “ένοχα” μυστικά που κρύβονται πίσω από ένα χυμό

ΑρχικήΟικιακά4 "ένοχα" μυστικά που κρύβονται πίσω από ένα χυμό
spot_img

Μπορεί οι χυμοί φρούτων να φαίνονται υγιεινές επιλογές, αλλά στην πραγματικότητα, μπορεί να περιέχουν ορισμένα αρκετά ανθυγιεινά συστατικά.

Ενώ αρκετοί άνθρωποι έχουν αυτοπεποίθηση για την ικανότητά τους να επιλέγουν τα κατάλληλα προϊόντα, στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι μένουν στο να διαβάζουν το μπροστινό μέρος της ετικέτας. Αλλά ακόμα και αυτό, ίσως κρύβει πολλά «βαθύτερα» μηνύματα. Πέρα από την ετικέτα, μπορεί ένα φαινομενικά «αθώο» τρόφιμο να είναι αρκετά επιβλαβές για την υγεία.

Ας εξετάσουμε μια ετικέτα για έναν χυμό πορτοκάλι, δημοφιλές ρόφημα σε δισεκατομμύρια ανθρώπους, ο οποίος αναφέρει ότι αποτελεί προϊόν 100% περιεκτικότητας σε χυμό. Ενώ η ετικέτα του λέει 100% χυμός,σημαίνει ότι υπάρχει μόνο χυμός, μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από το φρούτο που αναγράφεται στην ετικέτα, δηλαδή να περιέχει και άλλα φρούτα. Φυσικά, καμία φορά μπορεί και πράγματι να ισχύουν οι ισχυρισμοί. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Eat This, Not That, υπάρχουν πολλές διφορούμενες και ασαφείς σημάνσεις σε μια συσκευασία ενός χυμού, μερικές από τις οποίες θα σας αναφέρουμε παρακάτω.

Γνωρίζατε ότι η χρωστική ουσία που βρίσκεται σε ορισμένους κόκκινους χυμούς προέρχεται από… πετρέλαιο;

 Αν και δεν είναι όλες οι βαφές τροφίμων δυνητικά επικίνδυνες για την υγεία, οι καταναλωτές μπορεί να δυσανασχετούσαν με την προέλευση ορισμένων χρωστικών. Για παράδειγμα, ορισμένες κόκκινες βαφές σε χυμούς και τρόφιμα, προέρχονται από το πετρέλαιο και έχουν συνδεθεί με ορισμένα θέματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΠΥ στα παιδιά.

Μερικοί χυμοί φρούτων περιέχουν… μόλυβδο

Συνεχίζοντας με τα «ύποπτα» συστατικά που μπορεί να βρεθεί σε έναν χυμό, σύμφωνα με μια εξέταση 45 χυμών από την Consumer Reports για αρσενικό και μόλυβδο, σχεδόν οι μισοί βρέθηκαν να περιέχουν τις δύο ουσίες. Τα δύο αυτά συστατικά καθιστούν τον οργανισμό αρκετά ευάλωτο σε θέματα υγείας, ειδικά τα παιδιά που καταναλώνουν συχνά χυμούς.

Ο χυμός φρούτων μπορεί να ισούται σε ζάχαρη με μια Coca Cola!

Eνώ ένας χυμός φαίνεται να είναι υγιεινή επιλογή, τα φαινόμενα κάποιες φορές απατούν.  Περίπου 200 γραμμάρια ενός μέσου χυμού φρούτων και η αντίστοιχη ποσότητα κόλα έχουν περίπου 30 γραμμάρια ζάχαρης. Και ενώ τα ποσοστά μπορεί να διαφέρουν από επωνυμία σε επωνυμία, κάποιοι φρουτοχυμοί μπορεί να είναι εξίσου ανθυγιεινές επιλογές με ένα ανθρακούχο αναψυκτικό.

Ο χυμός φρούτων δεν αποτελεί πηγή φυτικών ινών

Η επεξεργασία του φρούτου σε χυμό αφαιρεί όλες τις φυτικές ίνες συγκριτικά με την κατανάλωση ενός ολόκληρου φρούτου. Πέρα από διατροφικά οφέλη, οι φυτικές ίνες στα τρόφιμα προσδίδουν στο στομάχι ένα αίσθημα πληρότητας. Αυτό μπορεί να μη συμβαίνει με την αντίστοιχη κατανάλωση χυμού, καθώς, εξαιτίας της απουσίας φυτικών ινών, είναι πιο πιθανό να αισθάνεστε πιο πεινασμένοι και να τρώτε περισσότερο, κάτι που μπορεί να μεταφραστεί σε κατανάλωση περισσότερων θερμίδων και τελικά αύξηση βάρους.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα