Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

4 ζωικά τρόφιμα που είναι καλύτερο να επιλέγετε βιολογικά

ΑρχικήΟικιακά4 ζωικά τρόφιμα που είναι καλύτερο να επιλέγετε βιολογικά
spot_img

Πολλά συμβατικά τρόφιμα περιέχουν πολλές χημικές ουσίες και φάρμακα έναντι των βιολογικών τροφίμων.

Ακούγοντας τη φράση «βιολογικά τρόφιμα», ο μέσος άνθρωπος τα αντιλαμβάνεται ως κάτι απρόσιτο και ακριβό, ειδικά σε μια περίοδο που οι τιμές των τροφίμων είναι διαρκώς ανοδικές και απρόσιτες για τον περισσότερο κόσμο.

- Advertisement -

Ως βιολογικό, για όποιον δεν γνωρίζει, ορίζεται ένα τρόφιμο που έχει καλλιεργηθεί με συγκεκριμένες γεωργικές απαιτήσεις, όπως το να χρησιμοποιούνται μη τοξικά φυτοφάρμακα και πρακτικές βιολογικής γεωργίας. Για αυτό και θεωρούνται καλύτερα διατροφικά, γεγονός που φυσικά αντικατοπτρίζεται και στην τιμή, καθώς πολλές φορές οι πρακτικές αυτές αποδίδουν λιγότερα σε ποσότητα αγαθά.

Εξαιτίας του ότι πολλά τρόφιμα που καλλιεργούνται ή παράγονται συμβατικά και όχι με βιολογικές πρακτικές- είτε πρόκειται για λαχανικά είτε για κρέατα- υπάρχουν κατηγορίες που αξίζει περισσότερο τον κόπο  να αγοραστούν βιολογικά. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αντίστοιχά τους συμβατικά μπορεί να έχουν ενοχοποιηθεί για επιβλαβείς ουσίες, όπως πολλά χημικά από ζιζανιοκτόνα ή αντιβιοτικά. Ας δούμε μερικά από τα ζωικά προϊόντα που είναι προτιμότερο να αγοράζονται βιολογικά.

Βοδινό κρέας

Βιολογικό βοδινό κρέας σημαίνει πως τα ζώα να τρέφονται 100% με χόρτο, γεγονός που τα κάνει  υψηλότερα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σε σύγκριση με τα συμβατικά προϊόντα βοείου κρέατος.

Πουλερικά

Τα πουλερικά έχουν ενοχοποιηθεί πολλές  φορές για την περιεκτικότητά τους σε αντιβιοτικά. Ενώ σε χώρες, όπως στις ΗΠΑ, απαγορεύεται η τακτική τους χρήση, χρησιμοποιούνται ακόμα για τη θεραπεία λοιμώξεων. Αν, λοιπόν, φέρετε αμφιβολίες για την ποιότητά τους, επιλέξτε αυτά που φέρουν την επισήμανση «βιολογικό» ή «bio». Παρομοίως, να επιλέγετε βιολογικά αυγά.

Γαλακτοκομικά

Όσον αφορά το γάλα και τα γαλακτοκομικά παράγωγά του, μπορεί να υπάρχουν κάποιες διαφορές στα λιπαρά οξέα (ωμέγα-3), ειδικά στο πλήρες γάλα, με τα ίδια κριτήρια που αναφέραμε παραπάνω για το βόειο κρέας.

Θαλασσινά

Αν και τα θαλασσινά δεν χαρακτηρίζονται ως βιολογικά, υπάρχουν ετικέτες που συνιστούν τον τρόπο αλίευσης. Να προτιμάτε τα αλιευμένα στη θάλασσα έναντι τα ιχθυοτροφείου, καθώς τα δεύτερα μπορεί να τρέφονται με αρκετά φάρμακα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ

Προσοχή – ΕΦΕΤ: «ΜΗΝ το φάτε» – Το ελληνικό κοτόπουλο που ανακαλείται από τα σουπερμάρκετ – Κίνδυνος δηλητηρίασης (Φωτο)

Ανάκληση κοτόπουλου ελληνικής εταιρείας μολυσμένου με το παθογόνο βακτήριο της σαλμονέλας
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα