Το σκληρό εξωτερικό μέρος του ανανά προστατεύει κάτι αρκετά λαμπρό στο εσωτερικό του: Λαμπερά κίτρινα, γλυκά, ζουμερά φρούτα που έχουν γεύση λιακάδας. Αυτό, όμως, αν επιλέξετε έναν ώριμο. Ο άγουρος ανανάς μπορεί να είναι ξυλώδης και ξινός. Ο υπερβολικά ώριμος ανανάς, από την άλλη, μπορεί να χάσει την υφή και τη γεύση του. Πώς μπορείτε λοιπόν να καταλάβετε εάν ένας ανανάς είναι έτοιμος για να τον απολαύσετε; Δοκιμάστε οποιοδήποτε ή όλα από τα παρακάτω τεστ για να καταλάβετε εάν ο ανανάς σας είναι ώριμος.
Η δοκιμή χρώματος
Ελέξτε το εξωτερικό μέρος του ανανά, που ονομάζεται κέλυφος, αν είναι ανοιχτό ή μεσαίο κίτρινο χρώμα. Το σχετικά ανοιχτό πράσινο είναι καλό, αλλά αποφύγετε τους ανανάδες που είναι εντελώς σκούρο πράσινο (όχι ώριμο) ή είναι σκούρο κίτρινο ή πορτοκαλί (υπερώριμα). Εάν δεν είστε σίγουροι, ελέγξτε το κάτω μέρος του ανανά: το χρώμα του θα σας δώσει την καλύτερη αίσθηση για το αν είναι έτοιμος ή όχι.
Το τεστ βάρους
Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι τα ώριμα φρούτα πρέπει να είναι πιο βαριά. Αυτό ισχύει σίγουρα για τους ανανάδες. Ένας σχετικά βαρύς ανανάς σημαίνει επίσης ότι είναι ένας ζουμερός ανανάς και θα είναι πολύ πιο γλυκός.
Το τεστ οσμής
Σηκώστε τον ανανά και μυρίστε τον κάτω μέρος. Όταν έχει ωριμάσει, πρέπει να μυρίζει φρουτώδες και γλυκό. Εάν δεν έχει μυρωδιά, μπορεί να είναι πολύ ώριμο. Εάν μυρίζει ελαφρώς funky ή ξύδι, ο ανανάς σας μπορεί να είναι πολύ ώριμος καθώς τα φυσικά σάκχαρα αρχίζουν να ζυμώνουν.
Η δοκιμή της πίεσης
Δώστε μια πίεση στον ανανά. Θα πρέπει να το αισθάνεστε στιβαρό αλλά να πιέζεται πολύ ελαφρώς όταν έχει ωριμάσει. Το πολύ είναι σημάδι ότι ο ανανάς μπορεί να είναι πολύ ώριμος.
Το τεστ των φύλλων
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την πράσινη κορυφή ενός ανανά για να ελέγξετε την ωριμότητα. Τραβήξτε απαλά ένα από τα φύλλα. Εάν αισθάνεται χαλαρό ή ξεκολλάει, ο ανανάς σας είναι ώριμος. Τα φρούτα θα πρέπει να φαίνονται κυρίως πράσινα και υγιή, αν και μερικά ξερά φύλλα δεν θα κάνουν τη διαφορά.
Πηγή: foodandwine.com