Ο FDA ενημερώνει τις οδηγίες για την προστασία των καταναλωτών.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δημοσίευσε νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τις επιχειρήσεις τροφίμων, με στόχο τη διασφάλιση της σωστής επισήμανσης προϊόντων που περιέχουν γνωστά αλλεργιογόνα.
Η νέα διαδικτυακή πλατφόρμα του FDA παρέχει επικαιροποιημένες πληροφορίες, συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις, καλύπτοντας απορίες της βιομηχανίας, των εμπορικών ενώσεων και των καταναλωτών.

Η πέμπτη έκδοση της καθοδήγησης του FDA για τη βιομηχανία, με τίτλο «Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τα αλλεργιογόνα τροφίμων», περιλαμβάνει κρίσιμες πληροφορίες για την επισήμανση αλλεργιογόνων, όπως ορίζεται από τον ομοσπονδιακό νόμο για τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα καλλυντικά.
Σκοπός της τελικής καθοδήγησης είναι να βοηθήσει τη βιομηχανία τροφίμων να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις επισήμανσης των κυριότερων αλλεργιογόνων τροφίμων, όπως το γάλα, τα αυγά, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, οι ξηροί καρποί, το σιτάρι, τα φιστίκια, η σόγια και το σουσάμι. Οι ετικέτες τροφίμων αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την προστασία των καταναλωτών με τροφικές αλλεργίες, καθώς επιτρέπουν την αποφυγή συστατικών που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.
Η αναθεωρημένη καθοδήγηση του FDA περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές και διευκρινίσεις, όπως η αναγνώριση του σουσαμιού ως μείζον αλλεργιογόνο, ενώ παράλληλα επεκτείνει τις ερμηνείες για το γάλα και τα αυγά, συμπεριλαμβάνοντας το γάλα από μηρυκαστικά ζώα εκτός των αγελάδων και τα αυγά από πτηνά εκτός των κοτόπουλων. Επιπλέον, η νέα οδηγία διευκρινίζει ότι ορισμένοι ξηροί καρποί, όπως η καρύδα, δεν θεωρούνται πλέον μείζονα αλλεργιογόνα, γεγονός που απλοποιεί τις απαιτήσεις επισήμανσης για αυτά τα προϊόντα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του FDA, η προσέγγιση επιβολής των κανόνων βασίζεται στην αξιολόγηση του κινδύνου, εξετάζοντας κάθε περίπτωση ξεχωριστά, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία της δημόσιας υγείας.