Η μυκοτοξίνη της μούχλας μπορεί να έχει αρνητική επίδραση σε διάφορα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού
Η Geia Food A/S ανακαλεί βιολογικά smoothies για παιδιά καθώς υπάρχει κίνδυνος να παρουσίας μούχλας στο προϊόν λόγω… ελαττώματος στη συσκευασία. Συγκεκριμένα, το πρόβλημα βρίσκεται στο επιστόμιο του προϊόντος, που σημαίνει ότι μπορεί να εισέλθει αέρας στη συσκευασία. Επομένως, το προϊόν κρίνεται ακατάλληλο ως τρόφιμο.

Πρόκειται για την παιδική τροφή REMA 1000 βιολογικό smoothie μπανάνας, βατόμουρου & μήλου με βρώμη
Καθαρό βάρος: 90 g
Ημερομηνία παραγωγής: 24.01.2025
Καλύτερη ημερομηνία: 24.01.2026
Αριθμός παρτίδας: M025
Κωδικός EAN: 5705830011404
Η Δανική Υπηρεσία Κτηνιατρικών και Τροφίμων συμβουλεύει τους γονείς να ψάξουν τα ντουλάπια τους σε περίπτωση που έχουν αγοράσει το προϊόν σε απόθεμα λόγω της μακράς διάρκειάς του. Οι καταναλωτές θα πρέπει να επιστρέψουν το προϊόν στο κατάστημα από όπου αγοράστηκε ή να το απορρίψουν.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Lidl Ελλάς: Καταγγελία για ξένο σώμα σε μαγιονέζα – Η αλυσίδα προσέφερε αποζημίωση 10€ ! (βίντεο)
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αγρότης μάζευε ληγμένα και σάπια τρόφιμα δήθεν για ζωοτροφή και τα πουλούσε για ανθρώπινη κατανάλωση!
Η μούχλα στα τρόφιμα
Η μούχλα αναπτύσσεται επάνω στα τρόφιμα λόγω της ύπαρξης μυκήτων, αλλοιώνοντας την υφή, τη μυρωδιά, το χρώμα και τη γεύση τους. Συνήθως μοιάζει με χνούδι και το χρώμα της είναι πρασινωπό, λευκό, μαύρο ή γκρίζο. Όταν ένα τρόφιμο είναι πλήρως καλυμμένο με μύκητες, προφανώς το πετάμε δίχως δεύτερη σκέψη. Μην επιχειρήσετε να τα καθαρίσετε τοπικά, μιας και σίγουρα έχει αναπτυχθεί μούχλα και σε άλλα σημεία που δεν είναι ορατά με το μάτι. Επίσης, μην επιχειρήσετε να τα μυρίσετε, γιατί είναι πιθανό να εισπνεύσετε σπόρους που μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικές ενοχλήσεις.
Μούχλα μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν σε κάθε τρόφιμο, ωστόσο πιο ευαίσθητα είναι όσα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, όπως:
• Φρούτα: π.χ. φράουλες, πορτοκάλια, σταφύλια, μήλα
• Λαχανικά: π.χ. ντομάτες, πιπεριές, κουνουπίδι, καρότο
• Ψωμί: κυρίως όταν δεν περιέχει συντηρητικά
• Τυρί: τόσο στα σκληρά όσο και στα μαλακά είδη
Οι μύκητες χρειάζονται οξυγόνο για να επιβιώσουν και κατά συνέπεια να σχηματίσουν τη μούχλα, επομένως η μούχλα δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε τρόφιμα που είναι συσκευασμένα αεροστεγώς.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Αισθανόμαστε εγκληματίες»: Η αντίδραση εταιρειών που έμαθαν για την απαγόρευση του φυτού που χρησιμοποιούσαν για χρώμα στα τρόφιμα
Οι μαλακές τροφές αναπτύσσουν ευκολότερα μούχλα και μάλιστα η μούχλα προχωρά πιο εύκολα στο εσωτερικό τους, επομένως δεν είναι πάντα ορατή με γυμνό μάτι. Πετάξτε λοιπόν τα παρακάτω τρόφιμα εάν έχει αναπτυχθεί μούχλα έστω και σε ένα μικρό τμήμα τους:
• Μαλακά φρούτα και λαχανικά: π.χ. φράουλα, αγγούρι, ντομάτα
• Μαλακά τυριά: π.χ. τυρί τύπου κότατζ, τυρί-κρέμα, τριμμένο τυρί, τυρί σε φέτες
• Ψωμί και αρτοποιήματα
• Μαγειρεμένα φαγητά: π.χ. κρέας με σάλτσα, ζυμαρικά
• Μαρμελάδες και φιστικοβούτυρο
• Αλλαντικά και γιαούρτι
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αρακάς με τεχνητό πράσινο χρώμα στην αγορά – Πώς θα τον καταλάβετε για να γλιτώσετε από τις παρενέργειες! (βίντεο)
Ποια τρόφιμα μπορείτε να «σώσετε»
Σε ορισμένα τρόφιμα, μπορείτε να κόψετε το αλλοιωμένο τμήμα και να καταναλώσετε το υπόλοιπο χωρίς κίνδυνο. Αυτό ισχύει κυρίως στις παρακάτω περιπτώσεις:
• Σκληρά φρούτα και λαχανικά: π.χ. μήλα, καρότα
• Σκληρά τυριά: π.χ. παρμεζάνα
• Σκληρό σαλάμι
Όταν αφαιρείτε το μουχλιασμένο τμήμα από ένα τρόφιμο, κόψτε με το μαχαίρι τουλάχιστον 2,5 εκατοστά γύρω και κάτω από το αλλοιωμένο τμήμα. Επίσης, προσέξτε να μην ακουμπήσετε τη μούχλα με το μαχαίρι και επιμολύνετε το υπόλοιπο τρόφιμο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γλυκό σε πανηγύρι δηλητηρίασε τουλάχιστον 250 άτομα
Τι θα πάθω εάν φάω κατά λάθος μουχλιασμένο τρόφιμο
Η μυκοτοξίνη μπορεί να έχει αρνητική επίδραση σε διάφορα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Τα περισσότερα από αυτά τα δηλητήρια έχουν μακροπρόθεσμες επιδράσεις, αλλά μεγαλύτερες δόσεις μπορούν, για παράδειγμα, να προκαλέσουν οξεία στομαχικά συμπτώματα και οξεία υποβάθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μακροπρόθεσμα, η ουσία μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να είναι καρκινογόνος. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι γονιδιοτοξικά και να οδηγήσουν σε μόνιμη βλάβη στο γονίδιο/γενετικό υλικό. Βέβαια η πιθανότητα να αρρωστήσετε εάν καταναλώσετε μούχλα είναι μικρή ή απλώς να εμφανίσετε μια ελαφριά γαστρεντερική διαταραχή. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ο κίνδυνος δεν είναι υπαρκτός. Γι αυτό άλλωστε τρόφιμα στα οποία εντοπίζεται μούχλα από επιθεωρητές, ανακαλούνται άμεσα από την αγορά.