Τα θειώδη χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά στα μη βιολογικά προϊόντα
Κατά τη διάρκεια των εορτών πολλοί από εμάς προσθέσαμε στις πιατέλες των ξηρών καρπών και αποξηραμένα φρούτα που είναι νόστιμα και σαφώς καλύτερη πηγή ζάχαρης από πολλές άλλες επεξεργασμένες τροφές.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Lidl Ελλάς: «Μην το καταναλώσετε» – Νέα επείγουσα προειδοποίηση προς τους Έλληνες καταναλωτές για δημοφιλές τρόφιμο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτή είναι η γυναίκα που έριξε το αρσενικό στο κέικ – Κατηγορείται για τριπλή ανθρωποκτονία και τριπλή απόπειρα ανθρωποκτονίας
Τα αποξηραμένα φρούτα όπως, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα και οι ξανθές σταφίδες (σουλτνίνες) έχουν συχνά υψηλό επίπεδο θειωδών. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων η υψηλή πρόσληψη θειωδών μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα μικρά παιδιά, που έχουν χαμηλό σωματικό βάρος, θα ξεπεράσουν πιο εύκολα την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ADI) από τους ενήλικες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επιδημία «ταινίας» σε Βελγικό σχολείο – Πατέρας τράβηξε από το σώμα του γιου σκουλήκι μήκους 1 μέτρου
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δεν έχουν τον Θεό τους: Η βιομηχανία φυτοφαρμάκων μηνύει πόλη επειδή εφαρμόζει οδηγία της ΕΕ που προστατεύει τους πολίτες
Τα θειώδη που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά είναι υποχρεωτικό να αναφέρονται στη λίστα συστατικών γιατί μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή δυσανεξία. Επομένως, είναι εύκολο να ελέγξετε εάν ένα τρόφιμο περιέχει θειώδη ή όχι.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μοσχαρίσιος κιμάς με κομμάτια σκληρού πλαστικού και μετάλλου – Προειδοποίηση κινδύνου από το Υπουργείο Γεωργίας
- ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ | Μεγάλος κίνδυνος ταυτόχρονης προσβολής του ανθρώπου από γρίπη τον πτηνών και κοινή γρίπη – Τι λένε οι επιδημιολόγοι
Πάντως, εξαιτίας ακριβώς της επικινδυνότητάς τους, τα αποξηραμένα φρούτα βρίσκονται συχνά σε λίστες ανάκλησης. Πρόσφατα, όπως είχε ενημερώσει το cibum, oι Ελληνικές αρχές ενημέρωσαν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ανταλλαγής πληροφοριών για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF) για τα επικίνδυνα αποξηραμένα βερίκοκα προέλευσης Τουρκίας. Είχε προηγηθεί ανάκληση των προϊόντων με εντολή του ΕΦΕΤ, καθώς μετά από αναλύσεις διαπιστώθηκε ότι περιέχουν διοξείδιο του θείου σε συγκέντρωση που υπερβαίνει το ανώτατο επιτρεπτό όριο. Συγκεκριμένα, ενώ το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο διοξειδίου του θείου στα αποξηραμένα βερίκοκα είναι 2000 mg/kg, στα συγκεκριμένα προϊόντα το πρόσθετο E 220 ανιχνεύτηκε σε ποσότητα 3602 mg/kg.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα μυστικά για τέλεια βραστά ή ψητά κάστανα
Πώς μπορούμε να μειώσουμε τα θειώδη στα αποξηραμένα φρούτα
Η Δανική Υπηρεσία Κτηνιατρικών και Τροφίμων συνιστά, αν θέλετε να αποφύγετε τα θειώδη στα αποξηραμένα φρούτα, να επιλέξετε τα βιολογικά που δεν επιτρέπεται να έχουν πρόσθετα θειώδη.
Αν προσθέτετε τα αποξηραμένα φρούτα σε πολτό ή τα ψήνετε σε κέικ ή ψωμί, αν και η βάση δεδομένων είναι μικρή, όλα δείχνουν ότι η περιεκτικότητα σε θειώδη άλατα στα αποξηραμένα φρούτα μπορεί να μειωθεί αρκετά σημαντικά με θερμική επεξεργασία όπως το βράσιμο και το ψήσιμο, ειδικά με το ψήσιμο.
Εάν βράζετε δαμάσκηνα και βερίκοκα, τα θειώδη θα μειωθούν αν αφαιρέσετε και πετάξετε το νερό μαγειρέματος.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σέλινο: Μπορούμε να το τρώμε ωμό, άφοβα;