Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα 6+1 αντικείμενα που δεν πρέπει ΠΟΤΕ να καθαρίζετε με ξύδι

ΑρχικήΟικιακάΤα 6+1 αντικείμενα που δεν πρέπει ΠΟΤΕ να καθαρίζετε με ξύδι
spot_img

Το ξύδι όσο εξαιρετικό καθαριστικό και αν είναι, δεν είναι πανάκεια, καθώς μπορεί να προκαλέσει καταστροφές.

Το ξύδι είναι σαν ένα μαγικό παρασκεύασμα. Το χρησιμοποιούμε στην κουζίνα για να καθαρίσουμε την αποχέτευση και το ψεκάζουμε στην κεφαλή του ντους για να απομακρύνουμε τα άλατα. Όμως παρότι μπορεί να είναι αρκετά εύχρηστο σε πολλές περιπτώσεις καθαρισμού, μερικές φορές το ξύδι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται.

Γιατί το ξύδι χρησιμοποιείται ως καθαριστικό

Το ξύδι, ένα διάλυμα οξικού οξέος και νερού, είναι ένα εξαιρετικό καθαριστικό και απολυμαντικό. Οι όξινες ιδιότητές του διαλύουν αποτελεσματικά τις ορυκτές εναποθέσεις, τη βρωμιά και το λίπος, ενώ παράλληλα σκοτώνουν τα βακτήρια. Βοηθά, επίσης, στον βαθύ καθαρισμό κατσαρολών και τηγανιών, όπως και επαναφέρει τη λάμψη στα αμαυρωμένα χάλκινα μαγειρικά σκεύη. Τέλος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απομάκρυνση των παρατεταμένων οσμών.

Το ξύδι είναι μη τοξικό, φιλικό προς το περιβάλλον και οικονομικά αποδοτικό, καθιστώντας το μια ευέλικτη και ασφαλή επιλογή για ένα ευρύ φάσμα εργασιών καθαρισμού στην κουζίνα. Είναι επίσης βολικό, επειδή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε ήδη κάποιο μπουκάλι στο σπίτι σας!

Πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζετε με ξύδι

Η όξινη σύνθεση του ξιδιού θα μπορούσε όμως να προκαλέσει ζημιά σε ορισμένες επιφάνειες. Ακολουθούν οι περιπτώσεις που θα πρέπει να επιλέξετε ένα διαφορετικό προϊόν καθαρισμού.

  • Χυτοσίδηρος: Το ξύδι μπορεί να αφαιρέσει το καρύκευμα από τα μαντεμένια τηγάνια και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σκουριά και ζημιά. Συνιστάται ο καθαρισμός του χυτοσίδηρου με ήπιο σαπούνι και νερό.
  • Σκληρά ξύλα: Το ξύδι μπορεί να καταστρέψει το φινίρισμα στα ξύλινα πατώματα ή τα έπιπλα. Χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό ειδικά σχεδιασμένο για σκληρά ξύλα.
  • Ανοξείδωτο ατσάλι: Το ξύδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό του ανοξείδωτου χάλυβα, αλλά μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό ή ζημιά αν παραμείνει για πολύ ώρα ή αν χρησιμοποιηθεί σε υψηλές συγκεντρώσεις. Χρησιμοποιήστε ένα ήπιο σαπούνι ή ένα καθαριστικό ειδικά σχεδιασμένο για ανοξείδωτο ατσάλι.
  • Πάγκοι από φυσική πέτρα: Το ξύδι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε πάγκους από φυσική πέτρα, όπως μάρμαρο ή γρανίτη. Το οξύ στο ξύδι μπορεί να βλάψει την επιφάνεια αποχρωματίζοντας ή χαράσσοντας την. Επιλέξτε ένα καθαριστικό που έχει κατασκευαστεί ειδικά για επιφάνειες από φυσική πέτρα.
  • Οθόνες ηλεκτρονικών συσκευών: Μην καθαρίζετε την οθόνη του φορητού υπολογιστή, της τηλεόρασης ή του τηλεφώνου σας με ξύδι. Μπορεί να καταστρέψει τις επιστρώσεις στις ηλεκτρονικές οθόνες, οδηγώντας σε ραβδώσεις ή αποχρωματισμό. Αντί αυτού διαλέξτε ένα πανί με μικροΐνες και ένα καθαριστικό που είναι ασφαλές για την οθόνη.
  • Πλυντήριο ρούχων και πιάτων: Είναι συνηθισμένο να ρίξετε λίγο ξύδι για ένα βαθύ καθάρισμα, αλλά κάτι τέτοιο θα προκαλέσει φθορά στο πλυντήριο. Το οξύ μπορεί να επισπεύσει την πρόωρη διάλυση των ελαστικών παρεμβυσμάτων και των σωλήνων στο πλυντήριο σας.
  • Τσιμεντοκονία: Το ξύδι μπορεί να καθαρίσει τα ενέματα, αλλά η όξινη φύση του τα υποβαθμίζει με την πάροδο του χρόνου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη μούχλας και ζημιά. Χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό για τα αυλάκια ή μαγειρική σόδα και νερό.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο