Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί ο μεσημεριανός ύπνος, σχετίζεται με υψηλή πίεση και κίνδυνο εγκεφαλικού

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΓιατί ο μεσημεριανός ύπνος, σχετίζεται με υψηλή πίεση και κίνδυνο εγκεφαλικού
spot_img

Ο συχνός μεσημεριανός ύπνος σε ενήλικες συσχετίστηκε υψηλότερο κίνδυνο κατά 12% για υψηλή αρτηριακή πίεση και κατά 24% για κίνδυνο εγκεφαλικού 

Ο μεσημεριανός ύπνος σε τακτική βάση σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση και εγκεφαλικό, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Hypertension της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Επιστήμονες εξέτασαν εάν ο συχνός μεσημεριανός ύπνος – γνωστός ως siesta – θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός αιτιολογικός παράγοντας κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση ή/και εγκεφαλικό. Είναι η πρώτη μελέτη που χρησιμοποιεί τόσο την ανάλυση παρατήρησης των συμμετεχόντων για μεγάλο χρονικό διάστημα όσο και την Μεντελική τυχαιοποίηση.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πληροφορίες από την UK Biobank, μια μεγάλη βιοϊατρική βάση δεδομένων που περιέχει ανώνυμες πληροφορίες γενετικής, τρόπου ζωής και υγείας από μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η UK Biobank στρατολόγησε περισσότερους από 500.000 συμμετέχοντες μεταξύ 40 και 69 ετών που ζούσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 2006 και 2010. Παρείχαν τακτικά δείγματα αίματος, ούρων και σάλιου, καθώς και λεπτομερείς πληροφορίες για τον τρόπο ζωής τους. Η έρευνα για τη συχνότητα του ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας πραγματοποιήθηκε 4 φορές από το 2006 έως το 2019 σε ένα μικρό ποσοστό των συμμετεχόντων στη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ομάδα του Wang επικεφαλής της μελέτης, απέκλεισε αρχεία ατόμων που είχαν ήδη υποστεί εγκεφαλικό ή είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση πριν από την έναρξη της μελέτης. Αυτό άφησε περίπου 360.000 συμμετέχοντες να αναλύσουν τη σχέση μεταξύ του μεσημεριανού ύπνου και των αναφορών για πρώτη φορά εγκεφαλικού ή υψηλής αρτηριακής πίεσης, με μέση παρακολούθηση περίπου 11 χρόνια. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες με βάση τη συχνότητα του μεσημβρινού ύπνου που αναφέρθηκε από τους ίδιους: «ποτέ/σπάνια», «μερικές φορές» ή «συνήθως».

Η μελέτη διαπίστωσε:

  • Ένα υψηλότερο ποσοστό των ανδρών που κοιμόντουσαν το μεσημέρι, είχαν χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης και εισοδήματος και ανέφεραν κάπνισμα τσιγάρων, καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ, αϋπνία και, ροχαλητό σε σύγκριση με τα άτομα που δεν κοιμόταν ποτέ ή μερικές φορές.
  • Σε σύγκριση με άτομα που ανέφεραν ότι δεν έπαιρναν ποτέ μεσημεριανό ύπνο, τα άτομα που συνήθως κοιμόντουσαν είχαν 12% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση και 24% μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστούν εγκεφαλικό.
  • Οι συμμετέχοντες κάτω των 60 ετών που συνήθως κοιμόντουσαν είχαν 20% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με άτομα της ίδιας ηλικίας που δεν κοιμήθηκαν ποτέ. Μετά την ηλικία των 60 ετών, ο συνήθης μεσημεριανός ύπνος συσχετίστηκε με 10% υψηλότερο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με εκείνους που ανέφεραν ότι δεν κοιμήθηκαν ποτέ.
  • Περίπου τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων παρέμειναν στην ίδια κατηγορία ύπνου καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης.
  • Το αποτέλεσμα της τυχαιοποίησης έδειξε ότι εάν η συχνότητα του μεσημεριανού ύπνου αυξηθεί κατά μία κατηγορία (από ποτέ σε μερικές φορές ή μερικές φορές σε συνήθως), ο κίνδυνος υπέρτασης αυξήθηκε κατά 40%. Η υψηλότερη συχνότητα ύπνου σχετιζόταν με τη γενετική τάση για κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης.

«Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι, αν και ο ύπνος από μόνος του δεν είναι επιβλαβής, πολλοί άνθρωποι που παίρνουν έναν μεσημεριανό ύπνο μπορεί να το κάνουν λόγω κακού ύπνου τη νύχτα. Ο κακός ύπνος τη νύχτα σχετίζεται με κακή υγεία και ο μεσημεριανός ύπνος δεν αρκεί για να το αναπληρώσει. », δήλωσε ο Michael A. Grandner, Ph.D., MTR, ειδικός στον ύπνο και συν-συγγραφέας της νέας βαθμολογίας καρδιαγγειακής υγείας Life’s Essential της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, η οποία πρόσφατα πρόσθεσε τη διάρκεια ύπνου ως την 8η μέτρηση για τη μέτρηση της βέλτιστης υγείας της καρδιάς και του εγκεφάλου. «Αυτή η μελέτη απηχεί άλλα ευρήματα που γενικά δείχνουν ότι ο περισσότερος υπνάκος φαίνεται να αντανακλά αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα με την υγεία της καρδιάς και άλλα θέματα». Ο Grander είναι διευθυντής του Ερευνητικού Προγράμματος για την Υγεία του ύπνου και της Κλινικής Συμπεριφορικής Ιατρικής Ύπνου και αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στο Tucson.

Οι συγγραφείς συνιστούν περαιτέρω εξέταση των συσχετισμών μεταξύ ενός υγιούς προτύπου ύπνου, συμπεριλαμβανομένου του ημερήσιου μεσημεριανού ύπνου, και της υγείας της καρδιάς.

Η μελέτη έχει πολλούς σημαντικούς περιορισμούς που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Οι ερευνητές συνέλεξαν μόνο τη συχνότητα του ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας, όχι τη διάρκεια, επομένως δεν υπάρχουν πληροφορίες για το εάν η διάρκεια του ύπνου επηρεάζει την υγεία. Επιπλέον, η συχνότητα του μεσημεριανού ύπνου αναφέρθηκε από μόνη της χωρίς αντικειμενικές μετρήσεις, καθιστώντας τις εκτιμήσεις μη μετρήσιμες. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν κυρίως μεσήλικες και ηλικιωμένοι με ευρωπαϊκή καταγωγή, επομένως τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι γενικά. Τέλος, οι ερευνητές δεν έχουν ανακαλύψει ακόμη τον βιολογικό μηχανισμό για την επίδραση του ημερήσιου μεσημεριανού ύπνου στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης ή στο εγκεφαλικό.

Πηγή: sciencedaily

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα